Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум по рецептуре (укр.).doc
Скачиваний:
233
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
897.54 Кб
Скачать

1.1. Для зовнішнього застосування.

ЗО

1.1.1. Простий порошок. Приміняють їх у вигляді найдрібнішого порошку (присипки) - Aspersio. Виписують в скороченій формі. В рецепті зазначають назву лікарської речовини, ступінь подрібнення і її загальну кількість. Далі пишуть D.S. (Da Signa - Видай, Познач).

Приклад рецепта: виписати теляті 50,0 стрептоциду (Streptocidum) у вигляді порошку для нанесення на уражені ділянки шкіри.

Теляті:

Rp.: Streptocidi subtilissimi 50,0

D.S. Зовнішнє. Наносити на уражені ділянки шкіри 2 рази на добу.

Порошки для зовнішнього застосування часто зазначають як присипки, тому цей же рецепт можна виписати у вигляді присипки (Aspersio - наз. відмінок, Aspersionis - род. відмінок однини), тобто оптимальним прописом:

Теляті:

Rp.: Aspersionis Streptocidi 50,0

D.S. Зовнішнє. Наносити на уражені ділянки шкіри 2 рази на добу.

1.1.2. Складний порошок.

Як наповнювач до складних порошків для зовнішнього застосування найчастіше добавляють тальк (Talcum), крохмаль (Amylum), кальцію карбонат (Саісіі carbonas). глину білу (Bolus alba) тощо, тобто індиферентні речовини з адсорбтивними властивостями для кращого утримання ліків на поверхні ран.

При розгорнутій формі випису зазначають склад речовин, їхню кількість, а в Subscriptio вказують: M.f. pulvis subtilissimus (змішай, щоб одержати порошок найдрібніший).

31

Приклади рецептів:

1. Виписати теляті для нанесення на кон'юнктиву ока 50,0 присипки, що включає 2% борної кислоти (Acidum boric um). і

При використанні скорочень в рецептах Теляті: " Теляті:

Rp.: Acidi borici 1,0 Rp.:Ac. borici 1.0 Amyli ad 50,0 Amyli ad 50,0 M.f. pulvis subttlissimus M.f. pulv. subtilissimus D.S. Зовнішнє. На D.S. Зовнішнє, кон'юнктиву ока три рази на добу. На кон'юнктиву ока

три рази на добу.

Цей же рецепт можна виписати як присипку в скороченій (простій) і розгорнутій формі:

а) в скороченій:

Теляті:

Rp.: Aspersionis Acidi borici 2% 50,0 D.S. Зовнішнє. Наносити на

кон'юнктиву ока три рази на добу #

б) розгорнутій:

Теляті:

Rp.:Acidi borici 1,0 Amyli ad 50,0 M.f. aspersio D.S.Зовнішнє. Наносити на

кон'юнктиву ока три рази на добу. ' #

32

в) оптимальний пропис з використанням скорочень у рецептах:

Теляті:

Rp.:Aspersionis Лс. borici 2% 50,0 : D.S. Зовнішнє. Наносити на

кон'юнктиву ока три рази на добу.

1.1.2. Складний порошок Виписати теляті для вдування в ніс порошок, який включає 250000 ОД бензилпеніциліну-натрію (Benzylpenicillinum-natrium) і 10,0 етазолу (Aethazolum). Цей рецепт може бути виписаний тільки в розгорнутій формі, бо він складний і не має наповнювача.

Теляті: Rp.: Benzylpenicillini-natrii 250000 ED При використані

Aethazoli 10,0 скорочення:

M.f. pulvis subtilissimus M.f.pulv.subtilissimus

В.З.Зовнішнє. Вдувати в ніс два рази на добу.

#

або:

Теляті:

Rp.: Benzylpenicillini-natrii 250000 ED Aethazoli 10,0 M.f. aspersio

D.S.Зовнішнє. Вдувати в ніс два рази на добу.

Різновидністю присипок є дуст.

Дуст (Dusta - називний відмінок, Dustae -.родовий відмінок однини) - це найдрібніший порошок самостійно або в суміші з наповнювачами (тальк, глина біла тощо), який готують як порошки та присипки.

У формі дусту призначають інсекто-акарицидні засоби, репеленти тощо, які наносять тільки на неуражені тканини, шерстний покрив або обробляють приміщення.

33

В рецептах його виписують як скороченим; так її розгорнутим Прописом.

Приклади рецептів. Виписати корові для обробки 5% дусі байгону (Baigonura) 100.0 скороченим та розгорнутим прописом

Rp.: Dustae Baigoni 5% 100,0 D.S. Зовнішнє ...

# .

' ! Rp.: Baigoni 5,0 Boli albae ad 100,0 M.f. dusta D.S. Зовнішнє ...

1.2. Для внутрішнього застосування.

Недозованим способом всередину призначаються лікарські речовини, які не потребують точності дозування (магнію і натрію сульфати, магнію оксид, карловарська сіль та інші). Виписують їх в рецептах загальною масою і задають приблизними мірами маси: 1 ложка:

а) чайна-вміщує 4,0 - 5,0

б) десертна- 8,0- 10,0

в) столова- 15,0- 20,0 1 стакан 200,0 - 250,0 Отруйні та сильнодіючі речовини недозованим способом не призначають:

1.2.1. Простий порошок: рецепт в скороченій формі При виписуванні вказують назву лікарської речовини,

"її загальну кількість, а в сигнатурі-спосіб застосування і

приблизну кількість на прийом.

Приклад рецепта: виписати корові 400,0 натрію

сульфату (Natrii sulfas) всередину для покращення травлення.

Задавати по три столових ложки на добу.

34

Корові

Rp.: Natrii sulfatis 400,0

D.S.Внутрішнє. По три столові ложки три рази на добу. 1.2.2. Складний порошок в розгорнутій формі. В рецепті зазначають всі речовини і загальну кількість кожної з них. В Subscriptio вказують: M.f. pulvis (змішай, одерж порошок). В сигнатурі вказують спосіб застосування і кількість на один раз.

Приклад рецепта. Виписати корові натрію сульфату (Natrii sulfas), карловарської солі (Sal caroHnum factitium) no 300,00, магнію сульфату (Magnesii sulfas) 100,0. Давати всередину по 4 столові ложки три рази на добу. Корові: При використанні Rp.: Natrii sulfatis скорочень: Salis carolini factitii aa 300,0 Magnesii sulfatis 100,0 M.f. pulvis M.f. pulv. D.S. Внутрішнє. По 4 столові ложки три рази на добу. Якщо в рецепті виписують порошок рослинного походження (із квітів, листя, коренів тощо), то його назву починають з назви лікарської форми Pulveris (порошку- родовий відмінок однини), потім вказують частину рослини з маленької і її назву з великої літери і кількість порошку.

Приклад рецепта: виписати корові по 200,0 натрію і магнію сульфату (Natrii sulfas, Magnesii sulfas), 100,0 натрію хлориду (Natrii chloridum), 50,0 порошку кореня лепехи (Radix Calami). Задавати по 40,0 2 рази на добу. Корові: При використанні Rp.: Natrii sulfatis _ скорочень: Magnesii sulfatis aa 200.0 Natrii chloridi 100,0

Pulveris radicis Calami 50,0 Puiv. rad. Calami 50,0 M.f. pulvis M.f. pulv. D.S. Внутрішнє. По 2 столові ложки 2 рази на добу

35

2. В дозованій формі назначають лікарські речовину що потребують точного дозування. Застосовують її переважно всередину; виписують диспензаційним а 60 дивізійним способом.

При диснензаційному прописі проти назви кожне речовини проставляють разову дозу, в Subscriptio - M.f. pulvis і D.t.d.N.(Змішай, зроби порошок і дай таких доз кількістю).

Якщо порошок простий, тобто в його складі речовина, M.f. puivis не пишуть.

При виписуванні порошків дивізійним способом проти назви кожної речовини зазначають загальну кількісп її на всі порошки. Наприклад, якщо разова доза рівна 1,0 і треба взяти 10 порошків, то проти назви цієї речовини пишуть 10,0. Після розрахування всіх інгредієнтів вказують: Divide in partes aequales №10 (Поділи на рівні частки кількістю 10). В такому рецепті слів D.t.d.N. не пишуть. Останнім часом дивізійний спосіб використовується рідко.