Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodika_stroevoy_Kiev.doc
Скачиваний:
1416
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
2.04 Mб
Скачать

Міністерство оборони україни

Методика стройової підготовки

Затверджена заступником Міністра оборони України -

командувачем Сухопутними військами

Збройних Сил України

Київ 2001рік

Передмова

Стройова підготовка є складовою частиною бойової підготовки, яка впливає на всі сторони життєдіяльності військ. Вона загартовує волю воїнів, удосконалює вміння володіти своїм тілом, розвиває уважність, спостережливість, колективізм, наполегливість, що сприяє додержанню військового порядку та зміцненню дисципліни.

Без правильно поставленого стройового навчання важко досягти чітких дій воїнів у сучасному бою.

На сьогоднішній день, коли підрозділи й частини насичені складною технікою, коли значно зросла роль колективної зброї в бою, рівень стройового вишколу повинен бути особливо високий.

Основою підготовки особового складу підрозділів до спільних дій був, є і залишається стрій. Він, як ніякий інший вид навчання, виховує швидке, точне і одностайне виконання волі командира. Стройова підготовка основана на глибокому розумінні військовослужбовцями необхідності чітких, швидких і вправних дій при виконанні прийомів у складі підрозділу.

Стройовий вишкіл дисциплінує військовослужбовців, сприяє виробленню в них швидких і чітких дій з озброєнням і на бойовій техніці, а також у набутті навиків, які необхідні на заняттях з тактичної, вогневої, спеціальної підготовки та з інших предметів навчання.

Стройова підготовка включає: одиночне стройове навчання без зброї та зі зброєю; стройову злагодженість відділень (обслуги, екіпажів), взводів, рот (батарей), батальйонів (дивізіонів) і полків при діях у пішому порядку та на машинах; стройові огляди підрозділів і частин. Стройове навчання проводиться на планових заняттях і удосконалюється на всіх інших заняттях та у повсякденному житті.

В оволодінні методичною майстерністю вирішальне значення мають вміння командира аналізувати свої досягнення й невдачі, результати кожного заняття, його систематична робота над підвищенням своїх знань. Ось чому бажано, щоб командири, спираючись на рекомендації даного посібника, наполегливо удосконалювали свою майстерність у навчанні підлеглих стройовій підготовці.

Розділ 1 основи стройового навчання Загальні положення

Стройова підготовка є самостійним предметом навчання військовослужбовців у системі бойової підготовки та органічно входить до багатьох інших предметів навчання, впливає на розвиток знань, вмінь, навиків, психологічної стійкості, необхідних особовому складові в сучасному бою.

Високий стройовий вишкіл офіцерів, прапорщиків і сержантів* має вирішальне значення в досягненні успіхів у стройовій підготовці, в умінні зразково виконувати прийоми і дії, передбачені Стройовим статутом та методично правильно навчати підлеглих.

Командиру недостатньо володіти високою методичною майстерністю й теоретичною підготовкою, практичними навиками, а й важливо уміти активізувати пізнавальну діяльність своїх підлеглих, а цього можна досягти підвищенням якості стройового навчання, розвиненням у воїнів творчого мислення і наданням допомоги в оволодінні найбільш раціональними прийомами й діями у ході навчання.

Командир повинен постійно пам’ятати, що основи навчання краще всього закладати з перших днів навчання. Саме в цей час виробляється, а потім перетворюється у звичку певний порядок у вивченні стройових прийомів і дій, а також дій зі зброєю і на бойовій техніці.

Відомо, що межі людського пізнання відносні, тому необхідно добиватися, щоб підлеглі не соромились сьогоднішнього незнання (невміння). Осуду заслуговує не той, хто не знаючи шукає відповіді й знання, а той, хто не знає, а робить вигляд, нібито знає.

Засвоєння - це розуміння плюс запам’ятовування, а оволодіння знаннями - це засвоєння плюс застосування знань на практиці.

У навчанні дуже важливо ув’язати відоме з невідомим, теорію з практикою, встановлювати найбільш ефективні форми і методи стройового навчання.

Також дуже важливо, щоб кожне стройове заняття проводилось на фоні порівняння результатів тих, хто змагається, з підвищенням духу змагальності. Це створює необхідні передумови для швидкого засвоєння матеріалу, який вивчається.

Кожне стройове заняття повинно бути новим ступенем в удосконаленні стройового вишколу воїнів і підрозділів. Глибина отриманих при цьому знань і міцність навиків багато в чому залежить від уміло

____________

* У подальшому і надалі рекомендації прапорщикам і сержантам в однаковій мірі відносяться до мічманів і старшин

вибраних методів навчання і тренувань, що застосовуються в ході занять. Інтенсивність, безперервність дій воїнів з повним напруженням сил - вимоги, які пред’являють сьогодні до стройових занять.

Практика показує, що високий рівень стройового вишколу військовослужбовців може бути досягнутий:

цілеспрямованим і правильним плануванням стройової підготовки, чіткою організацією і методично правильним проведенням всіх занять;

свідомим вивченням з наступним удосконаленням прийомів і дій кожним військовослужбовцем відповідно до вимог Стройового статуту;

регулярним проведенням інструктажів, інструкторсько-методичних, показних і планових занять зі стройової підготовки без значних перерв між ними;

удосконаленням навиків із стройового навчання на всіх заняттях, при шикуваннях та пересуваннях у повсякденному житті;

самостійними тренуваннями (відпрацюванням) військовослужбовцями стройових прийомів і дій;

постійним контролем та високою вимогливістю зі сторони командирів усіх ступенів до виконання положень Стройового статуту всіма військовослужбовцями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]