Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

4 Курс / проектування / Практичне заняття 3

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
339.61 Кб
Скачать

Практичне заняття №3

SolidWorks 2005

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 3

Тема: Редагування ескізів.

Мета заняття: вивчити властивості команд Круговий масив, Прямокутний масив, Зсув, Відсікти та Подовжити об’єкти, навчитися створювати та редагувати масиви, визначити особливості побудови ескізів за допомогою команди Дзеркально відобразити об’єкти.

Література:

Підручник «Введення в SolidWorks 2005 для вузів»

В.П. Прохоренко «Практичне керівництво SolidWorks 2005»

Шам Тику «Ефективна робота в SolidWorks2005»

Хід роботи:

І. Виконати вправи.

Вправа 1

Необхідно створити ескіз основи моделі, показаної на мал. 1.1, за допомогою звичайних інструментів побудови, а потім модифікувати його, використовуючи різні засоби редагування.

Мал. 1.1 Ескіз і модель до вправи 1

1.Запустіть програму SolidWorks і створіть новий файл деталі. Максимізуйте вікно файлу деталі і перемкніться в ескізне середовище.

2.Створіть коло з центром в точці з координатами (70 мм, 70 мм, 0 мм) і радіусом

50.

3.Клацніть на кнопціZoom to Area (Область на весь екран) на панелі інструментів View (Вид). Користуючись лівою кнопкою миші, створіть рамку, яка охоплює побудоване коло і початок координат ескіза. Коли відпустите ліву кнопку миші, область перегляду буде збільшена.

4.Клацніть на кнопці Center Line (Осьова лінія) в менеджерові команд Sketch (Ескіз) і проведіть горизонтальну лінію від центра кола вправо.

1

 

Практичне заняття №3

SolidWorks 2005

5.

Активізуйте інструмент Circle (Коло). У точці перетину

 

лінії і кола під покажчиком миші відображатиметься

 

перехрестя. Встановіть в цій точці центр кола і створіть

 

нове коло з радіусом 10.

 

6.

Клацніть на кнопці

Trim Entities (Відсікти об'єкти) в

менеджері команд Sketch (Ескіз). Обрізайте частину ескіза,

як показано на малюнку 1.2.

Мал. 1.2

7.Клацніть на кнопці Circular Step and Repeat (Круговий масив) в менеджері команд Sketch (Ескіз). Відкриється діалогове вікно Circular Step and Repeat і покажчик миші прийме вид значка кругового масиву.

8.Виділіть покажчиком миші менше коло. У графічній області буде показаний попередній вид кругового масиву з установками за замовчуванням. Центр кругового масиву розміщений в початку координат, що не відповідає дійсності, тому його положення необхідно змінити. Це можна зробити, ввівши значення координат центра в лічильники X і Y групи Center (Центр) діалогового вікна Circular Step and Repeat (Круговий масив). Іншим способом перенесення центру кругового масиву є перетягання в потрібне місце стрілки, вказуючої в центр масиву.

9.Наведіть покажчик миші на контрольну точку на кінці стрілки, вказуючої в початок координат. Контрольна точка забарвиться в червоний колір. Утримуючи натиснутою ліву кнопку миші, перетягніть точку в центр зовнішнього кола. Коли

в центрі зовнішнього обрізаного кола з'явиться червоний кружок, відпустите кнопку.

10.У лічильниках X і Y групи Center (Центр) відобразиться значення 70 мм, оскільки центр зовнішнього кола знаходиться на відстані 70 мм від осей.

11.Встановите в лічильнику Number (Число екземплярів) групи Step (Крок) значення 6. Значення решти параметрів залиште за замовчуванням і клацніть на кнопці ОК. Масив буде створений.

12.Обріжте непотрібну частину зовнішнього кола за допомогою інструмента Trim Entities (Відсікти об'єкти). Ескіз зовнішнього контура готовий (мал. 1.3).

Мал. 1.3 Ескіз зовнішнього контура

13.Тепер побудуємо ескіз внутрішньої порожнини, а потім на його основі створимо круговий масив з трьох екземплярів.

14.Спочатку створіть осьову лінію, яка служитиме орієнтиром при побудові ескіза внутрішньої порожнини.

15.Викличте діалогове вікно Grid/Snap (Масштабна сітка/Прив’язати). У групі Snap (Прив'язати) встановите прапорець Snap to angle (Прив'язати по куту), і в лічильнику праворуч від прапорця значення 30.

16.Клацніть на кнопці Centerline (Осьова лінія) в менеджері команд Sketch (Ескіз). Вкажіть початкову точку лінії в центрі більшого кола. Переміщайте покажчик миші вправо вгору, і коли під ним з'явиться значок кута, клацніть лівою кнопкою миші. Поява значка кута свідчить про те, що кут даної лінії відповідає 30°.

2

Практичне заняття №3

SolidWorks 2005

17.Відключите інструмент Centerline (Осьова лінія) і виділите побудовану осьову лінію. Відкриється менеджер властивостей Line (Лінія). Встановите в лічильнику Length (Довжина) значення 35.

18.Створіть коло з центром в кінцевій точці похилої осьової лінії і радіусом 5 мм. 19.Клацніть на кнопці Circular Sketch Step and Repeat

(Круговий масив) в менеджері команд Sketch (Ескіз) для виклику діалогового вікна. Коло буде автоматично вибрано як початковий об'єкт для масиву.

20.Перенесіть центр масиву в центр великого кола, перетягнувши контрольну точку на кінці стрілки, вказуючої в початок координат (мал.. 1.4).

Мал. 1.4

21.У діалоговому вікні масиву встановите в лічильнику Number (Число екземплярів) значення 2. Встановите в лічильнику Total Angle (Сумарний кут) значення 45°,

при необхідності клацніть на кнопці

Reverse Rotation

(Реверс

напрямку) і

натисніть ОК.

 

 

 

22.Щоб побудувати дугу, дотичну до

двох існуючих кіл,

клацніть

по кнопці

Centerpoint Arc (Дуга з вказівкою центра) в менеджері команд Sketch (Ескіз)

23.Переведіть покажчик миші в центр великого кола. Відзначте лівою кнопкою миші центр дуги. Тепер наведіть покажчик на перетин похилої осьової лінії з колом. Коли з'явиться символ перетину, відзначте початкову точку дуги. Рухайте покажчик миші в напрямі проти годинникової стрілки. Коли значення кута, що відображається над покажчиком, стане рівним 45°, клацніть лівою кнопкою миші, щоб відзначити кінцеву точку дуги.

24.Щоб побудувати другу дугу, скористаємося інструментом зсуву. Якщо попередня дуга не виділена, виділите її за допомогою миші.

25.Клацніть на кнопці Offset Entities (Змістити об'єкти) в панелі інструментів Sketch (Ескіз). У менеджері властивостей встановите в лічильнику Offset Distance (Відстань зсуву) значення 10, зніміть прапорець Reverse

(Назад), якщо він встановлений, і клацніть на кнопці ОК.

26.Для видалення зайвих частин кіл клацніть на кнопці Trim Entities (Відсікти об'єкти). Обрізайте зайву частину внутрішньої порожнини. Вид ескіза з готовою внутрішньою порожниною показаний на малюнку 1.5.

Мал.1.5

27.Тепер необхідно створити масив внутрішньої порожнини за допомогою інструмента Circular Step and Repeat (Круговий масив). Виділите всі об'єкти внутрішньої порожнини за допомогою рамки вибору або клавіші Ctrl. Клацніть на кнопці Circular Sketch Step and Repeat (Круговий масив).

28.Задайте центр кругового масиву, перетягнувши стрілку масиву в центр кола. Встановите в лічильнику Number (Число екземплярів) групи Step (Крок) значення 3 і клацніть на кнопці ОК. Вид ескіза після створення масиву внутрішньої порожнини показаний на малюнку 1.6.

Мал. 1.6

3

Практичне заняття №3

SolidWorks 2005

29.Тепер необхідно додати на ескіз отвори. Побудувавши один отвір, останні п'ять можна отримати шляхом створення кругового масиву.

30.Клацніть на кнопці Circle (Коло). Побудуйте коло в центрі правої обрізаної дуги з радіусом, близьким до 5. Щоб покажчик миші не переміщався по точках, утримуйте клавішу Ctrl. У лічильнику Radius (Радіус) менеджера властивостей встановите значення 5.

31.Клацніть на кнопці Circular Step and Repeat (Круговий масив). Перемістите центр кругового масиву в центр великого кола. Встановите в лічильнику Number (Число екземплярів) значення 6 і клацніть на кнопці ОК. Вид ескіза показаний на малюнку 1.7.

32.Створіть в своєму каталозі папку з ім'ям с03 і збережете в ній ескіз з ім'ям c03-tut01.sldprt.

Мал. 1.7 Остаточний вид ескіза

Вправа 2

Необхідно побудувати ескіз основи моделі, показаної на мал. 2.1 за допомогою інструмента дзеркального відображення і відредагувати його шляхом перетягання об'єктів.

Мал. 2.1 Ескіз і модель до вправи 2

1.Створіть новий файл деталі. Розверніть вікно документа на весь екран і перемкніться в ескізне середовище.

2.При необхідності вкажіть параметри прив'язки і масштабної сітки. Встановите крок сітки 10, включіть прив'язку до вузлів сітки, зніміть прапорець Snap to angle (Прив'язати по куту).

3.Створіть дзеркальну лінію. Клацніть на кнопці Centerline (Осьова лінія). Перемістіть покажчик миші в точку з координатами (0, 100, 0). Лівою кнопкою миші відзначте початкову точку осьової лінії і перемістіть покажчик миші вертикально вниз, створивши лінію завдовжки 200 мм. Завершите команду.

4.Перемістіть покажчик-лінію в точку з координатами (-100, 0, 0), лівою кнопкою миші відзначте початкову точку осьової лінії і перемістіть покажчик по горизонталі вправо, створивши лінію завдовжки 200 мм.

5.Виділіть вертикальну осьову лінію. Створіть дзеркальну лінію і включіть режим автоматичного дзеркального відображення, клацнувши на кнопці Mirror Entities (Дзеркально відобразити об'єкти) в менеджері команд Sketch (Ескіз).

4

Мал. 2.3
Мал. 2.2

Практичне заняття №3

SolidWorks 2005

6.Переконатися в тому, що дзеркальна лінія створена, і режим автоматичного дзеркального відображення включений, можна по наявності символу симетрії (двох штрихів) з обох кінців осьової лінії.

7.Для побудови ескіза основи викличте інструмент Line (Лінія). Перемістіть покажчик-лінію в точку з координатами (0 -100, 0). Лівою кнопкою миші відзначте початкову точку лінії і перемістіть покажчик по горизонталі вліво, створивши лінію завдовжки 90. Як тільки ви задасте кінцеву точку лінії, з іншого боку від дзеркальної лінії з'явиться дзеркальне відображення тільки що побудованої лінії. Автоматично створена лінія буде об'єднана з початковою лінією, і вся лінія стане єдиним об'єктом. Злиття ліній відбудеться тільки в тому випадку, якщо один з кінців побудованої лінії співпаде з дзеркальною лінією.

8.Перемістіть покажчик миші вертикально вгору. Лівою кнопкою миші відзначте кінцеву точку, створивши лінію завдовжки 30. По іншу сторону від дзеркальної лінії з'явиться дзеркальне відображення побудованої лінії.

9.Перемістіть покажчик по горизонталі вправо, створивши

лінію завдовжки 30.

10.Перемістіть покажчик вертикально вгору. Лівою кнопкою миші відзначте кінцеву точку лінії, коли покажчик прикріплятиметься до горизонтальної осьової лінії. Відключіть інструмент Line (Лінія). Вид ескіза показаний на малюнку 2.2.

11.Створивши одну половину ескіза, необхідно відобразити її повністю щодо горизонтальної осьової лінії. Перед цим необхідно відключити режим автоматичного дзеркального відображення. Відіжміть

кнопку Mirror Entities (Дзеркально відобразити об'єкти). Тепер вертикальна осьова лінія не діятиме як дзеркальна лінія.

12.Виділіть всі раніше побудовані лінії разом з горизонтальною осьовою лінією. Клацніть на кнопці Mirror Entities (Дзеркально відобразити об'єкти). Весь ескіз буде дзеркально відображений щодо горизонтальної осьової лінії. Вид ескіза показаний на малюнку 2.3.

13.Тепер внесемо до ескіза зміни шляхом перетягання об'єктів. При перетяганні симетричні об'єкти піддаватимуться таким же модифікаціям. Виділите нижню праву вертикальну лінію. У лічильнику Length (Довжина) менеджера властивостей буде встановлено значення 30. Але нам потрібно, щоб ця лінія мала довжину 20, тому ескіз необхідно змінити.

14.Виділіть верхню горизонтальну лінію і перемістіть покажчик миші вертикально вниз. Відпустіть ліву кнопку миші, коли значення в полях Start Y Coordinate (Початкова точка координати Y) і End Y Coordinate (Кінцева точка координати Y) зменшаться на 10. Ви побачите, що всі об'єкти ескіза, пов'язані з переміщеною лінією, також будуть змінені.

15.Виділіть нижню ліву вертикальну лінію і перемістіть покажчик миші по горизонталі вправо. Відпустіть ліву кнопку миші, коли значення в полях Start X Coordinate (Початкова точка координати X) і End X Coordinate (Кінцева точка

5

Практичне заняття №3

SolidWorks 2005

координати X) зменшаться на 10.

16.Виділіть середню ліву вертикальну лінію і перемістіть покажчик миші по горизонталі вправо. Відпустите ліву кнопку миші, коли значення в початковій і кінцевій точках координати X стануть рівні -10.

17.Остаточний вид ескіза після внесення виправлень показаний на малюнку 2.4.

18.Збережете ескіз з ім'ям c03-tut02.sldprt у папці c03. Закрийте файл.

Мал. 2.4 Остаточний вид ескіза

Вправа 3

Необхідно створити ескіз основи моделі, показаної на мал. 3.1, за допомогою звичайних інструментів побудови, дзеркального відображення, зсуву, розтягування та обрізання.

Мал. 3.1 Ескіз і модель до вправи 3

1.Створіть новий файл, максимізуйте вікно і перейдіть в ескізне середовище.

2.При необхідності вкажіть параметри прив'язки і масштабної сітки. Встановіть крок сітки 10, включіть прив'язку до вузлів сітки.

3.Для створення осьової лінії клацніть на кнопці Centerline (Осьова лінія). Перемістіть покажчик в точку з координатами (-70, 0, 0). Лівою кнопкою миші відзначте початкову точку осьової лінії і перемістіть покажчик миші по горизонталі вправо, створивши лінію довиною 140.

4.Зовнішній контур побудуйте за допомогою інструментів Circle (Коло) і Line (Лінія). Клацніть на кнопці Circle (Коло). Перемістіть покажчик в початок координат і, відзначивши центр кола, перемістіть покажчик миші по горизонталі вправо, побудувавши коло радіусом 50.

5.Клацніть на кнопці Zoom to Fit (Ескіз повністю) на панелі інструментів View(Виг), щоб збільшити зображення ескіза.

6.Клацніть на кнопці Line (Лінія). Перемістіть покажчик-лінію в точку з координатами (-60, 10, 0). Встановите в цьому місці початкову точку лінії. Перемістіть покажчик миші по горизонталі вправо і, коли покажчик прикріплятиметься до кола, лівою кнопкою миші відзначте кінцеву точку лінії. Завершіть роботу інструменту Line (Лінія).

6

Практичне заняття №3

SolidWorks 2005

7. Виділіть горизонтальну лінію, створену на попередньому

 

кроці, і горизонтальну осьову лінію. Обидва виділені

 

елементи забарвляться в зелений колір. Клацніть на

 

кнопці Mirror Entities (Дзеркально відобразити об'єкти).

 

З'явиться дзеркальне відображення лівої горизонтальної

 

лінії.

 

8. Клацніть на кнопці Line (Лінія). З'єднаєте дві отримані

Мал. 3.2

горизонтальні лінії.

 

9.Клацніть на кнопці Trim Entities (Відсікти об'єкти). Обріжте зайву частину кола

(мал. 3.2).

10.Для створення ескіза внутрішньої порожнини клацніть на кнопці Offset Entities (Змістити об'єкти) в менеджері команд Sketch (Ескіз). У менеджері властивостей Offset Entities (Змістити об'єкти) встановіть в лічильнику Offset Distance

(Відстань зсуву) значення 4. Виділіть будь-який з об'єктів ескіза; при цьому буде виділений весь ескіз. У графічній області з'явиться

попереднє зображення зміщеного ескіза, але зсув буде

 

направлений назовні. Для зміни напряму зсуву на

 

протилежний перемістіть курсор всередину ескіза і

 

клацніть лівою кнопкою миші. (Для зміни напряму можна

 

також встановити прапорець Реверс в менеджері

 

властивостей.) Вид ескіза після зсуву зовнішнього контура

Мал. 3.2

показаний на малюнку 3.2.

11.Клацніть на кнопці Extend Entities (Подовжити об'єкти) в менеджері команд

Sketch (Ескіз).

Якщо кнопка відсутня в менеджері команд, то замість неї можна скористатися командою меню Tools > Sketch Tools > Extend (Інструменти > Інструменти ескіза > Подовжити). Також можна помістити кнопку Extend Entities (Подовжити об'єкти) в менеджер команд Sketch (Ескіз) за допомогою діалогового вікна Customize (Настройка), клацнувши правою кнопкою миші на вільному місці панелі інструментів.

12.Покажчик миші прийме Т-подібну форму. Підведіть курсор до внутрішньої горизонтальної лінії. Лінія підсвічуватиметься і програма покаже передбачуваний напрям подовження. Коли подовження горизонтальної лінії буде показано до лівої вертикальної лінії, клацніть лівою кнопкою миші, щоб зафіксувати це положення.

13.Аналогічно повторіть дію для другої внутрішньої горизонтальної лінії. Завершіть команду.

14.Клацніть на кнопці Trim Entities (Відсікти об'єкти). Обрізайте зайву частину крайньої лівої вертикальної лінії.

15.Виділіть і видаліть ділянки правої вертикальної лінії, що залишилися.

16.Остаточний вид ескіза зовнішнього контура показаний на малюнку 3.1.

17.Збережете ескіз з ім'ям c03-tut03.sldprt у папці c03. Закрийте файл.

ІІ. Оформити звіт практичної роботи.

7

Практичне заняття №3

SolidWorks 2005

Контрольні запитання до захисту практичної роботи:

1.Команда Круговий масив (створити, редагувати, видалити екземпляри, вказати кут, реверс)

2.Команда Прямокутний масив (створити, редагувати, видалити екземпляри, вказати кут та крок 1-го напрямку, проставити розміри на ескізі, задати кут та крок 2-го напрямку, реверс, попередній перегляд)

3.Команда Зсув. Параметри менеджера властивостей Зсув.

4.Створення прив’язки по куту.

5.Побудова дзеркального відображення.

6.Команда Відсікти об’єкти.

7.Команда Подовжити об’єкти.

8