Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г та К екзамен.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.04.2021
Размер:
89.41 Кб
Скачать

57. Визначити сутність банків, дати характеристику видам банків.

Банки — кредитні установи, що здійснюють універсальні банківські операції для підприємств, установ і населення головним чином за рахунок грошових коштів, залучених у вигляді внесків і депозитів. Банки здійснюють на договірних умовах кредитне, розрахунково-касове та інше банківське обслуговування юридичних і фізичних осіб, приймають і розміщують грошові вклади своїх клієнтів, ведуть рахунки банків-кореспондентів. За формою власності банки поділяються на державні, кооперативні і колективні.

В Україні функціонують два банки з державною формою власності: Ощадбанк і Ексімбанк. Інші вітчизняні банки — це банки з колективною формою власності. Залежно від розміру активів банки поділяються на малі, середні та найбільші. На банківському ринку України більшість банків — середні (+-10 млн грн). У сімку найбільших банків (>1 млрд грн) входять: Укрсоцбанк, Приватбанк, банк «Аваль», Ощадбанк. Залежно від наявності філій банки можна кваліфікувати на багатофілійні, малофілійні, безфілійні. За спеціалізацією банки можуть бути ощадними, інвестиційними, іпотечними, розрахунковими (кліринговими). Банк набуває статусу спеціалізованого банку у разі, якщо понад 50% його активів є активами одного типу.

Універсальні банки виконують широкий спектр операцій та надають різноманітні послуги своїм клієнтам. В Україні більшість комерційних банків можна вважати універсальними, бо майже всі вони мають потенційні юридичні можливості для впровадження всіх банківських продуктів і залучення до обслуговування різних типів клієнтів. В Україні функціонує спеціалізований банк для обслуговування населення — Ощадбанк.

58. Визначити сутність та дати характеристику пасивним операціям банків

Пасивні операції — це операції, за допомогою яких банки формують свої грошові ресурси для проведення кредитних, інвестиційних та інших активних операцій. Формування пасивів – базова завдання будь-якого комерційного. З допомогою пасивних операцій банки набувають ресурси з метою активних операцій.

До пасивних операцій комерційних банків відносяться: внесок у статутного фонду банку (продаж акцій тощо.); отримання прибутку банком, і навіть формування чи збільшення фондів, утворених банком під час якого діяльності; депозитні операції (отримання ресурсів від клієнтів банку); внедепозитние операції (отримання ресурсів Центрального банку і грошових ринках).

Пасивні операції дозволяють залучати в банки кошти, котрі перебувають у обороті. Нові ресурси створюються банківської системи у результаті активних кредитних операцій. З допомогою 1-го і другого видів пасивних операцій формується перша велика група ресурсів (власні ресурси), з допомогою третього і 4-го видів – друга велика група ресурсів (залучені (позикові) ресурси).

59. Визначити сутність та дати характеристику активним операціям банків.

Активні операції банків полягають у діяльності, пов’язаній із розміщенням і використанням власного капіталу, залучених і позичених коштів для одержання прибутку при раціональному розподілі ризиків за окремими видами операцій і підтриманні ліквідності. Активні операції банків поділяються на кредитні та інвестиційні.

Кредитні операції полягають у проведенні комплексу дій, пов’язаних із наданням і погашенням банківських позичок. Кредити видаються тільки в межах наявних ресурсів, які має банк. Рішення про надання кредиту повинно прийматися колегіально і оформлятися протоколом.

Функції банківських інвестицій полягають у створенні вторинних резервів для задоволення потреби у коштах, яка виникає внаслідок вилучення клієнтами своїх вкладів, або надходження замовлень на позички, що перевищують наявні ресурси. Банківським інвестиціям властиві фактори ризику. Інвестиційна діяльність комерційних банків повинна мати захист від ризику збитків та втрати ліквідності. Одним із методів зменшення ризику є формування інвестиційного портфеля за рахунок багатьох видів цінних паперів, що мають різний рівень якості та різні строки погашення.

Соседние файлы в предмете Деньги, кредит, банки