Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г та К екзамен.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.04.2021
Размер:
89.41 Кб
Скачать

15. Охарактеризувати структуру грошового ринку.

Структура грошового ринку: 1. За економічним призначенням ресурсів: ринок грошей, ринок капіталів. На ринку грошей купуються грошові кошти на короткий строк (до 1 року). Ці кошти використовуються в обороті позичальника як гроші, тобто, для приведення в рух уже накопиченого капіталу, завдяки чому вони швидко вивільнюються з обороту і повертаються кредитору. На ринку капіталів купуються грошові кошти на тривалий (більше 1 року) термін. Ці кошти використовуються для збільшення маси основного і оборотного капіталів, зайнятих в обороті позичальників.

2. За інституційними ознаками: ринок банківських кредитів, ринок продуктів інших фінансових інституцій, фондовий ринок. На фондовому ринку здійснюється переміщення небанківського позичкового капіталу , який приводиться в рух з допомогою фондових цінностей ( акцій, середньо-, і довгострокових облігацій, бондів, інших фінансових інструментів). Значення цього ринку полягає в тому, що він відкриває широкі можливості для фінансування інвестицій в економіку.

3. За видом фінансових інструментів: ринок позичкових зобов’язань, валютний ринок, ринок цінних паперів. Між цими ринками існує тісний внутрішній зв'язок. Грошові кошти можуть легко переміщуватись з одного ринку на інший, одні й тіж самі суб’єкти можуть здійснювати операції одночасно чи поперемінно на кожному з них.

16. Визначити сутність пропозиції грошей та назвати фактори, під впливом яких вона формується.

Пропозиція грошей – це процес створення банківською системою додаткових платіжних засобів , що надходять у канали готівкового і безготівкового обігу. Тобто – це вся кількість грошей яка наявна в національній економіці на певний період часу. Пропозицію грошей визначає грошова база і рівень грошово-кредитного мультиплікатора. На динаміку мультиплікатора впливає зміна: норми обов’язкового резервування, облікової ставки, діючих процентних ставок за депозитами і кредитами, структури грошової маси, довіри до банків.

Розмір грошової бази країни залежить від попиту на гроші, а попит на гроші є визначальним чинником емісійної діяльності банків.

У підсумку, загальний розмір пропозиції грошей формується і залежить від:

-емісії грошей ЦБ; -розміру державного боргу та його обслуговування; -обсягу дефіциту державного бюджету;

-політики формування золотовалютних резервів НБУ; -операцій НБУ на вільному ринку.

17. Визначити сутність грошово-кредитного мультиплікатора

Грошово-кредитний мультиплікатор – це коефіцієнт збільшення (скорочення) надлишкових резервів банківської системи, який утворюється внаслідок процесу створення нових банківських депозитів (безготівкових грошей). Величина грошово-кредитного мультиплікатора залежить від:

А) норми обов´язкового резервування (ч): mm = 1/ч; Б) використання позичених коштів клієнтами банку для готівкових платежів, що припиняє процес мультиплікації і знижує його загальний рівень; В) зниження попиту на позички і зростання позичкового відсотка зменшує надання позик і формування депозитних вкладів у банках; Г) зростання надходжень готівки на рахунки клієнта або продажу частини активів на міжбанківському ринку здатне збільшити розмір коефіцієнта мультиплікації.

Соседние файлы в предмете Деньги, кредит, банки