Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформатика.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
17.06.2020
Размер:
436.91 Кб
Скачать
  1. Яке призначення і функції операційних систем? Що ви можете сказати про принципові особливості середовищаWindows?

Операційна система - це сукупність програм, які призначені для керування ресурсами комп'ютера й обчислювальними процесами, а також для організації взаємодії користувача з апаратурою.

Перша функція ОС - керування ресурсами (оперативна пам'ять, місце на диску, периферійні пристрої, процесорний час   тощо) комп'ютера та їх розподіл.   

Інша функція ОС - керування обчислювальними процесами. У принципі, функції керування процесами можна було б передати кожній прикладній про­грамі, але тоді програми були б набагато більшими та складнішими. Тому зруч­ніше мати на комп'ютері одну керуючу програму - операційну систему, по­слугами якої користуватимуться всі інші програми.

Для виконання третьої функції ОС - забезпечення взаємодії користувача з апаратурою - служить інтерфейс користувача ОС. До складу інтерфейсу користувача входить також набір сервісних програм - утиліт.

Утиліта - це невелика програма, що виконує конкретну сервісну функцію. Утиліти звільняють користувача від виконання рутинних і часом досить складних операцій.

Сучасні ОС надають користувачеві широкий спектр сервісних послуг. Чим досконалішою є   ОС, тим зручніше у ній працювати користувачу.

У класах інформатики, ми вчимо учнів, як працювати з комп'ютером, на прикладі операційної системи Windows. Оболонка Wіndows є на сьогодні самим популярним програмним продуктом. Практично немає такого комп'ютера, де вона б не використовувалася. Це викликано тим, що Wіndows реалізує вкрай простий і зручний користувальницький інтерфейс, єдиний для всіх програм (точніше кажучи, для всіх додатків Wіndows).

Плюси цієї ОС.

  • наочне представлення програмних продуктів і відхід від концепції файлу;

  • єдиний зручний інтерфейс;

  • багатофункціональність;

  • підтримка роботи з DOS додатками;

  • простота підключення і підтримки всіх можливих пристроїв;

  • простота обміну даними між додатками;

  • підтримка різних шрифтів;

  • підтримка мультимедіа.

Перше, у чому полягає ця відмінність - відхід від концепції файлу. Якщо в DOS кожній програмі у відповідність ставиться ім'я файлу (яке може бути довжиною тільки 8 символів, а тому дуже неінформативно), то в Wіndows для кожної програми використовується поняття програмного елемента. Програмний елемент - це комбінація невеликої картинки і напису під нею.

Друга принципова відмінність - це єдиний програмний інтерфейс. Усі програми, що працюють під керуванням Wіndows (вони називаються Wіndows-додатками) мають абсолютно однаковий зручний інтерфейс.

Третя відмінність - це многозадачность Wіndows, тобто одночасно можуть використовуватись відразу декілька Wіndows-додатків (поки відбуваються довгі обчислення в одному з додатків можна набивати текст в іншому додатку).

Четверта особливість Wіndows - це підтримка різноманітних додаткових пристроїв. Якщо завантажити на своєму комп'ютері новий пристрій, скажімо, принтер, то не треба ламати голову над тим, чи підтримують програми роботу з даним типом принтера чи ні. У Wіndows досить підключити відповідний драйвер (а він завжди поставляється разом з додатковим устаткуванням), і усі додатки відразу "навчаться" працювати з принтером.

П'ята особливість Wіndows - легкість обміну даними між різними додатками. Вставити намальовану в графічному редакторі картинку в оброблюваний текст.