Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний кнспект.doc
Скачиваний:
143
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
9.78 Mб
Скачать

5.Створення веб-сторінки за допомогою шаблона

Прискорити процес розроблення веб-сайтів можна за допомогою шаблонів та майстрів, що надаються програмою FrontPage. Шаблони — це зразки сайтів або сторінок, які розробник заповнює в міру необхідності. Вони утворюють структуру, що є стартовим майданчиком для створення сайту або сторінки. Вибравши шаб­лон, можна користуватися наявними у ньому засобами. Наприклад, розміщувати текст або зображення у попередньо визначених областях сторінки або вводити заздалегідь відформатований текст і заголовки.

Шаблони веб-сторінок

Крім шаблонів сайтів програма FrontPage пропонує велику кількість шаблонів веб-сторінок — від шаблону звичайної сторінки до шаблону, що містить складні таблиці. Маючи готовий сайт, за допомогою цих шаблонів можна швидко додавати до нього нові сторінки.

Для створення веб-сторінки з шаблону необхідно виконати зазначені нижче дії.

  1. У меню Файл (Файл) вибрати команду Создать (Створити) і в області завдань клацнути посилання Другие шаблоны страниц (Інші шаблони сторінок). Ще один спосіб — на панелі інстру-ментів Стандартная (Стандартна) клацнути стрілку праворуч від кнопки Создание новой обычной страницы (Створення нової звичайної сторінки) і вибрати у списку команду Страница (Сторінка).

  2. У діалоговому вікні Шаблоны страниц (Шаблони сторінок), що відкриється, вибрати зі списку шаблон (рис. 10).

Рис. 10. Список шаблонів сторінок

Праворуч у вікні розташовано опис вибраного шаблону та його схематичний вигляд. Вигляд списку шаблонів можна змінювати за допомогою кнопок, що містяться праворуч вгорі. Якщо відкрита сторінка з фреймами (див. далі) і потрібно, щоб новий документ відкрився у поточному фреймі, то слід встановити прапорець От­крыть в текущей рамке (Відкрити у поточному фреймі).

На сторінках, створених за допомогою шаблону, розташовані заготовки тексту і заголовків, які слід замінити реальними даними.

У програмі FrontPage на сторінці можна розмістити один або кілька фреймів; тоді її називають сторінкою з фреймами, або фреймсетом. Такий приклад ми розглядали під час вивчення мови HTML: екран поділений на частини, ліворуч — навігаційна панель, оформлена як список гіперпосилань, праворуч — область, в яку виводиться інформація про об'єкт, вибраний відвідувачем сайту. Хоча фрейми є доволі популярними, слід зазначити, що наявність їх на сторінці суттєво сповільнює процес її завантаження; окрім цього, велика кількість фреймів дезорієнтує відвідувача сай­ту. На вкладці Страница рамок (Сторінка фреймів) діалогового вікна Шаблоны страниц (Шаблони сторінок) пропонуються шаблони, кожен з яких містить не більше ніж чотири фрейми у фреймсеті.

Вправа

Розглянемо приклад використання шаблона сторінки з фреймами.

  1. У режимі Конструктор (Конструктор) клацніть стрілку праворуч від кнопки Создание новой обычной страницы (Створення нової звичайної сторінки) і виберіть у списку команду Стра­ница (Сторінка).

  2. У вікні, що після цього відкриється, на вкладці Страница ра­мок (Сторінка фреймів) виберіть шаблон Оглавление (Зміст).

Після клацання кнопки ОК сторінка з фреймами буде відкрита у вікні програми FrontPage (рис. 11). Подальші дії полягають у тому, щоб відповідним чином заповнити отриману структуру за допомогою засобів програми FrontPage: відобразити у фреймах уже наявні веб-сторінки, скориставшись кнопкою Задать начальную страницу (Задати початкову сторінку), або створити нові — кнопкою Создать страницу (Створити сторінку).

Яким би великим не був список шаблонів, неможливо задовольнити потреби кожного розробника, тому FrontPage надає можливість створювати та зберігати власні шаблони сторінок. Це може знадобитися тоді, коли необхідно створити кілька однакових за структурою документів, а серед запропонованих шаблонів підхожих немає. У такому випадку розробляють власний шаблон — це заощаджує час розробника й зменшує обсяг рутинної роботи. Окрім цього, можна відкрити готовий шаблон, модифікувати його і зберегти як новий.

Рис. 11. Сторінка з двома фреймами

Вправа

Створимо новий шаблон.

  1. У режимі Конструктор (Конструктор) клацніть кнопку Созда­ние новой обычной страницы (Створення нової звичайної сторінки). Буде створено пусту сторінку.

  2. Створіть на новій сторінці об'єкти, які необхідно зберегти у шаблоні. Це можуть бути заголовки, логотип, таблиці, спи­ски, зображення тощо.

  3. Виберіть команду Файл • Сохранить (Файл • Зберегти). У спи­ску Тип файла (Тип файлу) діалогового вікна, що відкриється, виберіть елемент Шаблоны FrontPage (Шаблони FrontPage) і клацніть кнопку Сохранить (Зберегти).

У наступному діалоговому вікні Сохранить как шаблон (Зберегти як шаблон) введіть заголовок, ім'я файлу шаблону та його короткий опис у текстовому полі Описание (Опис). Можна замінити своїм шаблоном якийсь із наявних: для цього потрібно використати кнопку Обзор (Огляд), знайти і вибрати шаблон, який слід замінити. Після зберігання шаблона він відображатиметься у списку шаблонів і майстрів, які постачаються з програмою FrontPage.