Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стомат Модуль 3.rtf
Скачиваний:
27
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
780.4 Кб
Скачать

Тема № 16 Вегетативні вузли голови, які розташовані по ходу гілок трийчастого нерва (передгангліонарні та післягагліонарні волокна). Ділянки їх іннервації.

Актуальність теми. Автономна нервова система – частина нервової системи, яка здійснює іннервацію і координацію діяльності внутрішніх органів, залоз, кровоносних і лімфатичних судин. Вона регулює всі види обміну, трофічні процеси, підтримує незмінність внутрішнього середовища організму людини. Цей відділ нервової системи розділяється на симпатичну і парасимпатичну частини.

Трійчастий нерв має вегетативні вузлики по ходу своїх гілок. У місці розгалужень кожної з трьох гілок знаходяться ще 4 нервових вузлика, які відносяться до вегетативної нервової системи. Ці парасимпатичні вузли утворилися з кліток, які виселилися в процесі ембрiогенеза на шляху гілок трійчастого нерва, чим і пояснюється збережений зв'язок з вузлами: війковим, крило-піднебінним, вушним, пiднижньощелепним. У війковому вузлі, який лежить в задній частині очної ямки, перериваються парасимпатичні волокна з додаткового ядра очнорухового нерва до м'язів: війкової і , що звужує зіницю. Крило- піднебінний вузел, у якому уриваються парасимпатичні волокна з вегетативного ядра проміжного нерва, дає і сенсорні і симпатичні гілки до сльозової залози і залоз слизистої оболонки носа і піднебіння. Вушний вузел приймає парасимпатичні волокна з язикоглоткового нерва, іннервуючи привушну слинну залозу. У пiднижньощелепному вузлі закінчуються волокна барабанної струни, які продовжуються до під'язикової і пiднижньощелепної слинним залозам.

Ціль навчання (загальна): Вміти оцінювати інформацію про вегетативні ганглії по ходу V пари головних нервів, їх зв'язки з іншими нервами для визначення на подальших кафедрах відхилень від норми, наявності і локалізації патологічних процесів.

Конкретні цілі

1. Визначити і показати вегетативні вузли, пов'язані з трійчастим нервом, передвузлові і частини поствузлових волокон і гілок, інтерпретувати ділянки іннервації.

Зміст навчання відповідно до цілей

Теоретичні питання

1. Загальний план будови вегетативної нервової системи.

2. Будова вегетативної рефлекторної дуги, і її особливості.

Граф логічної структури теми (див. додаток).

Джерела інформації

1. Михайлов С.С. Анатомия человека. М., 1984.-с. 610,611,618,619

2. Привес М.Г. Анатомия человека.- С-Пб, 2001. - с. 577, 578, 580

3. Сапин. М.Р. Анатомия человека. –К., 1997. - т. 2 - с. 471-474

4.Синельников Р.Д. Атлас анатомии человека. – М., 1981. - т. 3

5. Бобрик І.І. Міжнародна анатомічна номенклатура. -К., 2001

6.Свиридов О.І. Анатомія людини-К., 2001. с. 368-371

7. Лекція.

Набір завдань для перевірки досягнення конкретних цілей навчання

  1. 1. Від сітківки ока імпульс по зоровому нерву пройшов через ядра верхніх горбків покривлi середнього мозку і додаткові ядра околорухового нерва. Де урветься цей імпульс, проходячи по волокнах околорухового нерва?

      1. *У війковому вузлі

      2. У війковому тілі

      3. У війковому м'язі

      4. У райдужці

      5. У кришталику

2. У хворого уражений ganglion ciliare. Визначте у складі якого нерва йдуть парасимпатичні волокна до данного утворення.

A.Довгого війкового

B.Короткого війкового

C.Внутрішнього сонного

D.Зовнiшнього сонного

E. Очнорухового нерва

3. У хворого поразка ganglion pterygopalatinum Вкажіть, яку іннервацію забезпечують постгангліонарні волокна, відходячи від данного утворення.

A. Загальну чутливість

B. Симпатичну

C. Парасимпатичну секреторну

D. Парасимпатичну рухову

E. Пропріоцептівну

Короткі методичні вказівки до роботи на практичному занятті.

На початку заняття викладач проводить перевірку рівня підготовки студентів до даного заняття за допомогою повчальних завдань.

Проводиться корекція знань студентів. Велику частину заняття студенти самостійно працюють на анатомічних препаратах. Під керівництвом викладача за допомогою атласу і графа логічної структури заняття студенти вивчають препарати, визначають їх топографію, частини, анатомічні утворення. Викладач контролює самостійну роботу студентів, здійснює корекцію знань, і оцінює практичні навички. Потім проводиться тестовий контроль.

На прикінці заняття здійснюється аналіз роботи кожного студента на занятті, виставляються оцінки.

Тема № 17

Блукаючий нерв (X) : його ядра, відділи,хід, гілки та ділянки іннервації. Симпатичний стовбур: топографія, відділи, вузли, джерела передгагліонарних волокон, гілки, сплетення, ділянки іннервації.

Актуальність теми. Блукаючий нерв є|з'являється| похідним четвертою і подальших зябрових дуг, він іннервує зону шиї, органи дихання, більшість органів травної системи (до сигмоподiбноi кишки), а також віддає гілки до серця, уповільнюючи серцебиття і роблячи загальний парасимпатичний вплив на органи і системи всього організму.

Симпатичний стовбур складається з 25-30 вузлів, розташованих по сторонах хребетного стовпа. Він розділяється на відділи (шийний, грудний, поперековий, крижовий). Шийний відділ симпатичного стовбура є периферичним відділом вегетативної нервової системи, який іннервують органи голови і шиї. Походження його вузлів, зв'язки з симпатичними центрами, особливості рефлекторних симпатичних дуг підкреслює єдність структури і функції.

Вегетативна іннервація органів грудної і черевної порожнин, органів тазу здійснюється грудним і черевним відділом блукаючих нервів, а також з відповідних вузлів симпатичного стовбура, вегетативних сплетень черевної порожнини і тазу. Це указує на єдність структури і функції. Вказані дані необхідні для подальшого вивчення курсу анатомії і навчання на подальших кафедрах.

Ціль навчання (загальна): Вміти оцінювати інформацію про утворення, будову і дiлянки іннервації блукаючого нерва та симпатичного стовбура, вегетативних сплетень черевної порожнини і порожнини тазу, їх утворення, розповсюдження гілок, ділянок іннервації.