Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г та К екзамен.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.04.2021
Размер:
89.41 Кб
Скачать

25. Охарактеризувати індекси вимірювання інфляції.

Інфляція в її відкритому варіанті виявляється у підвищенні цін, але їх зростання може бути різним.

Індекси: 1. Рівень інфляції (показує на скільки грошових одиниць або процентів грошова маса більша від товарної). 2. Індекс інфляції (відношення рівня інфляції звітного періоду до рівня інфляції базового періоду). 3. Індекс споживчих цін (характеризує зміну в часі загального рівня цін на товари і послуги, які купує населення для особистого споживання. Найчастіше використовується для характеристики інфляції). 4. Індекс цін ВВП (Для виявлення динаміки загального рівня цін використовують індекс ВВП. Цей показник характеризує інфляційні зміни в часі загального рівня цін на всі товари і послуги, що реалізовані кінцевим споживачам). 5. Темп інфляції (показує, на скільки відсотків ціни поточного року (місяця) вищі від цін попереднього).

26.Визначити сутність грошової реформи та охарактеризувати її види.

Грошові реформи являють собою повну чи часткову перебудову грошової системи, з метою оздоровлення грошей чи поліпшення механізму регулювання грошового обороту , чи одне і друге водночас.

За глибиною реформаційних заходів можна виділити структурні або повні грошові реформи та реформи часткового типу. Структурні грошові реформи проводилися у період переходу від біметалізму до золотого монометалізму, від останнього -- до системи паперовогрошового чи кредитного обігу. В усіх цих випадках потрібно не тільки замінити один вид грошей на інший, а й здійснити істотні структурні зміни в економіці, в державних фінансах, банківській і валютній системах тощо. Реформи часткового типу торкаються тільки самої організації грошового обороту і зводяться до зміни окремих елементів грошової системи. Сама база грошової системи та структура економіки і грошово-кредитних відносин залишаються незмінними. За таких реформ найчастіше змінюється масштаб цін, вид та номінал грошових знаків, механізм емісії грошей тощо.

Деномінаційні реформи проводять шляхом обміну старих купюр на нові та перерахування всіх грошових показників, за певним співвідношенням, унаслідок чого маса грошей в обігу відповідно зменшується, а грошова одиниця збільшується. За порядком введення в обіг нових грошей розрізняють одномоментні грошові реформи та реформи паралельного типу. За одномоментних реформ введення нових грошей в обіг здійснюється за короткий строк (7--15 днів), протягом якого технічно можливо обміняти старі гроші на нові. Якщо реформа є конфіскаційною, то строк обміну повинен бути якнайкоротшим, щоб власники великих запасів грошей не встигли «сховати» їх від конфіскації. За реформ паралельного типу випуск в оборот нових грошових знаків здійснюється поступово, паралельно з обігом старих знаків, і вони тривалий час функціонують одночасно і паралельно.

27. Визначити сутність інфляції та охарактеризувати її економічні і соціальні наслідки.

Інфляція – це тривале і швидке знецінення грошей наслідок надмірного зростання її маси в обороті. Що проявляється через зростання цін. Вона виявляється в зростанні цін на товари, тарифи, послуги, у падінні вал. курсу нац. гр., у товарному дефіциті. Інфляція приводить до перерозподілу національного доходу і багатства між різними групами суспільства, економічними і соціальними інститутами довільним та не піддающимся прогнозуванню образом. Кошти перерозподіляються від приватного сектора (фірми, домогосподарства) до держави. Дефіцит державного бюджету, що є одним з факторів інфляції, покривається через інфляційний податок. Інфляційний податок показує зниження вартості реальних грошових залишків. Високі темпи інфляції і різкі зміни структури цін ускладнюють планування (особливо довгострокове) фірм і домогосподарств. У результаті збільшується невизначеність і ризик ведення бізнесу. Платою за це є ріст процентної ставки і прибутку. Інвестиції починають носити короткостроковий характер, знижується частка капітального будівництва в загальному обсязі інвестицій і підвищується питома вага спекулятивних операцій. У майбутньому це може привести до зниження добробуту нації і зайнятості. зменшується політична стабільність суспільства, зростає соціальна напруженість. Висока інфляція сприяє переходу до нової структури суспільства. Наслідок інфляції позначається через податкову систему. У такій ситуації прогресивне оподатковування в міру росту інфляції автоматично всі частіше зараховує різні соціальні групи і види бізнесу в усі більш заможні чи дохідні, не розбираючи: чи зріс доход чи реально тільки номінально. Це дозволяє уряду збирати зростаючу суму податків навіть без прийняття нових податкових законів і ставок. Відношення бізнесу і населення до уряду, природно, погіршується.

Соседние файлы в предмете Деньги, кредит, банки