Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум по рецептуре (укр.).doc
Скачиваний:
233
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
897.54 Кб
Скачать

Капсули- capsulae

Капсула (Capsula-називний відмінок однини, in capsulis-орудний відмінок множини)-тверда дозована лікарська форма для внутрішнього вживання. Зовні це оболонки різної форми для порошкоподібних, гранульованих, пастоподібних або рідких лікарських засобів. В них вміщують речовини, які мають неприємний смак, запах (сантонін), в'язкої консистенції (олія рицинова, екстракт чоловічої папороті), леткі (камфора, ефір), подразнюючі (скипідар, вуглецю тетрахлорид). Розміри капсул: діаметр 3-9 мм, довжина 13-25 мм. Маса препарату від 0,1 до 1,5 (для великих тварин до ЗО мл).

Капсули розрізняють:

1. Крохмальні-Capsulae amylaceae або облатки-Oblatae.

Виготовляють їх із крохмалю, пшеничного борошна та допоміжних речовин. Складаються вони із двох циліндричних половин: більшої за діаметром кришечки і меньшого - дна, в яке вмішують тільки порошкоподібні лікарські засоби.

2. Желатинові- Capsulae gelatinosae, які, в свою чергу, бувають:

-м'які або еластичні- Capsulae gelatinosae molles s. elasticae ;

-тверді- Capsulae gelatinosae durae; -з кришечками-С. gelatinosae operculatae.

Виготовляють їх із желатину, води та гліцерину. Еластичні та тверді капсули мають округлу яйцеподібну або

51

довгасту форму. Капсули з кришечками - це відкриті з однієї сторони і округлі з закритого кінця циліндри, які вільно входять один в другий.

ІУГякі та тверді капсули частіше заповнюють оліями, розчинами, емульсіями, екстрактами, а з кришечками-порошками, гранулами, мікрокапсулами.

При перевірці на розчинність (див. таблетки) желатинові капсули повинні розпадатися за 15 хвилин, придаючи рідині мутність, а облатки-мутність з пластівцями.

3. Глютоїдні-C.glutoidales, які виготовляють із желатинових з додатковою їх обробкою парами або 3%j спиртовим розчином формальдегіду.

4. Кератинові-С.кегагіпозае-готують із кератину. Глютоїдні та кератинові капсули розчиняються в лужному середовищі кишок, тому лікарські речовини в них неї подразнюють не тільки слизові оболонки ротової порожнини, глотки, стравоходу, а також і шлунка і неї взаємодіють із ферментами слини та шлункового сок) (левоміцетин).

При перевірці на розчинність вони повиннії розпадатися в шлунковому соку за дві години, кишковому-за одну.

Капсули є перспективною лікарською формою. Ві практиці ветеринарної медицини найчастіше використовують еластичні та тверді желатинові капсули. Призначають їх собакам, птиці, великим тваринам всередину за допомогою болюсозадавача або корнцангу.

Рецепти на лікарські речовини в капсулах виписують по розгорнутому пропису як дозовані лікарські форми. Після-слова Rp.: пишуть назву лікарської речовини, її масу в одній капсулі, потім йде припис за. кількість капсул: D.t.d.N.... in capsulis (орудний відмінок множини)-''Видай таких доз

52

числом... в капсулах". Якщо в рецепті не вказується вид желатинової капсули, то відпускають еластичну.

Приклади рецептів: Виписати вівці 4 желатинові капсули з чотирьоххлористим вуглецем (Carbonei tetrachloridum) no 2,0 в капсулі. Давати всередину по одній капсулі два рази на добу.

Вівці скорочення: Rp.: Carbonei tetrachloridi 2,0

D.t.d.N. 4 in capsulis gelatinosis ...in caps. gel. S. Внутрішнє. По 1 капсулі 2 рази на добу.

Виписати теляті 6 твердих желатинових капсул з рициновою олією (Olei Ricini) по 5 мл в капсулі. Давати всередину по 3 капсули два рази на добу.

Теляті скорочення:

Rp.: Olei Ricini 5,0 Ol. Ricini... D.t.d.N.6 in capsulis gelatinosis duris ...in caps. gel. duris S. Внутрішнє. По З капсули на один прийом два рази на добу.

Виписати собаці ЗО крохмальних капсул заліза гліцерофосфату (Ferri glycerophosphas) no 0,5 в кожній. Давати всередину по одній капсулі три рази на добу 10 днів.

Собаці скорочення: Rp.: Ferri glycerophqsphatis 0,5

D.t.d.N. 30 in capsulis amylaceis ...in caps. amyl. S. Внутрішнє. По 1 капсулі 3 рази на добу 10 днів після приймання корму

скорочення: ...in obi.

Собаці

або:

Rp.: Ferri glycerophosphatis 0,5 D.t.d.N. 30 in oblatis S. Внутрішнє. По...

53

Мікрокапсула (Microcapsula-наз. відмінок, Microcapsuiae-родовий відмінок однини)-це мікрочастка (1- 1000 мкм, частіше 100-500) твердої, рідкої або газоподібної) лікарської речовини, яка покрита оболонкою із плівкоутворюючих матеріалів (желатин, полімери тощо). Мікрокапсули можуть бути виготовлені не тільки у вигляді самостійної лікарської форми, а також у вигляді таблеток, порошків, суспензій навіть з певним забарвленням.

Вони мають ряд переваг:

-маскують неприємний смак та запах речовин;

-усувають їх подразнюючу дію;

-пролонгують ефект лікарського засобу;

-запобігають дії на нього факторів зовнішнього середовища;

-дають можливість змішувати між собою несумісні, а з кормом-нерозчинні у воді речовини.

У формі мікрокапсул випускають антибіотики, вітамінні препарати, антгельмінтики тощо.

Виписують їх у рецептах подібно порошкам.

Приклад рецепта: виписати вівці мікрокапсули ціазону (Cyazonum) по 1,5 на прийом. Давати всередину з сухим комбікормом 1 раз на добу 3 дні.

Вівці

Rp.: Cyazoni 1,5 D.t.d.N.3

S. Внутрішнє. По 1 порошку (по 1 дозі) з сухим комбікормом один раз на добу протягом З днів

Контрольні завдання для засвоєння матеріалу.

Виписати в рецепті:

1) Собаці желатинові капсули есенціале (Essentiale) в разовій дозі 1 капсула на 20 кг м.т. через кожні 8 годин протягом 20 днів;

54

2) Котові желатинові капсули тривіту (Triviuim). Призначити по 2 капсули на добу курсом 4 тижні щоденно;

3) 10 курям желатинові капсули олії рицинової (Oleum Ricini) no 1 мл. Задати одноразово в дозі 10 мл;

4) 25 хутровим звірам масою по 5 кг желатинові капсули оксациліну натрієвої солі (Oxacyllini natrium) по 0,25 в дозі 50 мг/кг м.т. 4 рази на добу 5 днів;

5) Теляті желатинові капсули олететрину (Oletetrinum) по 0,35. Призначити 3 рази на добу в дозі 10 мг/кг м.т. 5 днів підряд;

6) 20 дорослим вівцям желатинові капсули вуглецю чотирьоххлористого (Carbonei tetrachl-oridum) по Гмл в дозі 2 мл одноразово.

7) Желатинові капсули антибіотика цефалексину (Cefalexinura) по 0,5. Призначити в дозі 10 мг/кг м.т. 4 рази на добу 5 днів підряд;

8) Поросяті генціанвіолет (Gentianvioletum) по 0,5 в крохмальних капсулах. Задавати по 1 капсулі 1 раз на добу З дні;

9) Поросяті заліза сульфат (Ferri sulfas) no 0,1 в крохмальних капсулах. Призначити по 1 капсулі 1 раз на добу 3 дні;

10) Вівці капсули крохмальні з метіоніном (Methioninum) по 0.5. Задавати по 0,1 один раз на добу 7 днів.