Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний кнспект.doc
Скачиваний:
143
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
9.78 Mб
Скачать

2. Використання посилань у фреймах

У прикладі 1 не використані гіперпосилання — між фреймами немає взаємозв'язку. Проте це не завжди зручно: інформації може бути багато, а поділ сторінки на велику кількість фреймів призводить до розпорошування уваги відвідувача сайту. Тому розглянемо веб-сторінку з навігаційною панеллю, яка роз-міщена у лівій меншій частині екрана, при цьому необхідна інформація відображатиметься у більшій правій частині так, як це показано на рис .3.

Якщо заплановано використовувати певний фрейм для відображення інформації, яка змінюватиметься після вибору відвідувачами іншого посилання, то йому надають ім'я. Наприклад, <FRAME NAME="frame1">. Веб-сторінка з гіперпосиланнями, що виконуватиме роль навігаційної панелі, складається із сукупності тегів <А>...</А>. У них крім адреси файлу, пов'язаного з гіперпосилан-ням, слід зазначити ім'я фрейму, в якому цей файл відображатиметься. Для цього використовують атрибут TARGET , значенням якого є ім'я відповідного фрейму. Наприклад:

<А HREF="2.html" TARGET="frame1">Документ 1</А>

Приклад 2

Сформуємо веб-сторінку з навігаційною панеллю та областю відображення документів.

1. Створимо HTML-документ, який розмітимо за допомогою фреймів.

<HTML>

<TITLE>Документи</TITLE>

<FRAMESET COLS="25%,*">

<FRAME SRC="my_doc.html">

<FRAME NAME="framel"> </FRAMESET>

</HTML>

2. Створимо HTML-документ, який міститиме навігаційну панель, і збережіть його у файлі np.html.

<HTML>

<TITLE>Мої документи</TITLE>

<BODY>

<H2><A HREF="1_name.html" TARGET="frame1">Шрифт</А></Н2>

<H2><A HREF="2_name.html" TARGET="frame1">Заголовки</А></Н2>

<H2><A HREF="Pr.html" TARGET="frame1">Абзаци</А></Н2>

</BODY>

</HTML>

3. Відкрийте файл index.html у вікні браузера. На рис. 2.16 пока­ зано, який вигляд має поділене на фрейми вікно з навігацій- ною панеллю після першого завантаження веб-сторінки, поки користувач не вибрав гіперпосилання.

Рис.2 Приклад сторінки з навігаційною панеллю

У документі index.html у п'ятому рядку, в тегу <FRAME>, задано лише один атрибут — NAME, тому після першого завантаження веб-сторінки права частина буде порожньою. Щоб цього уникнути, використовують атрибут SRC для повідомлення адреси файлу, який повинен відкриватись у цьому фреймі під час першого завантаження сторінки. Зазвичай це файл веб-сторінки з графічними вставками та загальною інформацією про сайт.

Рис.3 Сторінка, на якій завантажена сторінка після переходу по посиланню.

Недоліки використання фреймів

Фрейми на веб-сторінках — це зручний спосіб структурування веб-сайту. Однак слід пам'ятати про те, що веб-сторінки з фрей­мами потребують завантаження кількох документів, і тому для їх відтворення браузеру необхідно більше часу, ніж для відтворення веб-сторінки без фреймів. Окрім цього, екран із кількома веб-сторінками розпорошує увагу користувача. Іноді веб-документи, розміщені на одному екрані, мають різний стиль оформлення, що негативно впливає на загальне враження від такої сторінки.

3 Вкладені набори фреймів

Число рівнів вкладеності фреймів не обмежене. У наступному прикладі зовнішній елемент FRAMESET| розділяє доступний простір на три рівні стовпці. Внутрішній елемент FRAMESET| розділяє другу область на два рядки нерівної висоти.

<FRAMESET| cols=| «33%, 33%, 34%»>

.зміст першого фрейма.

<FRAMESET| rows=| «40%, 50%»>

.зміст другого фрейма, перший рядок.

.зміст другого фрейма, другий рядок.

</FRAMESET>

.зміст третього фрейма.

</FRAMESET>

У наступному прикладі документа HTML агент користувача повинен завантажувати кожен файл в окремий розділ. Вміст фрейма і його визначення не повинні знаходитися в одному документі|:

<HTML>

<HEAD> <TITLE>Документ з фреймами</TITLE> </HEAD>

<FRAMESET cols= "33%, 33%, 33%">

<FRAMESET rows= "*, 200">

<FRAME src= "Fr_1.html">

<FRAME src= "smile3.jpg">

</FRAMESET>

<FRAME src= "Fr_1.html">

<FRAME src= "Fr_3.html">

</FRAMESET>

</HTML>