Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформатика.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
17.06.2020
Размер:
436.91 Кб
Скачать

1966 Рік - початок створення комп'ютер­ної мережі Арпанет. У жовтні 1967 року англій­ський учений Дональд Девіс, який досліджу­вав питання пакетної пересилки файлів, упер­ше застосував термін “пакет”.

Тоді ж для створення Арпанет було виріше­но використовувати концепції П.Берена і Дж.Ліклайдера.

В основу проекту Арпанет було покладено три основні ідеї:

  • кожний вузол мережі сполучений з інши­ми, тобто існує кілька різноманітних шляхів передачі даних від вузла до вузла;

  • усі вузли і зв'язки розглядаються як не­надійні - існують автоматично оновлювані таблиці перенаправлення пакетів;

  • пакет, призначений для несусіднього вузла, надсилається на найближчий до нього вузол відповідно до таблиці перенаправлення пакетів. Якщо цей вузол недоступний - то на наступний і т. д.

Для мережі Арпанет було створено протокол IP (інтернет-протокол), що давав змогу под­іляти файли на пакети й передавати пакети від вузла до вузла. Потім було створено протокол TCP для передавання пакетів між комп'ютером-відправником і комп'ютером-приймачем. Цей протокол також давав змогу досилати загублені пакети. За допомогою всіх цих властивостей протоколу TCP його можна було використову­вати для міжмережевого обміну файлами.

Тому 1969рік вважається роком народження Інтернету, оскільки подальші події засвідчили, що основою Інтернету стала мережа Арпанет.

Після Арпанет у США та інших країнах створювалися комп'ютерні мережі, що з'єдну­вали комп'ютерні центри наукових і держав­них організацій. Багато мереж стали викорис­товувати протокол IP. Цей протокол був зруч­ний тим, що можна бути легко нарощувати мережу, приєднуючи скільки завгодно нових комп'ютерів. Але, крім IP-мереж, створювали­ся мережі, що працювали за іншими мереже­вими протоколами.

Отже, мережа Арпанет - перша глобальна мережа. В ній найповніше використано сучасні мережеві розробки. Саме тому до Арпанет стали приєднуватися інші мережі, розроблені освіт­німи, науковими й урядовими організаціями.

У 1974 році протокол розробили Вінсент Серф і Роберт Кан.

Після об'єднання в 1982 році двох протоколів TCP і IP в один протокол TCP/IP став стандартним протоколом об'єдна­ної мережі Інтернет. У цьому році Серф і його колеги ввели термін “Інтернет”. Нині Вінсента Серфа називають батьком Інтернету.

Сервіси (служби) Інтернету — це послуги, які надаються користувачам мережі Інтернет. Із основними сервісами Інтернету, або так званими сервісами Веб 1.0, ви вже ознайомилися раніше. Це служба пошуку й перегляду інформації, електронна пошта, групи новин, файлові архіви тощо.

Cучасні сервіси

Відтоді як виник Інтернет, список видів послуг, що надаються користувачам, постійно розширюється. Для дистанційного навчання та обміну досвідом популярністю користуються форуми, конференції, вебінари тощо.

Форуми

Форум — це засіб спілкування на сайті, за якого користувач має можливість створювати власні теми для відкритого обговорення.

Форуми, на відміну від чатів, гостьових книг або електронної пошти, об’єднують користувачів за інтересами. Обслуговування форуму здійснює адміністратор, за дотриманням норм і правил спілкування спостерігають модератори. Учасникам не обов’язково відповідати в реальному часі — теми і відповіді зберігаються протягом необмеженого періоду часу.

Конференції

Конференція — це спосіб інтерактивного обговорення в Інтернеті певного питання, проблеми тощо.

Сервіси Веб 2.0— це друге покоління інтернет-сервісів, які ще називають соціальними. На відміну від сервісів Веб 1.0, які орієнтуються на використання опублікованих матеріалів, Веб 2.0 орієнтуються на взаємодію користувачів та створення й спільне опрацювання ними матеріалів.

Сьогодні більшість поштових серверів надають послуги хмарного диска, на якому користувач може не лише зберігати файли та надавати до них доступ іншим користувачам, а й має можливість організовувати колективну роботу над різними документами.

Для використання окремих сервісів Веб 2.0 потрібно встановлювати відповідне програмне забезпечення. Розглянемо особливості деяких сервісів.

Інтерактивне спілкування

Інтерактивне спілкування — це обмін текстовими, аудіо- та відеоповідомленнями в режимі реального часу.

Однією з найпопулярніших програм для інтерактивного спілкування є Skype (Скайп). За її допомогою можна безкоштовно обмінюватися текстовими повідомленнями, розмовляти або влаштовувати відеоконференції з одним або кількома користувачами Skype одночасно, обмінюватися файлами тощо.

Існують й інші програми (додатки) для інтерактивного спілкування — Viber, Line, WhatsApp, Tango та ін. Вони дозволяють користувачам телефонувати, писати, обмінюватися фотографіями зі смартфона чи планшета з будь-якої точки світу.

Соціальні мережі

Соціальна мережа — це інтернет-спільно-та користувачів, об’єднаних за певною ознакою на базі одного сайта.

До функцій соціальних мереж, окрім, власне, спілкування, належать пошук і відновлення втрачених зв’язків, знайомство з новими людьми, об’єднання за інтересами, професійна діяльність, реклама, розваги тощо.

Геосервіси

Геосервіси — це сервіси, що надають інструменти для роботи з географічними даними.

Геосервіси дозволяють користувачеві ознайомлюватися з різними країнами світу і навіть віртуально подорожувати; шукати різні об’єкти на карті Землі, переглядати, коментувати, доповнювати фотографіями.

снує низка сайтів із доступом до геосервісів: Wikimapia; Google Maps; Google Earth та ін.

Вікі-технології

Вікі (англ. Wiki) — це технології для колективної розробки сайта та наповнення його інформацією (контентом).

Вікі-сайти дозволяють своїм користувачам власноруч редагувати, додавати або вилучати інформацію на сайті, зокрема й розміщену іншими користувачами, створювати нові сторінки тощо.