Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформатика.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
17.06.2020
Размер:
436.91 Кб
Скачать
  1. Поняття про комп’ютерні мережі. Типи комп’ютерних мереж. Способи організації комп’ютерних мереж.

Комп’ютерна мережа – це група з декількох комп’ютерів, з’єднаних між собою за допомогою мереженого обладнання.

Комп’ютерна мережа забезпечує:

· Колективну обробку даних користувачами

· Обмін даними між користувачами

· Спільне використання програм

· Спільне використання периферії (принтерів, модемів та ін.).

Класифікація комп’ютерних мереж:

- за географічною площею: глобальні, регіональні, корпоративні, локальні

- за сферою застосування: побутові, офісні, промислові

- за топологією: шина, кільцева, зіркоподібна, деревоподібна

- за середовищем передачі: симетричний кабель, коаксіальний кабель, вита пара, волоконно-оптичний кабель, інфрачервоне, мікрохвильове випромінювання.

- за набором протоколів.

Локальні мережі – мережі з максимальною відстанню між вузлами не більше декількох км.

Глобальні мережі – мережі, що охоплюють територію країни, кількох країн з відстанню між окремими вузлами в тисячі кілометрів.

Регіональні мережі – мережі масштабу міста, району, області і т.п.

Корпоративні мережі фірми — об’єднання кількох локальних мереж за допомогою телефонних, супутникових, чи інших каналів глобальної мережі у єдину мережу фірми.

Топологія мережі визначає фізичне розташування комп’ютерів, кабелів та інших компонентів мережі.

Основні топології:

-пряме кабельне з’єднання,

-шина,

-зірка,

-кільце.

Пряме кабельне з’єднання – так можна з’єднати лише два комп’ютери, при цьому існує багато обмежень, тому такий тип з’єднання використовується лише для тимчасового об’єднання двох ПК.

Шинна топологія – всі комп’ютери приєднуються до головного кабелю за допомогою мережевих адаптерів. Всі вони мають рівноправний доступ до магістрального кабелю. Чим більше комп’ютерів на шині, тим повільніше працює мережа. Основний недолік: при пошкодженні магістрального кабелю уся мережа перестає працювати. Перевага: простота організації, легке під’єднання нових робочих станцій.

Прикладом такої мережі є локальні мережі побудовані на товстих чи тонких коаксіальних кабелях, які служать магістральним кабелем, до якого підключаються усі ПК.

Зіркоподібна топологія – усі комп’ютери під’єднується за допомогою сегментів кабелю до центрального компоненту (хабу, світчеру) . З точки зору надійності цей тип топології є найкращим. Вся мережа вийде з ладу лише у випадку виходу з ладу центрального компоненту.

Прикладом такої мережі служить будь-яка сучасна локальна мережа з застосуванням хабу як центрального елементу, сегментними кабелями при цьому виступає вита пара.

Кільцеподібна топологія – усі комп’ютери об’єднуються в кільце один за одним парою кабелів. Інформація передається послідовно між адаптерами робочих станцій. Якщо з ладу вийде хоч один комп’ютер, уся мережа перестане функціонувати (хоча існують мережі в яких цей недолік усунено). Це є основним недоліком цієї мережі. Прикладом такої топології може бути мережа FDDI.

  1. Інтернет, історія розвитку, принципи роботи. Сервіси комп’ютерної мережі Інтернет.

Дослівний переклад слова Internet - об'єд­нання кількох локальних мереж. Але як термін це слово означає не просто одну з глобальних мереж, а об'єднання тисяч локальних мереж з мільйонами комп'ютерів на базі стандартного протоколу передачі даних.

У 1957 році при департаменті оборони США було створено агентство дослід­ницьких проектів особливої складності - ARPA. Одним із напрямів роботи агентства ста­ло створення комп'ютерних технологій для військових завдань, зокрема для зв'язку.

Єдиним способом формування такої ком­п'ютерної мережі було особливе з'єднання ком­п'ютерів, за якого комунікація не залежала б від центрального сервера. У разі втрати одно­го, кількох чи навіть багатьох комп'ютерів підсистеми повинні були працювати, гаранту­ючи можливість удару у відповідь.

Леонард Клейнрок опублікував статті про пакетну пересилку інформації (packet switching theory). 1962 року він запропонував концепцію, що базується на двох основних ідеях:

  • відсутність центрального комп'ютера - усі комп'ютери мережі рівноправні;

  • пакетний засіб передачі файлів у мережі.