Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оптимизация Технологических Систем (укр).pdf
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.02.2023
Размер:
4.4 Mб
Скачать

ISBN 966-7851-19-2 Надійність інструменту та оптимізація технологічних систем. №14 2003.

Он служит для получения заготовок из листа диаметром до 1000 мм, толщиной 1…8 мм., имеет заднюю бабку 3, установленную на станине 4, два суппорта 5 горизонтальный 5 и вертикальный, который может при необходимости выполнять операции резания на установленной с помощью патрона 6 заготовки, рис.3.

Основным недостатком современной ситуации является отсутствие универсального оборудования для деформирования полуфабрикатов из проката трубного или листового. Имеющееся оборудование является узко специализированным, что усложняет его использование в современных меняющихся условиях производства.

Выводы

Способами ротационной формовки может быть изготовлен ряд изделий получаемых ранее составными с помощью сварки. При этом коэффициенты КИМ для заготовки и детали имеют более приемлемые значения чем при использовании других технологий.

Предложена математическая модель оборудования, основанная на поиске экстремали в пространстве технических и эксплуатационных показателей, основывающаяся на использовании тензорного анализа.

На основе анализа выпускаемого предприятиями оборудования установлено, что существует потребность в создании универсальных установок для токарно-давильных и раскатных работ, совмещающих реализацию процессов ротационной обкатки, вытяжки,формовки и раскатки осесимметричных заготовок.

Литература

1.Капорович В.Г. Производство деталей из труб обкаткой М. Машиностроение. 1978. 134с.

2.Могильный Н.И. Ротационная вытяжка оболочковых деталей на станках. М.: Машиностроение. 1983. 192 с.

3.Маковецкий А.В. О систематизации видов заготовок, получаемых комбинированными методами ротационной обкатки // Сб. Удосконалення процесів та обладнання обробки тиском в металургії і машинобудуванні. -Краматорськ: ДДМА. -2000. -С.384- 388.

4.Сокольников И. С. Тензорный анализ. М.: Наука. 1971.- 373 с.

5.Ренне И.П., Белов П.И. Автомат для ротационной вытяжки. // Кузн.штамп. пр-

во. 1988. -№5. С.24-25.

6.Декларативний Патент Україны № 43135. МкВ 21 Д 51/02.Верстат для виготовлення заготовок типу ступінчастих валів обкочуванням. Опубл.15.11.2001. Бюл..№10.

95

ISBN 966-7851-19-2 Надійність інструменту та оптимізація технологічних систем. №14 2003.

УДК.658.51.002

Воронін С.М., Бауліна Т.В., Пономарьов Л.Д.

ВАТ КЗВВ, ДІТМ МНТУ, Краматорськ, Україна

ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТНОСПРОМОЖНОСТІ ВЕРСТАТОБУДІВНОГО ПІДПРИЄМСТВА

НА СУЧАСНИХ УМОВАХ

The article shows a phased approach to the organization of control of changes at the machine – tool plant. The tendencies of development of machine – tools are determined. The article also gives the results of realization of innovation project for complex production of

machine – tool line for finished treatment of hire.

Після тривалого спаду виробництва у 2000 році керівництво Краматорського заводу важкого верстатобудування (КЗВВ) прийняло рішення про проведення змін для виведення підприємства з кризового стану та для того, щоб в майбутньому бути конкурентоспроможною організацією на вітчизняному і світовому ринках.

Практична діяльність підприємств постійно супроводжується різноманітними змінами так, що фактично операційний, тактичний и стратегічний менеджмент зараз зводиться до управління змінами [1]. Подальший розвиток підприємства залежить від процесів розробки і впровадження процесів управління змінами завдяки введення нових наукомістких технологій, модернізації і реконструкції виробництва, наявності висококваліфікованого та інтелектуального персоналу [2]. Забезпечити успіх підприємства на ринку гідний зробити випуск нової конкурентоспроможної продукції високої якості, а це може здійснюватися тільки при зростанні інтелектуального потенціалу персоналу заводу.

Сьогодні виробників і споживачів наукомісткої продукції глибоко хвилюють тенденції технологічного відставання України в порівнянні з іншими розвинутими країнами. Турбує і той факт, що значна частина продукції вітчизняного виробництва не має сучасного рівня науковотехнологічного забезпечення. Тому виробники цілком підтримують зусилля уряду України по створенню механізму інноваційного розвитку нашого суспільства, а також тих першочергових задач по створенню необхідних умов для розвитку персоналу та накопиченню інтелектуального потенціалу, як основного фактора життєдіяльності підприємства. Зміцнення позицій організації в конкурентному середовищі можливо тільки за умови орієнтації на підвищення інтелектуального потенціалу персоналу та ефектив-

96

ISBN 966-7851-19-2 Надійність інструменту та оптимізація технологічних систем. №14 2003.

ного управління змінами. Тому керівництво КЗВВ прийняло рішення піти шляхом змін.

Менеджерами змін та керівниками вищої та середньої ланки був розроблений План введення змін на ВАТ КЗВВ. На першому етапі вище керівництво КЗВВ офіційно повідомило про проведення змін на підприємстві. В процес введення змін були залучені багата кількість керівників середнього рівня та працівників. Завдяки тому, що працівники мали офіційну інформацію про проведення змін на підприємстві, яка була отримана від керівництва, персонал активно приймав участь в нововведеннях.

Наступний крок пов'язаний з ознайомленням персоналу з новою системою введення змін, системою управління ними, визначенням кінцевої мети, які необхідні для переорієнтації організації у відповідності з новою ринковою ситуацією, яка вимагає вдосконалення продукції від КЗВВ – сучасного конкурентоспроможного верстатобудівного обладнання, яке відповідає вимогам ринку. На цьому етапі були розроблені нова система оцінки результатів, мотивація змін та система компенсації. Це було необхідно, щоб залучити в проект змін низові рівні управління організацією. Також були розроблені програми навчання для отримання нових навичок роботи та підвищення рівня кваліфікації, проведені інтелект-тренінги для керівництва та персоналу для ознайомлення з самим процесом управління змінами, відпрацьовувались основні методики управління змінами, аналізувались та вибирались методи підвищення якості продукції для забезпечення конкурентоспроможності підприємства та ін.

Для успішного введення змін на КЗВВ були створені групи спостереження, які складалися з агентів змін – представників персоналу і керівництва, та менеджерів змін – фахівців, з відповідною кваліфікацією та економічною освітою, які були залучені з сторони. Також було важно виявити з персоналу таких працівників, які швидше інших розуміли необхідність та прийняли нововведення, для залучення інших в цей процес. Члени цієї групи проробляли отриману інформацію та готували пропозиції щодо змін, які необхідно було провести на підприємстві. Менеджери змін мали підтримку керівництва, тобто отримували необхідну інформацію, стосовно економічного та фінансового стану підприємства, його організаційної структури, продукції, яка виробляється заводом, персоналу. Далі були посилені функції управління кадрами планування людських ресурсів, проведення більш ретельного відбору персоналу та призначення відповідних людей на ключеві посади у відповідності з їх професійними характеристиками та управлінськими здібностями. При правильному плануванні людсь-

97

ISBN 966-7851-19-2 Надійність інструменту та оптимізація технологічних систем. №14 2003.

ких ресурсів введення змін, а також управління ними дуже спростилося. При реалізації плану важним є здійснення контролю за розподілом та впровадженням агентів змін та менеджерів змін, (фасілітаторів). Також важливою функцією реалізації плану є спостереження та контроль за процесом введення механізмів, які дозволять безперервно оцінувати можливі зміни з боку вимог клієнтів, конкурентного середовища, внутрішньої реорганізації. Для цього були створені механізми оцінки факторів зовнішньої та внутрішньої середовищ організації, а також готовності підприємства до змін.

Після впровадження нового процесу управління змінами на підприємстві та ефективної роботі менеджерів змін на заводі були розроблені та реалізовані наступні проекти. Співробітництво персоналу підприємства з менеджерами змін дозволило реалізувати наукомісткі проекти по комплексному виготовленню ліній повного циклу фінішної обробки круглого прокату. Даний спільний проект консолідував науково-технічний потенціал заводу і інтелектуальний потенціал персоналу, а також дозволив одержати економічний ефект і високотехнологічні продукти світового рівня.

У2002 році Краматорський завод важкого верстатобудування разом

зтехнопарком "Углемаш" розробив інноваційний проект на тему "Розробка й організація виробництва ряду безцентровотокарних верстатів під заготовки діаметрами 6-360 мм із високоміцних сталей і сплавів", яким передбачене освоєння виробництва і випуск нового покоління високопродуктивних верстатів, тобто переорієнтація на виробництва нової лінії продукції. Ці верстати призначені для зняття зневуглецьованого шару з поверхні круглого прокату з високоміцних сталей і титанових сплавів, що дасть можливість підвищити конкурентноздатність продукції металургійних підприємств. Даний проект носить загальнодержавний і міжгалузевий характер, оскільки інноваційна продукція вирішить задачі по відновленню і переоснащенню металургійної галузі. Отримані засоби від реалізації проекту дозволять підприємству провести комплекс робіт з реконструкції та реструктуризації виробництва, розширити технологічний парк обладнання і збільшити випуск сучасної наукомісткої продукції. На сьогоднішній день по інноваційному проекту вже виготовлено і реалізовано 6 верстатів. Одержавши первинний досвід інноваційної діяльності, КЗВВ активно його поширює. Випуск продукції світового класу вимагає і відповідного стану основних фондів. З метою пошуку засобів на проведення технічного переозброєння заводу, розширення ринків збуту, випуску нової продукції, сьогодні разом із вченими і фахівцями технопарку "Углемаш" активно йде розробка другого інноваційного проекту - "Створення технологій для про-

98

ISBN 966-7851-19-2 Надійність інструменту та оптимізація технологічних систем. №14 2003.

ектування, організації виробництва й іспиту спеціальних верстатів підвищеної точності обробки виробів". Даним проектом передбачений випуск важких токарських верстатів, функціональна оснащеність яких в цілому відповідає існуючим потребам і перспективам розвитку машинобудівної галузі. Співвідношення "ціна - технічний рівень", перспективність і актуальність, дозволять інноваційної продукції, запропонованої в проекті, зайняти ведучу позицію на ринку України, країнах ближнього і далекого зарубіжжя. Верстати, випуск яких планується здійснити по цьому проекту, своїми характеристиками перевершать кращі вітчизняні аналоги, а деякими технічними рішеннями і світові. Сьогодні не існує іншого шляху як підвищення та активізація інтелектуального потенціалу підприємства, основою якого є прискорений рух в інноваційному циклі "наука - інтелектуальний потенціал - виробництво - сфера споживання". Перш ніж проводити самі зміни на підприємстві планом введення змін передбачається ретельно проаналізувати зовнішню та внутрішню середи підприємства.

Аналіз зовнішнього середовища, в якому підприємство здійснює свою діяльність, включає досконале вивчення основних тенденцій розвитку світового верстатобудування для підвищення конкурентоспроможності КЗВВ на світовому ринку. Тенденції технічного розвитку металорізального обладнання тісно пов'язані з вимогами ринку. У таблиці приведені систематизовані вимоги ринку, які формуються з узагальнених матеріалів ОАО "ЕНІМС", фірми Alien-Bradley (США) і даних, отриманих з інших джерел.

Висновки

1)Інноваційний характер змін у виробництві, пріоритетність якості продукції підвищують вимоги до персоналу, спонукають до розробки нових мотиваційних механізмів, спрямованих на стимулювання творчого відношення до праці і високого професіоналізму працівників.

2)З метою підвищення інтелектуального потенціалу підприємства, а також подальшого розвитку персоналу, збереження професійних кваліфікованих робітників необхідно виконати „Програму розвитку персоналу”, що містить у собі заходи по організації професійного навчання і забезпечення на цій основі високого рівня продуктивності праці і ефективної зайнятості працівників, а також ряд інших стимулюючих до проведення змін та соціально-захістних дій.

99