Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформатика.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
17.06.2020
Размер:
436.91 Кб
Скачать
  1. Прикладне програмне забезпечення загального призначення. Програми для роботи з графікою.

Прикладне програмне забезпечення призначене для розв’язання прикладних завдань фахової діяльності людини (тобто прикладене до практики). Спектр таких програм надзвичайно широкий: від виробничих та наукових до навчальних та розважальних. Сюди відносять розрахункові, навчаючі, моделюючі програми, комп’ютерні ігри, тощо.

У структурі прикладного програмного забезпечення можна виділити прикладні програми як загального, так і спеціального призначення.

Прикладне ПЗ загального призначення — це комплекс програм, який одержав широке використання серед різних категорій користувачів.

Найбільш відомими серед них є: текстові редактори, графічні системи, електронні таблиці, системи управління базами даних та ін.

Крім перерахованих систем, до складу прикладного ПЗ загального призначення слід віднести й інтегровані системи. Ці системи об'єднують у собі можливості текстових редакторів, графічних систем, електронних таблиць та систем управління базами даних. Головна перевага інтегрованих систем перед окремими системами прикладного ПЗ загального призначення полягає у тому, що вони створюють єдині правила роботи для користувача, тобто вони мають єдиний інтерфейс як при роботі з текстом, так і при роботі з електронними таблицями та ін. Найвідоміші серед них: Місrosoft Office, Місrosoft Works, Lotus SmartSuite, Perfect Office.

Графічний редактор — прикладна програма (або пакет програм), що дозволяє її користувачеві створювати і редагувати зображення на екрані комп'ютера і зберігати їх в графічних форматах файлів, наприклад, JPEG, PNG, GIF, TIFF.

Деякі графічні редактори призначені для редагування фотографій, тоді як інші — переважно для створення та редагування малюнків.

Різні графічні редактори надають користувачеві різні можливості, але є певний набір стандартних дій, які можна виконати в будь-якому графічному редакторі. Звичайно ці стандартні дії виконуються та позначаються однаково: користувач, навчившись працювати в одному редакторі, зможе виконувати побудову нескладних графічних зображень у будь-якому редакторі. До таких стандартних дій належать: · створення кольорового або чорно-білого малюнка за допомогою миші та стандартних фігур: відрізка, прямокутника, квадрата, еліпса, кола; · друкування малюнка на папері; · змінення розмірів малюнка, нахилення, обертання окремих фрагментів; · оформлення текстових фрагментів; · копіювання, переміщення та вилучення окремих фрагментів малюнка; · використання готових малюнків та їх фрагментів.

Типи графічних редакторів

Растрові графічні редактори. Найпопулярніші: Adobe Photoshop 

Векторні графічні редактори. Найпопулярніші: Adobe Illustrator, Corel Draw, Macromedia Free Hand.

Гібридні графічні редактори. Найпопулярніші:  RasterDesk  для  AutoCAD,  Spotlight  

Тривимірні графічні редактори. Найпопулярніші: 3D Studio Max та Maya.

Графічний редактор Paint працює лише з одним документом, тому вікно документа є частиною вікна програми. Вікно програми має такі стандартні елементи графічного інтерфейсу: рядок заголовка, меню додатка, панель інструментів, смуги прокручування, рядок стану.

Крім того, Paint має елементи, властиві саме графічним редакторам, — палітру кольорів та панель параметри інструментів.

Створений малюнок можна зберегти на будь-якому носії.

Графічний редактор Скретч — інтерпретована візуальна мова програмування. Завдяки динамічності вона дає змогу змінювати код навіть під час виконання. Мова має за мету навчити дітей поняттю програмування і дає змогу створювати ігри, анімації чи музику.

Для програмування сценаріїв у Скретчі використовується drag-and-drop-підхід: блоки перетягуються у площину скриптів. За функціональним призначенням блоки поділяються на 8 груп, приналежність блоку до тієї чи іншої групи позначається конкретним кольором.