Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г та К екзамен.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.04.2021
Размер:
89.41 Кб
Скачать

38. Визначити сутність кредиту, дати характеристику формам кредиту

Кредит - це цінність, що передається одним суб’єктом іншому в позику; це відносини між фізичними або юридичними особами під час надання один одному певних цінностей (грошей, майна) на пев­ний термін за певну плату і за умови повернення.

Товарна форма кредиту (завдяки товарній формі кредиту суб'єкти кредитних відносин можуть самостійно розпоряджатися тимчасово вільними ресурсами).

Грошова форма кредиту (найтиповіша, переважаюче використання грошової форми кредиту зумовлюється тим, що гроші є загальним еквівалентом при обміні товарних вартостей, універсальним засобом обігу).

39. Визначити сутність кредиту дати характеристику видам кредиту.

Кредит - це цінність, що передається одним суб’єктом іншому в позику; це відносини між фізичними або юридичними особами під час надання один одному певних цінностей (грошей, майна) на пев­ний термін за певну плату і за умови повернення. Види кредитів: 1. Міжнародний кредит - форма руху позикового капіталу у сфері міжнародних економічних відносин, де кредиторами і позичальниками виступають суб'єкти різних країн. 2. Банківський кредит - наданнябанкому тимчасове користування частини власного або залученогокапіталу - здійснюється у формі видачіпозик, облікувекселівта ін. 4. Міжбанківський кредит - кредит одного банку іншому банку. 5. Товарний кредит - товари, що передаються у власність юридичнимчи фізичним особамна умовах угоди, що передбачає відстрочення кінцевого розрахунку на визначений строк та під відсоток. 6. Іпотечний кредит - застава землі, нерухомого майна, при якій земля та (або) майно, що становить предмет застави, залишається у заставодавця або третьої особи. Кредит, отриманий під заставу нерухомого майна 7. Споживчий кредит - кошти, що надаються кредитором (банком або іншою фінансовою установою) споживачеві на придбання продукції. 8. Державний кредит - грошові відносини, що виникають між державою та юридичними й фізичними особами у зв'язку з мобілізацією тимчасово вільних коштів у розпорядження органів державної влади та їхнім використанням на фінансування державних витрат.

40. Визначити сутність кредиту та охарактеризувати види банківського кредиту.

Кредит - це цінність, що передається одним суб’єктом іншому в позику; це відносини між фізичними або юридичними особами під час надання один одному певних цінностей (грошей, майна) на певний термін за певну плату і за умови повернення. Банківський кредит – надання банком у тимчасове користування частини власного або залученого капіталу - здійснюється у формі видачі позик, обліку векселів та ін

Кредит: 1. За формами власності: державний, приватний, іноземний. 2. За характером функціонув.: банківський, міждержавний, комерційний, споживчий. 3. За терміном погашення: короткостроковий до 1-го року, середньострок. від 1 до 3, довгострок. від 3.

41. Визначити сутність кредиту та дати характеристику його функціям.

Кредит - це цінність, що передається одним суб’єктом іншому в позику; це відносини між фізичними або юридичними особами під час надання один одному певних цінностей (грошей, майна) на певний термін за певну плату і за умови повернення. Функції: 1. Емісійну функцію виконує тільки банківський кредит. Методом розширення та звуження кредиту регулюється кількість грошей в обігу, причому вилучення грошей з обігу за допомогою кредиту досягається значно важче, ніж їх випуск в обіг. 2. Контрольна функція кредиту полягає в тому, що в процесі кредитного перерозподілу забезпечується банківський контроль за діяльністю позичальника. Тісний зв’язок між усіма функціями кредиту дає змогу дати певну характеристику і його суті.

42. Визначити сутність кредитної системи, охарактеризувати її структуру.

Наявність товарного виробництва і грошей об'єктивно зумовлює існування та функціонування кредиту. З розвитком товарного виробництва кредит стає обов'язковим атрибутом господарювання. Якщо рух товарних потоків випереджає грошові, то споживачі матеріальних цінностей в момент їх оплати не мають достатніх грошових коштів, що може зупинити нормальний рух процесу відтворення. Ця суперечність може бути усунута за допомогою кредиту, який дає можливість отримувати позичальникам грошові кошти, потрібні для оплати матеріальних цінностей та послуг, або придбати їх з розстрочкою платежу.

Структура кредиту складається з суб'єктів кредитних відносин, які є кредитором і позичальником, а також об'єктом кредитних відносин. Кредитор надає кредит позичальникові. Джерелами кредиту можуть бути як власні заощадження, так і позикові ресурси. Банки зазвичай працюють з залучених коштів.

Позичальник, отримавши кредит, зобов'язується повернути його. Він діє як тимчасовий власник отриманих фондів. Кредит він використовує у сфері обігу або виробництва, а потім повертає його кредитору. При цьому позичальник дає не тільки отриману суму грошей на кредит, а й нараховані відсотки за кредитом на використання цих коштів. У кредитних відносинах, той же суб'єкт може діяти одночасно як кредитор і як позичальник, і вони можуть змінити місця.

Соседние файлы в предмете Деньги, кредит, банки