Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г та К екзамен.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.04.2021
Размер:
89.41 Кб
Скачать

63. Охарактеризувати особливості діяльності Міжнародного валютного фонду.

МВФ – організація акціонерного типу. Його ресурси формуються за рахунок внесків країн-учасниць відповідно до встановленої для кожної країни квоти. Розмір квоти залежить від рівня економічного розвитку країни та її ролі в світовій економіці й міжнародній торгівлі. Квота переглядається кожні 5 років. Основними завданнями МВФ є: 1. сприяння розвитку міжнародної торгівлі та валютного співробітництва; 2. сприяння багатосторонній системі платежів та ліквідація валютних обмежень; 3. надання валютних кредитів державам-членам для вирівнювання платіжних балансів; 4. організація консультативної допомоги з фінансових і валютних питань.

Кредитні операції МВФ здійснює лише з офіційними органами країн-членів – казначействами, центральними банками, валютними стабілізаційними фондами. Кредити надаються у формі продажу іноземної валюти за національну, а погашають їх, викуповуючи національну валюту за іноземну.

Кредити МВФ надає лише з дотриманням певних економічних і політичних вимог у формі програми стабілізації економіки.

64. Охарактеризувати завдання і напрями діяльності Світового банку.

Міжнародний банк реконструкції та розвитку (Світовий банк) розпочав свою діяльність 25 червня 1946 р.

Мета: сприяння економічному прогресові на користь найбідніших верств населення в країнах, що розвиваються, і фінансування інвестицій, які сприятимуть економічному зростанню. Інвестиції спрямовуються як на будівництво доріг, електростанцій, шкіл, зрошувальних систем, так і на сприяння розвитку сільськогосподарських структур, перекваліфікацію вчителів, програми поліпшення харчування дітей та вагітних жінок. Крім того, важливе місце у кредитній політиці МБРР посідає так зване стабілізаційне кредитування галузевих реформ, не повязаних з конкретними проектами.

65. Визначити основні положення кількісної теорії грошей.

Положення: 1. Гроші не мають внутрішньої вартості, яка визначається виключно їхньою купівельною спроможністю; 2. Купівельна спроможність грошей встановлюється на ринку при їхньому обміні на товари. Це означає, що у процес обігу товари вступають без ціни, а гроші без вартості і лише при їх обміні товари отримують ціну а гроші вартість; 3. Рівень товарних цін є прямо пропорційним до кількості грошей в обігу, тобто чим їх більше - тим вищі ціни; 4. Саме кількість грошей в обігу впливає на ціни, а не навпаки; 5. Чим більше грошей перебуває в обігу, тим менша їх вартість; 6. Зміна кількості грошей в обігу має універсальний характер, тобто вона однаково впливає на ціни усіх товарів і послуг.

66. Визначити основні положення номіналістичної теорії грошей.

Положення: 1. Гроші - це ідеальні рахункові одиниці, умовні знаки, за допомогою яких визначаються мінові пропорції товарів та здійснюється їх обмін; 2. Гроші самі по собі не мають ніякої внутрішньої вартості; 3.Вартість грошей визначається номіналом, тобто тим, що на них позначено; 4. Гроші створюються державою; 5. Головними функціями грошей є засіб обігу і платежу.

Соседние файлы в предмете Деньги, кредит, банки