Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний кнспект.doc
Скачиваний:
143
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
9.78 Mб
Скачать

Лекція 8

Тема: Форми на веб-сторінках

Мета: вивчити основны теги для створення елементів форм у HTML –документі, розглянути приклади написання кодів для різних елементів, навчитися створювати комбіновану форму.

План

1. Поняття форми

2. Елементи формі в HTML

1. Поняття форми

Форма HTML – це розділ документа, в якому містяться звичайна інформація, розмітка і спеціальні елементи, звані управляючими (керуючими) елементами (прапорці, кнопки із залежною фіксацією, меню і так далі), а також мітки цих елементів. Зазвичай користувачі «заповнюють» форму, модифікуючи елементи (вводячи текст, вибираючи пункти меню і так далі), що управляють, перед тим, як надати форму агентові користувача для обробки (наприклад, на Web-сервер, на поштовий сервер і так далі)

Користувачі взаємодіють з формами за допомогою іменованих управляючих елементів.

«Ім'я елементу» задається атрибутом name. .

Кожен управляючий елемент, має початкове і поточне значення, обидва вони є символьними рядками. Інформацію про початкові значення і можливі обмеження на значення. У загальному випадку «початкове значення» елементу, що управляє, може задаватися за допомогою атрибуту value.

Проте початкове значення елементу TEXTAREA задається його вмістом, а початкове значення елементу OBJECT у формі визначається реалізацією об'єкту (тобто лежить поза областю, що розглядається в даній специфікації).

«Поточне значення» управляючого елементу, спочатку встановлюється рівним початковому значенню. Потім поточне значення може змінюватися користувачем або початкове значення управляючого елементу не змінюється. Таким чином при скиданні форми кожне поточне значення встановлюється рівним початковому значенню. Якщо управляючий елемент не має початкового значення, результат скидання форми непередбачуваний.

Створення форм

У мові HTML форми застосовуються для відправки даних із сторіночки на обробку в яку-небудь програму, встановлену на сервері. Користувач заповнює форму і натискає кнопку Send (відправити), обробка даних виконується спеціальною програмою (скриптом) на сервері, і ми отримуємо на адресу техпідтримки питання користувачів.

Створення форм починається з елементу <form>  </form> 

У елементу форми form існують два обов'язкові атрибути metod і `.

  • metod - атрибут визначає спосіб, за допомогою якого здійснюватиметься зв'язок між формою і Web сервером. Атрибут може приймати значення "get" і "post".

  • action - значенням атрибуту action є конкретна адреса скрипта, що обробляє дані. Атрибути записуються в тег <form> , наприклад так:

<form method= "get" action= "http://www.myserver.com/cgi-bin/mailscript">

У даній лекції розглядається тільки створення елементів форм, їх види. Для того, щоб форма запрацювала, її необхідно запрограмувати.

2. Елементи форми в html

Текстове поле

Для створення поля введення використовують елемент input з атрибутом type. Type може приймати різні значення. Для найпростішого поля введення тексту атрибут type матиме значення text.

<input type=text параметри>

Наприклад, html код 

<form method= "get" action="/cgi-bin/handler.cgi"> <b>Зaповніть Ваші дані:</b> Ім'я: <input type=text maxlength=25 size=20> Прізвище:<input type=text maxlength=25 size=20> </form> 

Можливо задавати значення параметрів 

Параметр

Опис

size=...

Ширина поля.

maxlength=...

Максимальна кількість символів дозволених в тексті. Якщо цей параметр опустити, то можна вводити рядок довше самого поля.

name=...

Ім'я поля. Призначено для того, щоб обробник форми міг ідентифікувати це поле.

value=...

Початковий текст містить в полі.

align=...

Вирівнювання поля. Можливі значення: top, middle, bottom, right, left, texttop, baseline, absmiddle, absbottom. Результат їх використання такий самий, як і у зображень.