Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зубков деловой укр яз.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
3.75 Mб
Скачать

Розділ V Графіка

Написання великої літери 291

Правила переносу 298

Розділ VI Усне ділове мовлення

Основи культури мовлення 300

Культура усного ділового мовлення 301

Види усного спілкування 303

Ділова нарада 303

Види нарад 303

> ж публічне мовлення 304

Види і жанри публічних виступів 306

Підготовка тексту виступу 310

Х_мва бесіда 311

«ч ■ льтура управління 313

Телефонне ділове спілкування 316

орлове спілкування 318

Схнтаксис усного й писемного ділового мовлення 319

Розділ VII Завдання та вправи 325

Додаток 1

Відмінності слововживання іменників 389

Відмінності слововживання прикметників 391

Відмінності слововживання дієслівних форм 394

Додаток 2

Словничок скорочених слів та словосполучень 400

Додаток З

Російсько-український словничок типових мовних зворотів 410

Додаток 4

Слова з літерою Ґ (загальні назви) 425

Антропонімн з літерою Ґ 429

Додаток 5

Словничок власних географічних назв 431

Додаток 6

Чоловічі імена та імена по батькові 436

Жіночі імена 444

Список використаної літератури 446

Передмова

Матеріал пропонованого довідкового посібника розраховано передусім на тих, хто вивчає чи поглиблює знання з ділової української мови, прагне навчитися правильно укладати руко­писні документи, опанувати ключові моменти ділового усного й писемного спілкування. Посібник допоможе орієнтуватися у стильовому розмаїтті сучасної літературної мови, оскільки на­водить і характеризує всі її стилі й підстилі. У зручній таблич­ній формі подано критерії класифікації документів та поділ їх за призначенням і найменуванням. Уміщено значну кількість формулярів-зразків сучасних документів та їх складових з де­тальною характеристикою.

Розділ усного ділового мовлення охоплює основи культури спілкування та управління, види й жанри публічних виступів та ін.

За табличним принципом подані також основні правописні норми та правила, морфеміка й морфологія. Акцентовано увагу на специфічності уживання іменних та службових частин мови в офіційно-діловому стилі. Самостійно повторити викладений у попередніх розділах теоретичний матеріал допоможе користу­вачеві система запитань та завдань для самоконтролю, а вправи з усіх тем дадуть можливість закріпити набуті знання. Добри­ми порадниками будуть словнички типових умовних скоро­чень, географічних назв, труднощів російсько-українського пе­рекладу сталих виразів, слів із літерою Ґ, імен та імен по батькові, що наведені в кінці довідника.

Вступ

Роль і значення мови в суспільному'житті

Мова — це скарбниця духовних надбань нації, досвіду «вжиття, праці і творчості багатьох поколінь. У її глибинах — філософський розум, витончений естетичний смак, поетичне чут­тя, сила надзвичайної чутливості до найтонших переливів людсь­ко почуттів і явищ природи. Разом із тим мова — це і своє­рідний оберіг звичаїв і традицій, запорука інтелектуального зростання, розвою та поступу народу в загальносвітовому житті. Вона характеризується єдністю, взаємозв'язком та взаємозалеж­ністю всіх її складових одиниць. Належачи до так званих вто­ринних систем, мова існує не сама по собі, а в людському суспільстві, похідним від якого є. Існує вона у вигляді різнома­нітних актів мовлення, що повторюються усно та фіксуються письмово. Мова є основною формою національної культури й насамперед першоосновою літератури.

Літературна мова — варіант загальнонародної мови; загаль­нонаціональна мова, оброблена майстрами (письменниками, нау­ковцями, митцями, учителями та ін.), відзначається наявністю орфоепічної та граматичної норми й обслуговує багатоманітні культурні потреби народу. Літературна мова є мовою художньої літератури, освіти, науки, державних установ, засобів масової інформації, театру, кіно тощо. Літературна мова протиставляєть­ся діалектам, просторіччю, жаргонам. Вона має дві форми — усну й писемну, ряд функціональних стилів.