Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оптимизация Технологических Систем (укр).pdf
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.02.2023
Размер:
4.4 Mб
Скачать

ISBN 966-7851-19-2 Надійність інструменту та оптимізація технологічних систем. №14 2003.

Выводы

Анализ результатов показал, что во всех экспериментах наблюдается снижение потребляемого тока вибровозбудителем после ВСО. Эта тенденция весьма характерна для всех обрабатываемых деталей и свидетельствует о том, что при ВСО происходит интенсивно процесс релаксации внутренних ОН.

При ВСО, вследствие релаксации ОН, обеспечивается стабильность геометрических размеров обрабатываемых деталей.

Литература

1.Адоян Г.А., Герчиков А.М., Гини Э.И. Коробление чугунных станочных отливок от релаксации остаточных напряжений. //Станки и инструмент, М., 1973. №1. С. 2830.

2.Коцюбинський О.Ю. Стабилизация размеров чугунных отливок., Машино-

строение, М., 1974. 296 с.

3.Claxton R.A. and Saunders I.I. Vibratory stress relief. The Metallurgist and Materials Technologist, 1976. Vol. 8, №12. P. 651-656.

4.Vibrations-Stabilisieren gegen Verzug bei der mechanischen Bearbeitung //VSR, Martin Engineering GMBH. – Wiesbaden, 1988.

5.Дрыга А.И. Оборудование для вибростабилизирующей обработки корпусных деталей //Энергомашиностроение, М., 1987. - №7. – С. 41-44.

6.Дрыга А.И. Виброкомплексы для стабилизирующей обработки литых и сварных деталей //Станки и инструмент, М., 1990. - №6. – С. 28-29.

7.Дрыга А.И. Виброблок для уменьшения остаточных напряжений в крупных заготовках //Технология и организация производства, Киев, 1990. - №2. – С. 58-59.

8.Дрыга А.И. Виброкомплекс ВК-86.К3 для вибростабилизирующей обработки крупных сварных и литых деталей //Вестник машиностроения, М., - 1993. - №3. – С. 5254.

9.Патент 4940336 США, МКИ В 01F 11/00; F 16 H 33/0. Unbalance vibrator /A.I. Dryga, A.G. Eskov (СССР). - №357945; заявлено 30.05.89;опубл. 10.07.90. – 7с. 6 ил.

10.Заявка 2226866 Великобритания, МКИ В 06 В 1/16/ Vibration generator /A.I. Dryga, V.M. Alekseev, S.A. Polovoi (СССР). - № Р 3900325.6; заявлено 07.01.89; опубл.

12.07.90.– 8с. 6 ил.

11.Дрыга А.И., Бондаренко И.Н., Борсенко В.Н. Анализ технических возможностей и надежности различных типов виброкомплексов для вибростабилизирующей обработки деталей //Машиностроение и техносфера XXI века, Сб. трудов IX МНТК, Се- вастополь-Донецк, ДонНГТУ, 2002. Т. 1, С. 191-195.

83

ISBN 966-7851-19-2 Надійність інструменту та оптимізація технологічних систем. №14 2003.

УДК 621.9: 519.256

Воронін С.М., Загудаєв В.В., Пономарьов Л.Д., Баулина Т.В.

ВАТ «КЗВВ», ДІТМ МНТУ, Краматорськ, Україна

ІНФОРМАЦІЙНО-ІНТЕГРОВАНА СИСТЕМА КЕРУВАННЯ ВЕРСТАТОБУДІВНИМ ПІДПРИЄМСТВОМ

Вступ

Успіх підприємства в сформованій в Україні економічної ситуації багато в чому залежить від своєчасності і правильності прийнятих управлінських рішень. Керування являє собою багаторівневий і багатомірний нетривіальний процес, що потребує інформаційної підтримки, але зовсім не вичерпується нею.

Зрозуміло, що інформаційна система не дасть керівнику чіткого рецепта рішення виниклої проблеми. Зрештою, він буде шукати його сам, використовуючи свій досвід, інтуїцію і т.д. Однак допомогти йому прийняти оптимальне рішення, інформаційна система може вже сьогодні.

Послідовне рішення управлінських проблем вимагає інтегрованих системних рішень, а не тільки автономних засобів автоматизації, що перекривають окремі області керування [1]. Автоматизація окремої функції підприємства дозволяє керівнику середньої ланки аналізувати результати своєї роботи. А на сучасному етапі керівнику важливо мати інформацію не тільки про досягнуті успіхи (давати оцінку вже здійсненим фактам), але і створювати на підприємстві комплексні інформаційні системи, що дозволяють йому здійснювати моніторинг усієї фінансово-господарської діяльності підприємства - відстеження процесів, що протікають на підприємстві, у режимі реального часу; складання оперативних звітів про результати роботи за короткі проміжки часу; порівняння цільових результатів з фактично досягнутими. Тоді модель моніторингу, здійснюваного в рамках системи контроллінга (що дозволяє перевести керування підприємством на якісно новий рівень, інтегруючи, координуючи і направляючи діяльність різних служб і підрозділів підприємства для досягнення оперативних і стратегічних цілей) можна представити в такий спосіб: на підставі аналізу цільових результатів з фактичними роблять висновок про сильні і слабкі сторони підприємства, динаміці їхньої зміни, а також про сприятливі і несприятливі тенденції розвитку зовнішніх умов, у яких підприємству приходиться працювати. Зміна умов зовнішнього і внутрішнього середовищ підприємства спричиняє перегляд цільових параметрів: необхідно перевірити наскільки оптимальні поставлені цілі в нових умовах, чи зможе підприємство через зміни, що відбулися, домогтися поставлених цілей. На підставі зміни цільових параметрів, а також прогнозу змін сильних

84

ISBN 966-7851-19-2 Надійність інструменту та оптимізація технологічних систем. №14 2003.

і слабких сторін самого підприємства коректується план дій по досягненню цілей. І вже цей новий, переглянутий план втілюється в життя, тобто коло замикається.

Основна частина

Інформаційні системи підприємства можна розділити на два великих класи: фінансово-управлінські і виробничі системи. Фінансово-управлінські системи включають підкласи локальних і малих інтегрованих систем. Такі системи призначені для ведення обліку по одному чи декільком напрямкам (бухгалтерія, збут, склади, облік кадрів і т.д.).

Виробничі системи призначені для керування і планування виробничого процесу. Облікові функції, хоча і глибоко пророблені, виконують допоміжну роль і часом неможливо виділити, наприклад, модуль бухгалтерського обліку, тому що інформація в бухгалтерію надходить автоматично з інших модулів [2].

Виробничі системи по багатьом параметрам значно більш складні, чим фінансово-управлінські. На великому промислово-виробничому підприємстві повинна бути створена інформаційна система, де основними механізмами керування є планування й оптимальне керування виробничим процесом. Ефект від упровадження таких інформаційних виробничих систем спостерігається на верхніх рівнях керування підприємством, коли видна уся взаємозалежна картина роботи виробничих ланок, що включає планування, закупівлі, виробництво, запаси, продажі, фінансові потоки і багато інших аспектів. Функції керівників у цьому випадку зведуться не до видобутку, а до аналізу отриманої інформації і своєчасному прийняттю адекватних сформований ситуації рішень.

При збільшенні складності і широти охоплення функцій підприємства системою, зростають вимоги до технічної інфраструктури і комп'ютерної платформи. Усі без винятку виробничі системи розроблені за допомогою промислових баз даних. У більшості випадків використовується технологія клієнт-сервер, що припускає поділ обробки даних між виділеним сервером і робочою станцією.

Ядром кожної виробничої системи є втілені в ній принципи керування виробництвом, що представляють собою опис найбільш загальних правил, по яких повинне вироблятися планування і контроль різних стадій виробничого процесу: потреб у сировину, закупівель, завантаження потужностей, розподілу ресурсів, обсяг випуску і реалізації й ін [3].

Вихідним стандартом, що з'явився в 70-х роках, був стандарт MRP (Material Requirements Planning), що включав тільки планування матеріалів для виробництва.

85

ISBN 966-7851-19-2 Надійність інструменту та оптимізація технологічних систем. №14 2003.

Основна концепція MRP у тім, щоб мінімізувати витрати, зв'язані зі складськими запасами (у тому числі і на різних ділянках у виробництві). В основі цієї концепції лежить наступне поняття - Bill Of Material (BOM - специфікація виробу, за якої відповідає конструкторський відділ), що показує залежність попиту на сировину, напівфабрикати й ін. у залежності від плану випуску (бюджету реалізації) готової продукції. При цьому дуже важливу роль грає час. Для того щоб враховувати час, системі необхідно знати технологію випуску продукції (чи технологічний ланцюжок, тобто послідовність операцій і їхня тривалість). На підставі плану випуску продукції, BOM і технологічного ланцюжка здійснюється розрахунок потреб у матеріалах, прив'я- заний до конкретних термінів.

Недоліком MRP є те, що розраховуючи потребу в матеріалах, ми не враховуємо виробничі потужності, їхнє завантаження, вартість робочої сили і т.д. Тому, виникла концепція MRP II (Manufacturing Resource Planing - плану-

вання виробничих ресурсів). MRP II дозволяє планувати усі виробничі ресурси підприємства (сировина, матеріали, устаткування, персонал і т.д.).

Результатом інтеграції в MRP II можливості керування замовленнями, фінансами і виробництвом, з'явилася концепція ERP (Enterprise Resource Planning - Планування ресурсів підприємства). Таким чином, стандарт ERP дозволив об'єднати всі ресурси підприємства.

Самий останній за часом стандарт CSRP (Customer Synchronized Resource Planning) охоплює також і взаємодія з клієнтами: оформлення наря- ду-замовлення, техзавдання, підтримка замовника на місцях і ін. Таким чином, якщо MRP, MRP-II, ERP орієнтувалися на внутрішню організацію підприємства, то CSRP включив у себе повний цикл від проектування майбутнього виробу, з урахуванням вимог замовника, до гарантійного і сервісного обслуговування після продажу. Основна суть концепції CSRP у тім, щоб інтегрувати Замовника (Клієнта, Покупця й ін.) у систему керування підприємством. Тобто не відділ збуту, а сам покупець безпосередньо розміщає замовлення на виготовлення продукції - відповідно сам несе відповідальність за його правильність, сам може, відслідковувати терміни постачання, виробництва й ін. При цьому підприємство у свою чергу може дуже чітко відслідковувати тенденції попиту, збуту, просування товару (продукції) і т.д. [2, 4].

На ВАТ «Краматорський завод важкого верстатобудування» прийнята стратегія побудови автоматизованої системи керування підприємством відповідно до принципів стандарту ERP.

Архітектура АСУ КЗВВ являє собою комплекс локальних центрів обробки, аналізу інформації і прийняття рішень, об'єднаних у єдину корпоративну інформаційну систему на основі глобальної обчислювальної мережі підприємства і єдиної інформаційної бази даних, що забезпечує доступ до інфо-

86

ISBN 966-7851-19-2 Надійність інструменту та оптимізація технологічних систем. №14 2003.

рмації в режимі реального часу з будь-якого локального центра. Інфраструктура АСУ базується на магістральних оптичних лініях, структурованих кабельних системах усередині кожного будинку, технологіях маркірування і штриха-кодування, термінал-серверних і клієнт-серверних рішеннях.

Структурно АСУ КЗВВ являє собою комплекс наступних модулів:

1.1.Конструкторська підготовка виробництва

1.2.Технологічна підготовка виробництва

1.3.Керування матеріально-технічним постачанням

1.4.Керування техніко-економічним плануванням виробництва

1.5.Керування збутом і реалізацією продукції

1.6.Керування фінансами

1.7.Керування працею і заробітною платою

1.8.Бухгалтерський облік

1.9.Моніторинг

1.10.Керування персоналом

1.11.Керування виробництвом.

Взаємозв'язку між модулями відбивають природні зв'язки, що існують між підрозділами на підприємстві. З організаційної точки зору задачі групуються в робочі місця. Кожне робоче місце закріплюється за конкретним виконавцем і дозволяє в автоматизованому режимі вирішувати усі функції доручені йому. В одне робоче місце можна поєднувати будь-яку кількість задач з будь-яких модулів. Допускається закріплення однієї задачі за декількома робітничими місцями, при цьому забезпечується розмежування прав доступу до інформації.

Наприклад, модуль «КЕРУВАННЯ ВИРОБНИЦТВОМ» призначений для підвищення ефективності виробництва і керування на міжцеховому і цеховому рівнях, містить:

На міжцеховому рівні:

-формування варіантів виробничої програми з розбивкою на декади (місяці) і обліком потужності виробництва, циклів виготовлення, забезпеченості (матеріалами, що комплектують і оснащенням);

-облік виконання виробничої програми з указівкою причин і винуватців невиконання (підготовка інформації для декадних нарад);

-регулювання (щодекадне) процесу виконання виробничої програми, спрямоване на зменшення впливу дестабілізуючих виробництво факторів, доповнення і коректування програми (декадне завдання);

-включення у виробничу програму нових замовлень або на залишках потужності, або пріоритетної (зі зсувом інших робіт) з оцінкою наслідків;

-різноманітні розрахунки, аналіз варіантів управлінських рішень (планів і регулювання) по декількох показниках і вибір кращого варіанта;

87

ISBN 966-7851-19-2 Надійність інструменту та оптимізація технологічних систем. №14 2003.

-формування календарних планів міжцехових передач (на декаду, місяць з точністю до доби) з урахуванням потужності цехів;

-щодобовий облік виконання плану міжцехових передач із указівкою причин і винуватців;

-регулювання (диспетчирування) ходу виконання міжцехових планів, спрямоване на зменшення відхилень від плану міжцехових передач;

-розрахунок і аналіз завантаження.

На цеховому рівні:

-формування цехових планів на декаду (місяць) з розбивкою по добі й обліком планів міжцехових передач, потужностей цеху, технології виготовлення ДСЕ, техніко-економічних показників роботи цеху, забезпеченості;

-облік виконання цехових планів і шлюбу з указівкою причин і винуватців відхилень;

-щодобове регулювання ходу виконання цехового плану, включаючи видачу завдань на забезпечення відсутніми матеріалами, що комплектують, заготівлями і т.п.;

-формування змінно - добових завдань з урахуванням забезпеченості, фактичного виходу на роботу і т.п.;

-формування убрання - завдань бригадам і/чи індивідуальним робітни-

ком;

-облік виконання убрання - завдань і змінно - добових завдань;

-облік надходження і передачі ДСЕ.

ЗАБЕЗПЕЧУЄ:

-обґрунтованість прийнятих управлінських рішень з обліком тимчасової й уровневої ієрархії за рахунок використання економіко-математичних моделей;

-можливість різноманітних розрахунків;

-підвищення ступеня виконання договірних зобов'язань;

-зменшення обсягів незавершеного виробництва;

-можливість своєчасного (точно-в-термін) забезпечення виробництва необхідними матеріалами, ПКІ, документацією і т.п.;

-підвищення ритмічності виробництва;

-скорочення циклів виготовлення виробів;

-скорочення обсягів утрат робочого часу і понаднормових робіт;

-зменшення потер зв'язаних з недоліками обліку;

-підвищення завантаження устаткування і продуктивності праці;

-надання по запитах достовірної і своєчасної інформації в обсязі необхідному для прийняття рішень на даному рівні керування.

Функціонально АСУ КЗВВ поєднує в собі — облік, планування, конт-

роль.

88