Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум по рецептуре (укр.).doc
Скачиваний:
233
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
897.54 Кб
Скачать

Зберігання лікарських засобів.

В залежності від активності лікарські речовини підрозділяються на три групи:

1) Отруйні-Venena - список або група "А";

2) Сильнодіючі - Негоіса - список %'Б";

3) Інші - Varia.

До групи А віднесені високотоксичні (отруйні) лікарські засоби та наркотичні речовини. В ДФХ список "А" включає 116 препаратів. Зберігають їх окремо від інших засобів у сейфах або металевих шафах під замком. Найбільш отруйні із них (стрихнін, препарати миш'яку, ртуті, морфін) розміщують у внутрішньому відділенні сейфу.

На зовнішній стороні дверець сейфу повинен бути напис ''A" Venena, на внутрішній - теж цей напис, а також список препаратів, які тут зберігаються, та їх вищі разові дози для тварин, що обслуговуються. Тут же розміщують ваги, гирки, ступки, циліндри тощо, що необхідні для приготування і дозування лікарських препаратів. Використання їх з іншою метою забороняється. Миття -та знезараження такого обладнання проводиться окремо від

інших Ітристосуваннь та посуду під наглядом фармацевта чи іншого працівника, відповідального за зберігання отруйних речовин. Приміщення також повинно бути забезпечено витяжною шафою під тягою, де проводять всі необхідні роботи з цими речовинами, умивальником та засобами першої медичної допомоги.

Написи на посуді з лікарськими речовинами групи "А" роблять літерами білого кольору на чорному фоні.

Якщо до складу лікарського препарату входять речовини групи "А", то іх також зберігають окремо в закритих шафах. Посуд з такими лікарськими засобами опечатують сургучевою печаткою і забезпечують етикетками "Отрута". Відпускають їх за спеціальними рецептами,

В кінці робочою дня ці сейфи або шафи пломбують. Вікна в приміщеннях, де зберігаються лікарські речовини групи "А", закривають ґратами, двері оббивають залізом.

Доступ в таке приміщення надається тільки працюючим там спеціалістам.

Список "Б" включає сильнодіючі речовини. Вони не такі небезпечні, як речовини списку "А", але при застосуванні без відповідного лікарського нагляду можуть привести до тих чи інших ускладнень. В ДФХ приведено 326 назв лікарських засобів цієї групи. Зберігають їх також в окремих шафах або ящиках, на внутрішній стороні дверець яких роблять напис "Б''-Heroica і приводять список розміщених лікарських препаратів із означеннями їх вищих разових доз для тварин. На посуді, в якому знаходяться ці речовини, роблять написи літерами червоного кольору на білому фоні. В цих же шафах зберігають ваги, важки, ступку, лійки, ціліндри та інше необхідне обладнання.

Облік отруйних та сильнодіючих лікарських засобів виконують в окремих від інших документів спеціальних книгах, які пронум еровані, прошнуровані та скріплені сургучевою печаткою і підписані керівником установи.

Зберігають їх у тих же шафах чи сейфах.

Відпускають такі лікарські засоби в залежності від форми в добре закупореному скляному, фарфоровому, пластиковому або поліетиленовому посуді. Ліки, тцо вмішують отруйні речовини, відпускають опечатаними сургучевою печаткою чи опломбованими. На кожній упаковці повинна бути етикетка або сигнатура з точними позначеннями: "Внутрішнє", "Зовнішнє", "Для ін'єкцій", а також назва установи, яка виготовила лікарський препарат, його склад, дата виготовлення та підпис працівників, що виготовили, перевірили та відпустили ліки.

На упаковку з отруйними речовинами наклеюють друковані етикетки з відображенням черепа та схрещених кісток і написом: "Отрута" та "Поводитися з обережністю".

Інші лікарські речовини зберігають згідно з відповідними для кожної з них правилами, враховуючи їх фізико-хімічні властивості і вплив факторів навколишнього середовища. На посуді з цими лікарськими засобами роблять написи чорними літерами на білому фоні.

Особливості зберігання деяких лікарських засобів в аптеках приведені у додатках 1 - 8.

РЕЦЕПТ І ПРАВИЛА ЙОГО ВИПИСУВАННЯ

Рецепт-Formula medica s. Praescriptio (від латинського гесіреі'е -брати назад) - це письмове звернення лікаря в аптеку про виготовлення та відпуск лікарського засобу в певній лікарській формі і дозі із зазначенням способу його застосування. Рецепт ввійшов у практику приблизно у XV сторіччі після відділення аптек від лікарських установ. Виписують рецепт чорнилом або кульковою ручкою розбірним почерком на спеціальних бланках розміром 105x148 мм (див. зразок бланка рецепта). Виправлення в ньому не допускаються. Рецепт - це юридичний документ, по якому несуть відповідальність лікар, який його виписав, і

фармацевт, який по ньому відпускав лікарський препарат. Крім того, він має велике значення для звіту про використані лікарські речовини і оцінки вірності проведеного лікування людини чи тварини.

Право виписування рецетів надається тільки дипломованим лікарям і фельдшерам гуманної та ветеринарної медицини.

Складові рецепта:

І. Inscriptio -напис, який включає:

а) штамп лікувального закладу із зазначенням його адреси й телефону;

б) datum-дату: наприклад: 10. VI. 2000р. або 10.06.2000р.

в) nomen aegroti-ім'я хворого-пишуть вид, кличку, вік хворої тварини і прізвище та адресу власника. Якщо тварина суспільна, то вказують її інвентарний номер і адресу господарства.

г) nomen medici - ім'я лікаря - вказується прізвище та ініціали лікаря, який виписав рецепт.

Виписується перша частина рецепта національною мовою.

II. Praepositio - звернення - складається з одного слова Rp.: (скорочення від Recipe-візьми).

Це звернення до фармацевта взяти потрібні для виготовлення певної лікарської форми речовини, які будуть приведені в наступній частині.

10

Зраізок рецептурного бланка

11


Штамп лікувально - профілактичної установи ветеринарної медицини з її адресою і телефоном

Зворотня сторона рецептурного бланка