Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформатика.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
17.06.2020
Размер:
436.91 Кб
Скачать
  1. Склад середовища виконавця алгоритмів Scratch. Інтерфейс програми.

Скретч — інтерпретована візуальна мова програмування. Завдяки динамічності вона дає змогу змінювати код навіть під час виконання. Мова має за мету навчити дітей поняттю програмування і дає змогу створювати ігри, анімації чи музику.

Scratch — середовище програмування, яке дозволяє дітям створювати власні анімовані та інтерактивні історії, ігри й інші проекти. Ними можна обмінюватися в мережі Інтернет.

Компонентами Скретч-програми є об’єкти-спрайти.

Дія Скретч-програми реалізується на сцені

Для програмування сценаріїв у Скретчі використовується drag-and-drop-підхід: блоки перетягуються у площину скриптів. За функціональним призначенням блоки поділяються на 8 груп, приналежність блоку до тієї чи іншої групи позначається конкретним кольором.

Ми можемо взяти будь-який об’єкт і здійснити над ним дії:

  • змінити його зовнішній вигляд за допомогою фіолетових команд — блоків зовнішнього вигляду;

  • перемістити його за допомогою синіх команд — блоків переміщення;

  • помістити команди переміщення і видозміни всередину оранжевих блоків керування;

  • додати до керуючих блоків “цеглинки” звуків.

Це об’єктно-орієнтоване середовище, у якому блоки програм збираються з різнокольорових “цеглинок”.У результаті виконання простих команд створюється складна модель, у якій взаємодіятимуть багато об’єктів, наділених різними властивостями.

Поглянувши на інтерфейс програми ( Інтерфейс - це взаємодія всіх елементів програми між собою, та їх взаємодія з людиню), або ще як називають вікно програми то можна побачити, що його поділено на 3 частини. Перша, ліва частина вікна називається "Область команди".

Усі блоки-команди поділено на вісім категорій: Рух, Керувати, Вигляд, Датчики, Звук, Оператори, Олівець, Змінні.

 У середній, другій частині вікна із блоків-команд складають сценарії, добирають образи для героїв проектів і озвучують їх.

 У тртій, правій частині вікна міститься велике вфікно з білим фоном із зображенням рудого кота в середині. Це сцена, і саме тут відбуватимуться всі запрограмовані вами події.

  1. Апаратні компоненти інформаційної системи. Які пристрої розміщуються у системному блоці пк?

В сучасних інформаційних системах обов’язково використовують комп’ютерну техніку. Набір її компонентів залежить від завдань, які повинна виконувати інформаційна система.

Технічне забезпечення – це комплекс технічних засобів, що використовуються для роботи інформаційної системи,  та відпо­відної документації на ці засоби.

Інформаційною системою називають сукупність взаємозв’язаних а чне забезпечення – це комплекс технічних засобів, що використовуються для роботи інформаційної системи,  та відпо­відної документації на ці засоби.

Інформаційною системою називають сукупність взаємозв’язаних апаратних і програмних засобів, які здійснюють зберігання та обробку інформації.

Апаратні компоненти інформаційної системи називаються також hardware (тверді вироби). Основною апаратною компонентою інфор­маційних систем є комп’ютери.

Системний блок - самий головний блок комп'ютера. До нього підключаються всі інші блоки, звані зовнішніми або периферійними пристроями. У системному блоці знаходяться основні електронні компоненти комп'ютера.

У системному блоці розміщуються:

  • блок живлення - пристрій, що перетворює змінну напругу електромережі в постійну напругу різної полярності та величини, необхідну для живлення системної плати і внутрішніх пристроїв. Блок живлення містить вентилятор, що створює циркулюючі потоки повітря для охолодження системного блоку.

  • системна плата (материнська плата);

  • магістраль (системна шина);

  • процесор;

  • звукова карта;

  • відеокарта (графічна карта);

  • накопичувачі на жорстких магнітних дисках;

  • накопичувачі на гнучких магнітних дисках;

  • оптичні, магнітооптичні та ін накопичувачі;

  • накопичувач CD-ROM, DVD-ROM.