Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodika_stroevoy_Kiev.doc
Скачиваний:
1418
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
2.04 Mб
Скачать

Виконання військового вітання у складі роти (батальйону)

Навчання особового складу роти (батальйону) військовому вітанню на машинах рекомендується починати з виконання військового вітання на місці. Попередньо машини роти (батальйону) шикуються в лінію машин; проводиться посадка особового складу на машини. Командир роти (батальйону) займає місце посередині строю в 10-15 кроках від нього. З підходом старшого командира до одного із флангів строю (на 40-50 м) командир роти (батальйону) подає команду “Рота (батальйон), СТРУНКО, рівняння – ПРАВОРУЧ (ЛІВОРУЧ, НА СЕРЕДИНУ)”.Командир роти (батальйону), подавши команду, прикладає руку до головного убору, підходить стройовим кроком до начальника, зупиняється за два-три кроки від нього і доповідає, наприклад:“Товаришу (пане) майоре. Перша механізована рота (перший механізований батальйон) займається тим-то. Командир роти (батальйону) капітан Кравченко”.Начальник, якого вітають, руку до головного убору прикладає одночасно з командиром роти (батальйону).

Закінчивши доповідь, командир роти (батальйону), не опускаючи руки від головного убору, робить лівою (правою) ногою крок убік з одночасним поворотом праворуч (ліворуч) і, пропустивши начальника вперед, іде за ним на один-два кроки позаду із зовнішнього боку строю. Після того як начальник мине роту або за командою “Вільно” командир роти (батальйону) командує “ВІЛЬНО” і опускає руку.

За командою “СТРУНКО” особовий склад роти (батальйону) повинен сидіти, не згинаючись у попереку, голову тримати прямо, дивитися перед собою; без зброї – напівзігнуті кисті рук вільно покласти трохи вище колін; із зброєю – тримати її між колінами і підтримувати обома руками; з автоматами в положенні “на груди” – підтримувати його лівою рукою за ложе і ствольну накладку.

За командою “Рівняння праворуч (ліворуч, на середину) командири взводів (рот) і заступники командира роти (батальйону), а також старші техніки рот повертають голову вбік начальника й одночасно прикладають руку до головного убору, решта особового складу залишається в положенні “струнко” і голову вбік начальника не повертає.

Якщо військовослужбовці розмістилися на машині обличчям у напрямку руху, то за командою “Рівняння праворуч (ліворуч, на середину)” одночасно повертають голову в бік начальника.

За командою “Вільно” усі військовослужбовці голову тримають прямо й сидять вільно. Командири, крім того, опускають руку від головного убору.

Під час тренування роти (батальйону) з виконання військового вітання з розміщенням машин у лінію взводних (ротних) колон командир роти (батальйону) та особовий склад діють у тому ж порядку, як і в строю в лінію машин. При виконанні військового вітання з особовим складом на машинах під час руху слід враховувати наступне:

командир роти (батальйону) подає команду, залишаючись на своєму місці в машині;

команда для виконання військового вітання подається за 40-50 м до начальника; команду подають на кожній машині командири взводів (рот, батальйону), заступники командира роти (батальйону), старші техніки і старшини рот, а там, де цих посадових осіб на машині немає, команду подають командири відділень (старші машин);

під час військового вітання команда “Рівняння на середину” не подається, а за командою “Рівняння праворуч (ліворуч)” голову повертають лиш ті військовослужбовці, які розмістилися на машині обличчям у напрямку руху;

команда “Вільно” подається у той момент, коли машина мине начальника на 10-15 метрів.

У всьому іншому особовий склад діє так само, як вказано для виконання військового вітання на місці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]