Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г та К екзамен.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.04.2021
Размер:
89.41 Кб
Скачать

1. Визначити сутність грошей та охарактеризувати концепції їх походження.

Гроші – це специфічний товар, що має властивість обмінюватися на будь-який інший товар, тобто є загальним еквівалентом. Три основні властивості грошей: 1. гроші забезпечують всезагальну безпосередню обмінюваність. На них можна придбати будь-який товар; 2. гроші виражають мінливу вартість товарів. Через них визначається ціна товару. 3. гроші виступають матеріалізацією всезагального робочого часу закладеного в товарі.

Дві основні концепції походження грошей: 1)раціоналістична (виходить з того, що гроші виникли як результат певної раціональної угоди між людьми, через необхідність виділення спеціального інструмента для обслуговування сфери товарного обігу і підвищення ефективності її функціонування. Прихильником онцепції був Арістотель.); 2)еволюційна (підкреслює об”єктивний характер виникнення грошей, які виділяються із загальної товарної маси, оскільки вони найбільш придатні для виконання функціональної ролі грошового товару).

2. Визначити сутність грошей, охарактеризувати форми грошей, навести приклади.

Гроші – це специфічний товар, що має властивість обмінюватися на будь-який інший товар, тобто є загальним еквівалентом. Три основні властивості грошей: 1. гроші забезпечують всезагальну безпосередню обмінюваність. На них можна придбати будь-який товар; 2. гроші виражають мінливу вартість товарів. Через них визначається ціна товару. 3. гроші виступають матеріалізацією всезагального робочого часу закладеного в товарі. Форми грошей: 1. Повноцінними були гроші, що мали внутрішню реальну вартість, адекватну вартості товару, який виконував функції грошей, чи вартості того матеріалу, з якого гроші були виготовлені, наприклад золоті чи срібні монети.  2. Неповноцінними є гроші, які набувають своєї вартості виключно в обігу. При цьому вона може істотно відхилятися від вартості того матеріалу, з якого вони виготовлені (банкноти, білонна монета, депозитні та електронні гроші). У своїй еволюції гроші виступали у таких формах: товарні; металеві; кредитні. Як було вже сказано, в історії людства гроші вперше зявилися у вигляді товарів (худоба, зерно, сіль і т. п.). З часом товарні гроші майже повністю були витіснені металевими із срібла і золота.

3. Визначити сутність грошей , дати характеристику функціям грошей.

Гроші – це специфічний товар, що має властивість обмінюватися на будь-який інший товар, тобто є загальним еквівалентом. Три основні властивості грошей: 1. гроші забезпечують всезагальну безпосередню обмінюваність. На них можна придбати будь-який товар; 2. гроші виражають мінливу вартість товарів. Через них визначається ціна товару. 3. гроші виступають матеріалізацією всезагального робочого часу закладеного в товарі. П'ять основних функцій грошей: 1. Міра вартості (проявляється через вимір грошової вартості (ціни) товарів); 2. Засіб обігу (доповнює функцію грошей як міри вартості, а ідеальна міра вартості перетворюється у господарському обороті в реальний засіб обігу); 3. Засіб платежу (відображає особливості кредитного господарства, тобто реалії купівлі-продажу); 4. Засіб нагромадження (гроші вилучаються з товарного обігу і нагромаджуються на банківських рахунках. Такі заощадження є об'єктивною потребою розвитку ринкового господарства. Банки акумулюють гроші як засіб нагромадження і через позику знаходять їм прибуткове застосування); 5. Світові гроші.

Соседние файлы в предмете Деньги, кредит, банки