Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г та К екзамен.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.04.2021
Размер:
89.41 Кб
Скачать

43. Дати характеристику принципам кредитування

Принципами кредитування є: поворотність, терміновість, платність, забезпеченість, цільове використання коштів. Зворотність кредиту виражає необхідність своєчасного повернення отриманих від кредитора фінансових ресурсів після завершення їх використання позичальником. Терміновість кредитування - кредит повинен бути не просто повернений, а повернений в суворо певний термін. Платність кредиту виражає необхідність не тільки прямого повернення позичальником отриманих від банку кредитних ресурсів, але і оплати права на їх використання. Забезпеченість кредиту свідчить, що наявні в позичальника майно, цінності, нерухомість або солідний гарант дозволяють кредитору бути впевненим в тому, що повернення позичених коштів буде забезпечено у строк. Цільовий характер кредиту - поширюється на більшість видів кредитних операцій, виражаючи необхідність цільового використання коштів, отриманих від кредитора. Порушення

даного зобов'язання може стати підставою для дострокового відкликання кредиту або введення підвищеного позичкового відсотка.

44.Визначити сутність позичкового відсотка та вказати фактори його диференціації.

Позичковий відсоток означає плату позичальника у кредитних відносинах за надані в позику гроші чи матеріальні цінності. Величина норми відсотка відображає економічні відносини між власником позичкового капіталу і підприємцем, який прибутково використовує у своєму обороті чужу власність, і становить собою ціну капіталу, що взятий у кредит. До основних макроекономічних факторів, що впливають на диференціацію позичкового відсотка належать: є облікова ставка НБУ, рівень інфляції, а також від фази розвитку економіки в країні. Вплив цих факторів на рівень процентної плати за користування банківськими позичками є взаємозв'язаними, тому важко визначити кількісне значення кожного з них, але враховувати їх у сукупності доцільно.

45. Визначити сутність поняття «фінансовий посередник» та дати характеристику класифікації фінансових посередників.

Фінансовий посередник — це господарюючий суб'єкт, який перерозподіляє фінансові ресурси шляхом проведення операцій з грошима або цінними паперами. До таких суб'єктів належать: банки, інвестиційні компанії, страхові пенсійні фонди, довірчі товариства. Залежно від обслуговування учасників ринку фінансових посередників поділяють на спеціалізованих і універсальних. Спеціалізовані – фінансові посередники, що займаються на ринку одним видом діяльності (страхові компанії, брокерські фірми, пенсійні фонди…). До універсальних відносять фінансових посередників, що надають своїм клієнтам широкий спектр фінансових послуг і діють на розвинених фінансових ринках. Це банки. Залежно від укладання і виконання угод з фінансовими посередниками поділяють на дві групи. Перша група – це безпосередні фінансові посередники: комерційні банки, інвестиційні фонди; друга – фінансові посередники, які забезпечують функціонування фінансового ринку,. Це, фондові біржі, торгово-інформаційні системи, зберігачі, реєстратори та інші саморегулівні організації. Обидві групи фінансових посередників стосуються професійних учасників фінансового ринку, які здійснюють підприємницьку діяльність з перерозподілу фінансових активів та їх обслуговування щодо випуску та обігу, а також надання консультацій організаційного, технічного та іншого плану.

46. Визначити сутність поняття «фінансовий посередник» та вказати функції фінансових посередників. Фінансовий посередник — це господарюючий суб'єкт, який перерозподіляє фінансові ресурси шляхом проведення операцій з грошима або цінними паперами. До таких суб'єктів належать: банки, інвестиційні компанії, страхові пенсійні фонди, довірчі товариства. Основні функції: 1. Акумуляція коштів населення та нагромаджень суб'єктів господарювання. 2. Забезпечення ефективного перерозподілу капіталу між підприємствами, галузями та сферами економіки. 3. Досягнення ефективних інвестицій учасниками ринку. 4. Забезпечення альтернативних банківському кредиту способів фінансування суб'єктів економічної діяльності та споживчих потреб громадян. 5. Перерозподіл та зниження фінансових ризиків.

Соседние файлы в предмете Деньги, кредит, банки