Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дошкільна педагогіка відповіді.docx
Скачиваний:
84
Добавлен:
08.08.2021
Размер:
335.37 Кб
Скачать
  1. Організація самостійної діяльності дітей другого року життя.

На другому році життя спостерігаються певні види самостійної ігрової діяльності дітей. Це ігри, пов'язані з рухами: з м'ячем, іграшками-двигунами (машина, візок), влізання на гірку і слезаніе з неї, на вулиці взимку катання на санках і ін.

Велике місце займає пізнавальна орієнтовна діяльність малюка. Вона проявляється насамперед у розгляданні навколишнього, потім в спостереженні, розгляданні картинок, книжок.

Задовольняючи свої потреби в пізнанні навколишнього, малюк багато діє з предметами - з будівельним матеріалом, з дидактичними іграшками, з простим конструктором, зі складними картинками і зі знаряддями - тасьмою, за допомогою якої він веде машину, молоточком, забиваючи гвоздики в отвори, зі спеціально виготовленим станочки з пластмаси або дерева і іншими предметами.

У другому півріччі другого року життя у дитини спостерігаються предметно-ігрові умовні дії з іграшками - лялькою, собакою, зайченям і іншими, при цьому діти вже першого півріччя не тільки відтворюють розучені дії з предметами, але і відображають те, що самі часто бачать в житті .

Під час самостійної діяльності малюки з власної ініціативи з різних приводів спілкуються з дорослим. Велику радість приносить їм включення дорослого в гру. Дитина спостерігає, як діє дорослий, звертається до нього, демонструючи результати своєї діяльності, і просить разом подивитися книги, щось для нього намалювати, допомогти виправити зламану іграшку і ін.

Однією з умов, від якого значною мірою залежить розвиток ігрової діяльності дитини, є правильний підбір іграшок, посібників. Визначається він характером діяльності дітей певного віку. Таким чином, в групі повинні бути іграшки, що забезпечують всі види діяльності дитини.

Для розвитку рухів насамперед необхідний простір. З великих посібників, що стимулюють рухову активність, потрібно мати гірку зі скатом, стіл-бар'єр (для дітей початку другого року життя), біля якого малюки не тільки добре рухаються, а й грають з дидактичними іграшками. Нагадаємо, що прикріплювати іграшки до столу не можна, це знижує активність малят у виборі потрібної іграшки, не дає можливості обстежити предмет, взяти його в руки.

З дрібних посібників повинні бути м'ячі різних розмірів, коляски, машини, обручі. Великі іграшки, що рухаються зберігаються на ділянці, з тим щоб не захаращувати в кімнаті площа, необхідну для рухів. Не рекомендується в приміщенні групи дітей другого року життя прикріплювати шведську стінку, ставити драбинку-драбину, так як ці посібники вимагають від вихователя постійного спостереження за їх використанням. Самостійно діти такими посібниками користуватися ще не можуть.

У групі повинен бути матеріал і для розглядання предметів навколишнього світу, отримання різноманітних вражень, який час від часу змінюють. Це настінні картини (2-3) з доступними дітям сюжетами: «Таня годує голубів», «Діти танцюють», «Кішка з кошенятами» і ін. Добре, якщо вихователь спеціально зробить макети (1-2) для розглядання. Це може бути і зимовий макет (лялька катається на санках з гори), і весняний (розпустилася гілка із сидячої на ній пташкою). Можна повісити панно, виконане за мотивами знайомих казок. Гірку краще поставити біля вікна, щоб з неї діти могли спостерігати, що за ним відбувається. У групі повинен бути акваріум з великими рибками. Для розглядання книг і картинок слід відвести спеціальне місце біля вікна. Книги, що зберігаються на полиці, вихователь дає, якщо дитина попросить.

Як доцільніше розташувати іграшки в ігровій кімнаті? Це залежить від того, для дітей якого віку готується ігрова кімната. Досвід малюків першої половини другого року життя ще невеликий, і підготовку до гри здійснює або один вихователь, або (ближче до досягнення дітьми 1 року 6 місяців) спільно з малюками. При цьому вихователь створює так звані підказують ігрові ситуації: наприклад, поруч з собачкою поміщає тарілку, ведмедя садить в коляску, ляльок - за стіл з розставленими на ньому посудом, на стіл-бар'єр кладе дидактичні іграшки, на стіл біля вікна - кілька картинок. Такі ситуації направляють увагу малюка на ту чи іншу діяльність.

У другому півріччі діти вже володіють чималим досвідом і, навчившись орієнтуватися в групі, починають самі готувати для себе ігрові ситуації. Так, знаючи, де розміщені ляльки, посуд, вони самі знаходять для себе ляльку, тарілку, ложку і починають годувати «дочку». Тому вихователь в другому півріччі, організовуючи гру дітей, вже може мати у своєму розпорядженні іграшки в різних місцях кімнати, щоб діти не збиралися в одному місці і не заважали один одному.

Місце для ігор з дидактичними іграшками розташоване недалеко від шафи або полиці, де вони знаходяться. Тут повинні бути іграшки, що сприяють формуванню умінь розрізняти колір, величину, форму предметів, а також настільний будівельник, дрібні іграшки в коробці, які малюки можуть використовувати в самостійних іграх, конструктор, складні картинки