Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гостра і хронічна серцева недостатність .doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
122.88 Кб
Скачать

Нью-Йоркська класифікація недостатності кровообігу

(Запропонована кардіологічною асоціацією; New York Heart Association -

NYHA, 1964р. )

Функціональний клас

Характер змін

I

Хворі із серцевою патологією, яка не обмежує їхню фізичну активність. Звичайне фізичне навантаження не викликає надмірного втомлення, серцебиття, задишки або нападу стенокардії.

II

Хворі із серцевою патологією, яка призводить до певного обмеження фізичної активності. У стані спокою добре самопочуття. Звичайне фізичне навантаження викликає надмірну втому, серцебиття, задишку або напад стенокардії.

III

Хворі із серцевою патологією, яка суттєво обмежує їхню фізичну активність. У стані спокою самопочуття добре. Невелике фізичне навантаження викликає надмірну втому, серцебиття, задишку або напад стенокардії.

IV

Хворі із серцевою патологією, які не в змозі витримати ніяке фізичне навантаження без погіршення самопочуття. Суб’єктивні прояви серцевої недостатності або стенокардія можуть виникати навіть у стані спокою. Будь-яке фізичне навантаження викликає погіршення самопочуття.

В 70-х рр. широке застосування отримала класифікація гострої серцевої недостатності, що виникає при інфаркті міокарда. Запропоноване ще 1967р. T.Killip та S.Kimbal, а потім розширена M.Wolk, S.Scheid та T.Killip (1972р.), вона чітко відображає стадійність розвитку набряку легенів при гострій лівошлуночковій патології:

Класифікація гострої серцевої недостатності у хворих на гострий інфаркт міокарда.

(За T.Killip, 1972р.)

I - без ознак серцевої недостатності, відсутній III додатковий тон серця та хрипи в нижніх долях легенів.

II - з явищами слабо або помірно вираженої серцевої недостатності, наявністю вологих дрібнопухирцевих хрипів не більше ніж над 50% поверхні обох легень, може вислуховуватися III додатковий тон серця.

III - з клінічними ознаками серцевої астми та альвеолярного набряку легень, вологими дрібнопухирцевими хрипами більш як над 50% поверхні обох легень.

IV - хворі з кардіогенним шоком, артеріальним тиском, нижчим за 12 кПа (90 мм рт. ст.), ознаками недостатності периферичної перфузії (зниження температури шкіри, холодні вологі кінцівки, мармуровий відтінок шкіри, зменшення сечовиділення, ціаноз, сплутана свідомість).

Для практичних цілей не тільки при інфаркті міокарда, але й при інших захворюваннях кардіологічного профілю О.Й. Грицюком та В.З. Нетяженком (1984 р.) виділено наступні три ступені гострої лівошлуночкової (застійної) серцевої недостатності з розподілом на інтерстиціальний та алвеолярний набряк легень:

Клініко-рентгенологічна класифікація гострої (застійної) серцевої недостатності

(О.Й. Грицюком та В.З. Нетяженком, 1984 р.)

Інтерстиціальний набряк легень.

I. Початковий ступінь серцевої недостатності, легка та помірно виражена форма кардіальної астми, інтерстиціальний набряк легень. Задишка у спокої, ядуха, в легенях - везикулярне або жорстке дихання, можуть вислуховуватись сухі хрипи. Рентгенологічно - нечіткий легеневий малюнок, зниження прозорості прикореневих відділів, розширення міждолькових перетинок та утворення тонких ліній, що супроводжують вісцеральну та міждольову плевру, ліній Керлі, які визначаються в базально-латеральних та прикореневих відділах легеневих полів, перибронхіальні та периваскулярні тіні.

IА. Початковий ступінь серцевої недостатності з легкою формою кардіальної астми без виражених ознак застою в легенях: задишка, ядуха, тахіпное, везикулярне або жорстке дихання в легенях, незначні рентгенологічні ознаки застою в інтерстиціальній тканині.

IБ. Початковий ступінь серцевої недостатності з помірною формою кардіальної астми зі значними ознаками інтерстиціалного застою в легенях: ядуха, тахіпное, жорстке дихання, сухі хрипи, виражені рентгенологічні ознаки застою в інтерстиціальній тканині.

Альвеолярний набряк легень.

II. Виражена стадія кардіальної астми та набряку легень з різним ступенем клінічних та рентгенологічних проявів альвеолярного набряку: ядуха, на фоні жорсткого дихання та сухих хрипів крепітуючі, субкрепітуючі, дрібно- та середньопухирцеві хрипи в нижніх та нижньо-середніх відділах легень, виражені рентгенологічні ознаки альвеолярного набряку легень (симетричне гемогенне затемнення в центральних відділах полів - центральна форма типу «крила метелика»; двобічні різної інтенсивності дифузні тіні - дифузна форма; обмежені або зливні затемнення округлої форми в долях легень - фокусна форма).

IIА. Виражена кардіальна астма з початковими ознаками альвеолярного набряку легень: ядуха, на фоні жорсткого дихання і сухих хрипів крепітуючі та (або) субкрепітуючі та дрібнопухирцеві хрипи в найнижчих відділах (протягом не більше 1/3 поверхні обох легень). Рентгенологічна картина незначно виражена.

IIБ. Виражений набряк легенів: ті самі ознаки, що й при IIА, але вологі хрипи (переважно дрібно- та середньопухирцеві) вислуховуються на протязі 1/2 поверхні легенів. Розгорнута рентгенологічна картина альвеолярного набряку легень.

III. Різко виражений набряк легенів: задуха, клекотливе дихання, різнокаліберні вологі хрипи над поверхнею обох легенів; рентгенологічно - дифузне затемнення легенів зі зростанням інтенсивності до базальних відділів.

IIIА. Ті ж ознаки, що й при IIБ ступені, але вологі різнокаліберні хрипи (дрібно-, середньо- та велокопухирцеві) вислуховуються більш ніж над 1/2 поверхні обох легенів. Рентгенологічно різко означений набряк легенів.

IIIБ. Ті ж ознаки, що й при IIIА ступені, але на фоні кардіогенного шоку зі зниженням артеріального тиску та розвитком гіпоксемічної коми.

Примітки:1. При неможливості розподілу на А та Б в діагнозі вказувати I, II або III ступінь серцевої недостатності.

2. При прогресуванні серцевої недостатності один ступінь переходить в інший з різною швидкістю.

3. IIIБ ступінь при істинному кардіогенному шоці часто буває термінальним, при інших формах шоку (наприклад, при аритмічному) може бути зворотним.