Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г та К екзамен.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.04.2021
Размер:
89.41 Кб
Скачать

67. Визначити основні положення металістичної теорії грошей.

Металістична теорія грошей - полягає в ототожненні грошей із благородними металами.

Положення: 1. Єдине багатство суспільства - це золото і срібло; 2. Золото і срібло є грошима за своєю природою; 3. Джерелом багатства суспільства є зовнішня торгівля, активне сальдо якої забезпечує приплив в країну благородних металів; 4. Головною функцією грошей є засіб нагромадження скарбів; 5. Функції грошей можуть виконувати лише благородні метали.

68. Охарактеризувати основні положення сучасного монетаризму.

Монетаризм - принципи, що характеризують вплив грошей на функціонування економіки. Теорія виступає за підтримку балансу у співвідношенні між к ількістю грошей, необхідних для функціонування економіки, і виробництвом товарів і послуг.

Монетаристські погляди базуються на уявленні про стійкому і рівноважному розвитку господарства, яке забезпечується саморегульованим ринковим механізмом. Першорядну небезпеку узнеціненні грошей, які ведуть до дестабілізації становища, оскільки порушується природний процес руху до рівноваги за допомогою конкуренції і ринкового ціноутворення. Фактично єдиним засобом регулювання по монетаристської теорії є контроль за зростанням грошової маси, що пов'язано з особливою трактуванням кількісної теорії грошей.

Монетаристська концепція допускає, що кількість грошей впливає не тільки на рівень цін, а й - в короткостроковому періоді - на обсяг ВНП і швидкість обігу грошей. Разом з тим в довгостроковому періоді зміна маси грошей визнається не мають, впливу на величину реального ВПП. У цьому монетаризм продовжує залишатися вірним класичним традиціям.

Соседние файлы в предмете Деньги, кредит, банки