Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / проектування / ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 2.2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
2 Mб
Скачать

Вправа 3

Необхідно створити ескіз основи моделі, показаної на мал. 3.1, за допомогою звичайних інструментів побудови, дзеркального відображення, зсуву, розтягування та обрізання.

Мал. 3.1 Ескіз і модель до вправи 3

  1. Створіть новий файл, максимізуйте вікно і перейдіть в ескізне середовище.

  1. При необхідності вкажіть параметри прив'язки і масштабної сітки. Встановіть крок сітки 10, включіть прив'язку до вузлів сітки.

  2. Для створення осьової лінії клацніть на кнопці Centerline (Осьова лінія). Перемістіть покажчик в точку з координатами (-70, 0, 0). Лівою кнопкою миші відзначте початкову точку осьової лінії і перемістіть покажчик миші по горизонталі вправо, створивши лінію довиною 140.

  3. Зовнішній контур побудуйте за допомогою інструментів Circle (Коло) і Line (Лінія). Клацніть на кнопці Circle (Коло). Перемістіть покажчик в початок координат і, відзначивши центр кола, перемістіть покажчик миші по горизонталі вправо, побудувавши коло радіусом 50.

  4. Клацніть на кнопці Zoom to Fit (Ескіз повністю) на панелі інструментів View(Виг), щоб збільшити зображення ескіза.

  5. Клацніть на кнопці Line (Лінія). Перемістіть покажчик-лінію в точку з координатами (-60, 10, 0). Встановите в цьому місці початкову точку лінії. Перемістіть покажчик миші по горизонталі вправо і, коли покажчик прикріплятиметься до кола, лівою кнопкою миші відзначте кінцеву точку лінії. Завершіть роботу інструменту Line (Лінія).

  1. Виділіть горизонтальну лінію, створену на попередньому кроці, і горизонтальну осьову лінію. Обидва виділені елементи забарвляться в зелений колір. Клацніть на кнопці Mirror Entities (Дзеркально відобразити об'єкти). З'явиться дзеркальне відображення лівої горизонтальної лінії.

  2. Клацніть на кнопці Line (Лінія). З'єднаєте дві отримані горизонтальні лінії.

Мал. 3.2

  1. Клацніть на кнопці Trim Entities (Відсікти об'єкти). Обріжте зайву частину кола (мал. 3.2).

  2. Для створення ескіза внутрішньої порожнини клацніть на кнопці Offset Entities (Змістити об'єкти) в менеджері команд Sketch (Ескіз). У менеджері властивостей Offset Entities (Змістити об'єкти) встановіть в лічильнику Offset Distance (Відстань зсуву) значення 4. Виділіть будь-який з об'єктів ескіза; при цьому буде

виділений весь ескіз. У графічній області з'явиться попереднє зображення зміщеного ескіза, але зсув буде направлений назовні. Для зміни напряму зсуву на протилежний перемістіть курсор всередину ескіза і клацніть лівою кнопкою миші. (Для зміни напряму можна також встановити прапорець Реверс в менеджері властивостей.) Вид ескіза після зсуву зовнішнього контура показаний на малюнку 3.2.

Мал. 3.2

11. Клацніть на кнопці Extend Entities (Подовжити об'єкти) в менеджері команд Sketch (Ескіз).

Якщо кнопка відсутня в менеджері команд, то замість неї можна скористатися командою меню Tools > Sketch Tools > Extend (Інструменти > Інструменти ескіза > Подовжити). Також можна помістити кнопку Extend Entities (Подовжити об'єкти) в менеджер команд Sketch (Ескіз) за допомогою діалогового вікна Customize (Настройка), клацнувши правою кнопкою миші на вільному місці панелі інструментів.

  1. Покажчик миші прийме Т-подібну форму. Підведіть курсор до внутрішньої горизонтальної лінії. Лінія підсвічуватиметься і програма покаже передбачуваний напрям подовження. Коли подовження горизонтальної лінії буде показано до лівої вертикальної лінії, клацніть лівою кнопкою миші, щоб зафіксувати це положення.

  2. Аналогічно повторіть дію для другої внутрішньої горизонтальної лінії. Завершіть команду.

  3. Клацніть на кнопці Trim Entities (Відсікти об'єкти). Обрізайте зайву частину крайньої лівої вертикальної лінії.

  4. Виділіть і видаліть ділянки правої вертикальної лінії, що залишилися.

  5. Остаточний вид ескіза зовнішнього контура показаний на малюнку 3.1.

  6. Збережете ескіз з ім'ям c03-tut03.sldprt у папці c03. Закрийте файл.

2. Оформити звіт практичної роботи.

Контрольні запитання до захисту практичної роботи:

  1. Команда Круговий масив (створити, редагувати, видалити екземпляри, вказати кут, реверс)

  2. Команда Прямокутний масив (створити, редагувати, видалити екземпляри, вказати кут та крок 1-го напрямку, проставити розміри на ескізі, задати кут та крок 2-го напрямку, реверс, попередній перегляд)

  3. Команда Зсув. Параметри менеджера властивостей Зсув.

  4. Створення прив’язки по куту.

  5. Побудова дзеркального відображення.

  6. Команда Відсікти об’єкти.

  7. Команда Подовжити об’єкти.