Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дошкільна педагогіка відповіді.docx
Скачиваний:
84
Добавлен:
08.08.2021
Размер:
335.37 Кб
Скачать
  1. Значення занять для розвитку особистості дитини. Особливості змісту і методики проведення занять у різних вікових групах.

А.П. Усова розробила основи навчання дітей дошкільного віку в дитячому садку і сім'ї, розкрила сутність навчання в дитячому саду; обґрунтувала положення про двох рівнях знань, якими можуть опанувати діти.

До першого рівня вона віднесла елементарні знання, які діти здобувають у процесі ігор, життєдіяльності, спостереження та спілкування з оточуючими людьми; до другого, більш складного рівня, віднесла знання та вміння, засвоєння яких можливе тільки в процесі цілеспрямованого навчання. При цьому А.П. Усова виділила три рівні навчальної діяльності залежно від пізнавальних мотивів дітей, вміння слухати і керуватися вказівками дорослого, оцінювати зроблене, усвідомлено досягати поставлених цілей. При цьому вона підкреслювала, що першого рівня діти досягають не відразу, а тільки до кінця дошкільного дитинства, під впливом цілеспрямованого і систематичного навчання.

Систематичне навчання на заняттях - важливий засіб освітньої роботи з дітьми дошкільного віку.

Традиційно виділяються наступні форми організації навчання:

індивідуальна, групова, фронтальна

виділяють три основні частини, нерозривно пов'язані загальним змістом і методикою, а саме:

початок, хід заняття (процес) і закінчення.

Початок заняття передбачає безпосередню організацію дітей: необхідно переключити їхню увагу на майбутню діяльність, викликати інтерес до неї, створити відповідний емоційний настрій, розкрити навчальну задачу. На основі пояснення і показу способів дій у дитини формується елементарний план: як йому треба буде діяти самому, в якій послідовності виконувати завдання, до яких результатів прагнути.

Хід (процес) заняття - це самостійна розумова або практична діяльність дітей, що полягає у засвоєнні знань і вмінь, які певний навчальної завданням. На даному етапі заняття прийоми і навчання індивідуалізуються відповідно до рівня розвитку, темпом сприйняття, особливостями мислення кожної дитини. Звернення до всіх дітей необхідні тільки в тому випадку, якщо у багатьох спостерігаються помилки у виконанні навчальної задачі як наслідок нечіткого пояснення педагога.

Мінімальна допомога надається тим, хто швидко і легко запам'ятовує, уважні, вміють аналізувати, зіставляти свої дії, результати із зазначенням педагога. У випадку утруднення такій дитині буває достатньо ради, нагадування, що направляє питання. Педагог дає можливість кожному вихованцю подумати, спробувати самостійно знайти вихід із скрутного становища.

Педагог повинен прагнути до того, щоб у кожної дитини вийшов результат, що свідчить про його просування, що показує, чому він навчився.

Закінчення заняття присвячене підведенню підсумків та оцінки результатів навчальної діяльності дітей. Якість отриманого результату залежить від віку та індивідуальних особливостей дітей, від складності навчального завдання.

У залежності від розділу навчання, від цілей заняття методика проведення кожної частини заняття може бути різною. Приватні методики дають більш конкретні рекомендації з проведення кожної частини заняття. Після проведення заняття педагог аналізує його результативність, освоєння дітьми програмних завдань, проводить рефлексію діяльності і окреслено перспективу діяльності.

У структурі занять у дитячому садку відсутня перевірка засвоєння знань, навичок і вмінь. Ця перевірка здійснюється в процесі спостереження за діяльністю дітей на занятті, аналізу продуктів дитячої діяльності, а також в повсякденному житті і в ході спеціального вивчення досягнень дітей за допомогою різних наукових методик

За змістом заняття можуть бути інтегрованими, тобто поєднувати знання з кількох областей і диференційованими.

Інтегроване об'єднання не є довільним або механічним. Слід передбачати інтеграцію знань таким чином, щоб вони доповнювали, збагачували один одного при вирішенні дидактичних завдань.

Заняття проводяться по наступних розділах навчання:

- Ознайомлення з навколишнім життям і розвиток мовлення дітей;

- Розвиток елементарних математичних уявлень;

- Образотворча діяльність і конструювання;

- Фізична культура;

- Музичне виховання.

Зміст конкретного заняття розробляється на основі вимог «Програми виховання» з даного розділу, з урахуванням рівня сформованості навчально-пізнавальної діяльності дітей та засвоєнню попередньої програми, а також загальних завдань виховання і розвитку дітей різних вікових груп.

Програма кожного заняття передбачає:

- Певний обсяг знань про властивості і якості об'єктів, їх перетворення, зв'язках, про способи дій і т.д., їх первинне засвоєння, розширення, закріплення, узагальнення і систематизацію;

- Обсяг практичних навичок і вмінь при навчанні продуктивним видам діяльності;

- Обсяг навичок і вмінь, потрібних для навчально-пізнавальної діяльності, їх первинне формування або вдосконалення, вправа в застосуванні;

- Формування ставлення дітей до явищ і подій, до знань, які повідомляються та засвоюються на даному занятті, виховання ставлення до власної діяльності, встановлення відносин взаємодії з однолітками.

Триєдине завдання заняття

Освітня: підвищувати рівень розвитку дитини

Виховна: формувати моральні якості особистості, погляди і переконання.

Розвиваюча: при навчанні розвивати у вихованців пізнавальний інтерес, творчі здібності, волю, емоції, пізнавальні здібності - мова, пам'ять, увагу, уяву, сприйняття.