Добавил:
blinovadasha2002@gmail.com Есть предложения по улучшению и дополнению моих материалов - пиши!)) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
326
Добавлен:
20.12.2020
Размер:
2.68 Mб
Скачать

10. Перев'язати судини в рані і на протязі.

Перев'язка судини в рані є найнадійнішим способом зупинки кровотечі. Для його здійснення виділяють центральний і периферичний кінці судини, що кровоточить, захоплюють їх кровоспинними затискачами і перев'язують.

Перев'язка судини на протязі застосовується, якщо неможливо знайти кінці судини, що кровоточить, в рані (наприклад, при пораненні зовнішніх і внутрішніх сонних артерій), а також при вторинних кровотечах, коли арозована судина знаходиться в товщі запального інфільтрату. В таких випадках, орієнтуючись на топографоанатомічні дані, знаходять, оголюють і перев'язують судину зовні рани. Проте цей метод не гарантує припинення кровотечі з периферичного кінця пошкодженої артерії і колатералей

11. Підготувати до роботи стіл сестри-анестезистки.

Показання: малі хірургічні операції, перев’язки.

Матеріальне забезпечення:

1. Гумові катетери, трубки, дренажі.

2. Шприци з голками.

3. Хірургічні інструменти (корнцанги, зонди, ножиці, щипці, затискачі, скальпелі, голки і голкотримачі, ранорасширители і ін).

4. Допоміжні ємності для розведення (почкообразниє і прямокутні лотки, стакани, мензурки).

5. Перев’язний матеріал (салфетки маленькі і великі, ватні і марлеві кульки, тампони, турунди і ін).

6. Рушник.

7. Бікси, укомплектовані вищевказаним матеріалом.

8. Бікс з одягом для перев’язочній медичної сестри.

9. Розчин хлораміну.

10. Регламентовані розчини.

Алгоритм:

1.Обробити стіл 3 % розчином хлораміну дворазово з інтервалом 15 хв шляхом аерозольного розпилення дезинфікуючого розчину і подальшого протирання столу дрантям.

2.Обробити руки одним із способів, одягнути стерильні халат, маску, рукавички.

3.Відкрити бікс (санітарка або до виконання дій, зазначених у п. 2, — самостійно).

4.Стерильною клейонкою, одним простирадлом, складеної вдвічі, другий простирадлом, складеною вчетверо, накрити стіл. Краї простирадла повинні звисати на 15 -20 див. Верхня половина другої простирадла збирається валиком на далекому краю столу.

5.На окремих рушниках укласти перев’язувальний матеріал, інструментарій, дренажі, шприци, рукавички, стерильні рушники, лотки за прийнятою схемою,накриваючи їх половиною цього ж рушники.

6. Накрити стіл простирадлом, зібраної валиком.

7. Краю нижньої і верхньої простирадлом скріпити цапками ззаду і з боків.

8. Прикріпити бірку в лівому дальньому кутку, на якій вказати дату, час накриття столу і прізвище медсестри.

Стіл вважається стерильним одну добу.

12. Провести місцеву анестезію за методом Вишневського.

В основі місцевої інфільтративної анестезії лежить просякання анестезуючим розчином тканин у ділянці оперативного втручання, дія на нервові закінчення. З цією метою найчастіше використовують 0,25 або 0,5 % розчин новокаїну.

Методика цієї анестезії розроблена в 1923-1928 рр. О.В. Вишневським і названа ним методом "повзучого інфільтрату": під тиском розчин новокаїну поширюється ("повзе") по тканинах.

Для приготування анестезуючого розчину протягом 30 хв кип'ятять дистильовану воду або фізіологічний розчин хлориду натрію, після чого додають необхідну кількість новокаїну. Після повторного закипання розчин зразу ж припиняють підігрівати. Адреналін додають після охолодження розчину. Із склянки розчин наливають для використання у фарфорову чашку або скляну посудину. Свіжоприготовленнй розчин діє сильніше за той, що зберігався деякий час. Готові розчини новокаїну бажано зберігати в темному місці. В цих умовах їх ефективність зберігається протягом декількох тижнів.

Для проведення інфільтраційної анестезії використовують шприци ємністю 5-20 мл. При введенні великих кількостей розчину зручніші шприци неперервної дії. Голки використовують різної довжини та діаметра. Для уникнення пошкоджень судин доцільніше використовувати тонкі голки.

Посуд, шприци, голки та інші предмети, що використовуються для місцевої анестезії, не можна кип'ятити у лужних розчинах.

Інфільтраційну анестезію проводять так: голку вколюють під гострим кутом до поверхні шкіри та вводять порцію розчину. На місці введення утворюється випуклість - інфільтраційний жулвак. При подальшому просуванні голки з'являється ряд таких жулваків, які зливаються в інфільтраційний валик. У ньому анестетик діє на нервові стовбури та нервові закінчення.