Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум по рецептуре (укр.).doc
Скачиваний:
233
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
897.54 Кб
Скачать

II. Гідрофільне - колоїдні

І. Гідрофобні поділяються на:

І.І.Жироподібні основи:

1.1.1. Мінерального походження.

1.1.2. Тваринного походження. 1.2. Жирові основи:

1.2.1. Тваринного походження.

1.2.2. Рослинного походження.

І.І.Жироподібні речовини:

J..1.1. Мінеральні мазеві основи - вазелін, вазелінова олія, твердий парафін, рафінована нафталанська нафта.

Вазелін (Vaselinum) - суміш твердих і рідких вуглеводнів, які добуваються з нафти. Температура плавлення 37-50°С. Під дією повітря не псується. Вазелін не проникає вглиб шкіри, тому лікарська речовина з цією мазевою основою діє тільки на її поверхні. Ця властивість вазеліну використовується для зменшення подразливої дії лікарських речовин на шкіру при лікуванні виразок, ран, поверхневих пошкоджень шкіри тощо.

Вазелін буває жовтим (flavum) і білим (album) . Відмінність між ними лише в ступені очищення від забарвлюючих речовин. Якщо в рецепті не зазначається, який саме вазелін треба взяти, мазь готується із жовтим.

Парафін твердий (Paraffmum solidum) - тверда маса білого кольору, без запаху і смаку. Температура плавлення 50-57°С. Використовується в сумішах із рослинними оліями або тваринними жирами.

65

ПАРАФІН РІДКИЙ_або олія вазелінова (Paraffinum

tluidum seu Oleum Vaselini) - масляниста безбарвна рідина без запаху і смаку, змішується з рослинними оліями, за ви няткОМ касторової.

Рафінована нафталанська нафта (Naphthalanur liquidum raffinatum - густа речовина чорного кольору, яка мас своєрідний різкий запах, містить сірку і магній, викликає розширення судин, сприяє розсмоктуванню запальногс інфільтрату, зменшує свербіння, діє протимікробне.

Особливістю мінеральних мазевих основ є її стійкість при зберіганні і погане всмоктування шкірою тварин.

1.1.2. Жироподібні речовини тваринногі походження.

Ланолін (жир_вовни) Lanolinum seu Adeps Lanae жовто-бура жироподібна речовина із специфічним запахоь виробляється потовими залозами овець. Одержують його прї промиванні овечої вовни. Температура плавлення 36-42°С

Чистий ланолін, який позбавлений води, має назв} безводного (Lanolinum anhydricum). Суміш 70 частин безводного ланоліну з ЗО частинами води називається водним ланоліном (L.hydricum). В рецептах вказується лиіші безводний ланолін.

Ланолін, особливо безводний, має здатність вбирати багато вологи (100 частин ланоліну вбирає 150 ч. води). ньому не розмножуються мікроорганізми, тому йог використовують при виготовленні мазі для лікування хворе шкіри з вираженими ексудативними явищами.

Характерним для ланоліну є висока здатність всмоктуватись через шкіру тварин. У зв'язку з цим ланолії доцільно використовувати як основу для мазей, що діють неї тільки місцеве, а й резорбтивно (на весь організм хворої

66

тварини). При виготовленні, складних мазевих основ ланолін часто комбінують з вазеліном.

Віск бджолиний жовтий і білий (Cera flava et alba) -одержують при перетопці бджолиних стільників. Температура плавлення 63-65°С. В чистому вигляді не використовується, а домішується до інших основ.

Спермацет (Spennacetum seu Cetacetum) жироподібна речовина, яка добувається із порожнини тіла кашалота, що розміщена над головним та спинним мозком. 1.2. Жирові основи

1.2.1. Жирові основи тваринного походження -свинячий жир, волове сало, вершкове масло. Особливістю цих основ є добре всмоктування шкірою тварин. Недоліком жирів тваринного походження є швидке розкладання (гіркнуть при зберіганні) та взаємодія з кислотами, лугами, солями важких металів.

Очищений свинячий жир або свиняче сало (Adeps suillus depuratus sen Axungia porcina depurata) - однорідна маса білого кольору, м'якої консистенції із слабким специфічним запахом і смаком. Температура плавлення 34-46°С. Це є добра основа для мазі, однак він швидко гіркне і псується на повітрі. У зв'язку з цим для його консервації додають 2% бензойної кислоти.

Волове сало (Sebum bovini), вершкове масло (Butyrum Vaccae) - також можуть бути основами для мазі, однак вони також швидко гіркнуть і псуються при зберіганні.

1.2.2. Жирові основи рослинного походження найчастіше використовують для виготовлення лініментів. З рослинних олій до складу мазевих основ включають: олію соняшника (Oleum Helianthi), персика (Oleum Persicorum), мигдалю (Oleum Amygdalarum), льону (Oleum • Lini),

67

рицинову (Oleum Ricini), коноплі (Oleum Cannabis), кунжуту і (Oleum Sesami) та інші.

II.Гідрофільно-колоїдні або водорозчинні основи -

по консистенції нагадують гелі. ВоаИ добре змішуються зі водою, впитуються шкірою, легко змиваються, але не довго зберігаються. Найчастіше використовують желатино-гліцеринову основу: желатину - 1-3%, гліцерину 10-20% води - 70-80%.

Мазевою основою при виготовленні очних мазей часто використовують суміш 10 частин ланоліну безводного та 90 - вазеліну сорту «Для очних мазей». Не застосовують жири, вазелін у чистому вигляді (погано розподіляється по вологій кон'юнктиві), мильні (діють подразнююче) та желатинові основи (живильне середовище для мікробів).

Мазі належать до недозованих форм ліків, тому в; рецептах виписують їх загальну кількість. Тільки в-особливих випадках при призначенні в мазях окремих; сильнодіючих речовин, наприклад, похідних ртуті, що діють резорбтивно, їх слід виписувати дозовано, тобто окремими (разовими) дозами.

Розрізняють прості і складні мазі. Прості складаються з однієї діючої та однієї формотворної речовини. Складні мазі включають дві або більше лікарських речовин і мазевих основ.

По розподілу лікарської речовини в мазевій основі мазі розділяють на:

-гомогенні або мазі-розчини - лікарська речовина в] основі розподілена рівномірно;

-мазі-суспензії - порошкоподібні мікроскопічних розмірів речовини не розчинені в основі, а розподілені по типу суспензії;

-мазі-емульсії - рідка лікарська речовина не розчинена в основі, а розподілена по типу емульсії;

68

-комбіновані - сполучуються наведені вище різні типи

мазей.

Більшість простих і складних мазей випускаються фармацевтичною промисловістю у готовому вигляді (більше 70). Такі мазі називаються офіцинальними. їх виписують тільки в скороченій формі без зазначення складу. При цьому пропис рецепту починають з назви лікарської форми -b'nguenti (род. відмінок однини).

Приклад рецепта: Виписати 75,0 цинкової мазі (Zinci oxydum) для корови. Наносити на уражені ділянки шкіри. Корові: скорочення:

Rp.: Unguenti Zinci 75,0 Ung. ... D.S.Зовнішнє. Наносити на уражені ділянки шкіри.

При виписуванні в рецептах магістральних мазей додержуються таких правил. Якщо слід виписати просту мазь, основою якої є вазелін, користуються скороченою або розгорнутою формами пропису.

В скороченій формі пропису концентрацію діючої речовини зазначають в процентах або одиницях маси (вагових). В розгорнутій формі пропису перераховують інгредієнти мазі (діючу речовину, мазеву основу) і зазначають їх кількість. Рецепт закінчують словами - M.f. unguentum (Misce, ut fiant unguentum) «змішай, щоб утворилася мазь».

Приклади рецептів: Виписати 100,0 1% мазі неоміцину сульфату (Neomycini sulfas) для лікування уражених ділянок шкіри

скорочення:

Коневі. (оптимальний пропис) Rp. Unguenti Neomycini sulfatis 1% - 100,0 Ung....

D.S.Зовнішнє. Для лікування :, уражених ділянок шкіри.

69

Rp. Unguenti Neomycini sulfatis ex 1,0 1QO;0 Ung.... D.S. Зовнішнє. Змазувати уражені ділянки шкіри.

#

Розгорнутий пропис:

Rp.: Neomycini sulfatis 1,0 Vaseliniad 100,0

M.f. unguentum ... ung. D.S.Зовнішнє. Змазувати уражені

ділянки шкіри.

Якщо в рецепті не зазначено мазеву основу і мазь магістральна, її виготовляють на жовтому вазеліні. Усі інші, як прості, так і складні неофіцинальні мазі, які виготовляють на інших мазевих основах, виписують тільки в розгорнутій формі пропису.

Приклад розгорнутої форми рецепта на просту мазь: виписати 150,0 10% іхтіолової мазі (Ichthyolum) на ланоліні (Lanolinum) для змазування уражених ділянок шкіри собаки. Собаці . скорочення: Rp.: Ichthyoli 15,0 Lanolini ad 150,0

M.f. unguentum ...ung. D.S.Зовнішнє. Змазувати уражені ділянки шкіри.

Приклад розгорнутого рецепта на складну мазь:)

Корові 20,0 очної мазі, до складу якої входить 5% новокаїн)

(Novocainum) і 3% ксероформу (Xeroformium).

Корові скорочення:

Rp. Novocaini 1,0

Xeroformii 0,6

Lanolini 1,8

Vaselini ad 20,0

M.f. unguentum ...ung. D.S. Зовнішнє. Наносити на кон'юнктиву ока 2 рази на добу.

70

Виготовлення мазей. Офіцинальні мазі виготовляють і розфасовують на фармацевтичних заводах за допомогою машин.

Мазі за магістральним прописом виготовляють в аптеках. При цьому додержують таких технологічних правил. Лікарські речовини, що легко розчиняються в мазевих основах, спочатку розчиняють у невеликій кількості мазевої основи, а потім додають решту мазевої основи до потрібної маси згідно з рецептом.

Нерозчинні або погано розчинні в мазевих основах речовини спочатку подрібнюють у порошок, розтирають з невеликою кількістю розплавленої мазевої основи, а потім додають решту мазевої основи.

Лікарські речовини, що легко розчиняються у воді, розчиняють у невеликій кількості води і змішують з мазевою основою.

Складну мазеву основу спочатку розплавляють на водяній бані, а потім поступово перемішують з лікарськими речовинами до застигання. Якщо в рецепті не вказана основа, мазь готують на вазеліні.

Очні мазі виготовляють на суміші безводного ланоліну (1ч.) з очищенним вазеліном (9ч.) в асептичних умовах.

Мазі відпускають з аптеки в баночках або тубах. В рецептах вказівок стосовно пакування мазей не роблять. Загальна кількість виписаної мазі залежить від потреби та використання, але звичайно не перевищує 10-100 грамів. Якщо в скороченій формі рецепта на просту неофіцинальну мазь не вказана концентрація, то готують 10%, а очну - 2%.

Контрольні завдання для засвоєння матеріалу

Виписати в рецепті:

1) Теляті 50,0 мазі глибокої дії в складі: резорцину

71

(Resorcinum) - 10% та кислоти саліцилової (Acidum saiicylicum) - 7%;

2) Коневі 100,0 мазі поверхневої дії в складі: кислоту саліцилової (Acidum saiicylicum) - 10%, кислоти бензойно| (Acidum benzoicum) - 5%;

3) Собаці 100,0 очної мазі із атропіну сульфат (Atropini sulfas) •- 1% та кислоти борної (Acidum boricum) 2%;

4) Коневі 50,0 10% мазі із іхтіолу (Ichthyolumf глибокої дії;

5) Корові 50,0 мазі поверхневої дії в складі: ментої (Mentholum) - 0,5% та кислоти борної (Acidum boricum)

6) Вівці 50,0 2,5% мазі хінозолу (Chinosolumj глибокої дії;

7) Собаці 50,0 мазі глибокої дії із камфори (Camphora) - 10%, йоду (lodum) - 0,5% та калію йодид) (Kaliiiodidum)-l%;

8) Коневі 50,0 мазі поверхневої дії Із бензилпеніциліну натрієвої солі (Benzylpenicillinum - natrium) - 500000 ОД;

9) Котові мазі еритроміцинової (Erythromycinum)! офіцинальної 10,0 (100000 ОД) для лікування при кон'юнктивіті;

10) Собаці офіцинальну мазь "Фастин" ("Fastinum") для перев'язування рани 1 раз на тиждень.

ПАСТИ - PASTAE

Паста (Pasta - називний відмінок, Pastae - род. відмінок однини) - це густа мазь, в якій кількість порошкоподібної речовини становить від 25 до 60-65% усієї лікарської форми. До складу пасти входять: лікарська, порошкоподібна індиферентна речовини та мазева основа.

Пасти належать до недозованих лікарських форм, тому в прописі зазначають їх загальну кількість.

72

MarieІральні пасти виписують тільки в розгорнутій формі із зазначенням усіх інгредієнтів та їх кількості.

Рецепт після пропису закінчують словами M.f. pasta (Misce, ut fiant pasta) - «змішай, щоб утворилась паста». Якщо порошкоподібних лікарських речовин у пасті менше ніж 25%, до неї додають інші індиферентні порошкоподібні речовини: тальк (Talcum), біла глина (Bolus alba), крохмаль (Amylum), цинку оксид (Zinci oxydum) тощо.

Технологія виготовлення пасти така сама, як і мазі, застосовуються вони зовні і характеризуються вираженою підсушувальною, адсорбуючою та протизапальною дією.

Приклад рецепта на офіцинальну пасту:

Виписати 50,0 офіцинальної пасти по Ласару (Pasta Lassari) для нанесення на уражені ділянки шкіри собаки.

скорочення:

Собаці . (оптимальний пропис) Rp: Pastae Lassari 50,0 Past.... D.S.Зовнішнє. Наносити на уражені ділянки шкіри 2 рази на добу.

Приклад рецепта на магістральну пасту.

Виписати 120,0 пасти, до складу якої входять 10% йодоформу (lodoformium), 5% таніну (Tanninum) на ланоліні (Lanolinum) коневі для нанесення на ділянку шкіри, уражену

екземою.

Коневі скорочення: Rp.: lodoformii 12.0

Tannini 6,0 Amyli 18,0 Lanolini ad 120,0

M.f. pasta ...past. .D.S.Зовнішнє. Наносити на ділянку шкіри, "уражену екземою.

73

Контрольні завдання для засвоєння матеріалу

Виписати в рецепті:

1) Свині 80,0 10% пасти анестезину (Anaesthesinun

2) Корові і 00,0 І 0% пасти іхтіолу (Ichthyolum);

3) Коневі 100,0 пасти поверхневої дії із цинку оксплу (Zinci oxydum) та іхтіолу (Ichthyolum) по 10,0;

4) Со"баці 50,0 офіцинальної цинк-саліцилової пасти (Pasta Zinci salicylata);

5) Коневі 100,0 10% пасти із іхтіолу (Ichthyolum) поверхневої дії;

6) Коневі 20,0 15% пасти ксероформу (Xeroformium);

7) Собаці 50.0 пасти поверхневої дії із 10,0 лізоли (Lysolum);

8) Котові 30,0 офіцинальної граміцидинової пасті (Pasta Gramicidini); і

9) Собаці 30,0 офіцинальної пасти Теймурова (Pasta. Teimurovi); \!

10) Корові 100,0 пасти, яка вміщує 10% йодоформу та 40% індиферентного порошку.

ЛІНІМЕНТИ - LINIMENTA

Лінімент (Linimentum - наз. відмінок, Linimenti - рой відмінок однини) - рідка мазь, яка призначена зовнішнього застосування. Більшість лініментів однорідні суміші у вигляді густих рідин.

Лінімент включає: одну або більше лікарських речовин і мазеву основу (рослинні олії).

По виготовленню розрізняють: 1)лінімент - розчин -це суміші взаєморозчинних рідин - жирних олій (Oleum Uelianthi, Ol.Persicorum, Ol.Amygdalarum, Ol.Olivarum, Ol.Lini, Ol.Sesami, Ol.Cannabis, Ol.Ricini) з ефірними оліями (Ol. Eucalypti, Ol.Hyoscyami, Ol.Terebinthinae та інші),

74

леткими лікарськими рідинами (Methylii salicylas, Cnloroforrnium, Spiritus camphoratus); 2)лінімент - емульсія -суміш рідких рослинних олій (див. лініменти - розчини) із лугами (нашатирний спирт - Ammonium causticum soiutum та інші); 3)лінімен.т - суспензія - найдрібніші суспензії иерозчинених лікарських речовин в конкретному рідкому середовищі.

Крім того, лініменти можуть бути у вигляді студенистої маси, що плавиться при температурі тіла тварин. Це суміші спирту, мила і деяких лікарських речовин. Основу їх складають алкоголі, натрієві мила, які мають студенисту консистенцію. Частіше вони мають назву -оподельдоки (від лат. оро del doctore) - «добуток досвідченого лікаря».

Виготовляють лініменти змішуванням складових частин у ступці або речовин, що легко змішуються, у склянках.

Відпускають лініменти в склянках із етикеткою для зовнішнього застосування із зазначенням для лініментів-. емульсій та суспензій «Перед вживанням збовтувати».

Офіїщнальні лініменти виписують за скороченою формою:

Приклад рецепта:

Виписати 50,0 5% лініменту синтоміцину (Syiithomycinum), наносити на раневу поверхню.

скорочення: Свині (оптимальний пропис)

Rp.: Linimenti Synthomycini 5%-50,0 Lin. ... D.S. Зовнішнє. Наносити на раневу поверхню 2 рази в день.

Магістральні лініменти виписують у розгорнутій формі. Після переліку інгредієнтів лініменту та їх кількості пишуть M.f. linimentum (Misce, ut fiant linimentum -»змішай, щоб утворився лінімент»).

75

стрептоциду (Streptocidura);

8) Коневі лініменту із сірки осадженої (Sulfur praecipitatum) - 20,0; ДЬОГТЮ (Pix liquida) - 25,0; мила зеленого (Sapo viridis), спирту етилового (Spiritus aethylicum по'10,0;

9) Собаці 50,0 офідинального лініменту "Саніта ("Sanitas");

10) Коневі 100,0 офіцинадьного лінімені бальзамічного за Вишпевським (Linimentum balsamici Wislmevsky).

СУПОЗИТОРІЇ - SUPPOSITORIA

Супозиторій - (Suppositorium - наз.відміиок, Suppositorii - род. відмінок однини, Suppositoriorum - . род.відмінок множини) - дозована офіцинальна м'яка лікарська форма, яка має тверду консистенцію при кімнатній і розплавляється при температурі тіла тварин.

Розділяють:

а) супозиторії ректальні (свічки) - Suppositorial rectalia - призначені для введення лікарських речовин у пряму кишку (per rectum); б) вагінальні (Suppositoria vaginalia) - супозиторії для введення у піхву (per vaginum); в) палички (bacilli); г) бужі (cereoli) - ці супозиторії готують для введення у рану, сечівник, штучні отвори.

Ректальні супозиторії мають форму циліндра, конуса, |

Піхвові (вагінальні) супозиторії за формою бувають сферичні (globuli), яйцеподібні (ovuli) або мають вигляд плоского тіла з закругленими кінцями (pessaria), їх маса -1,5-6,0.

Як формотворну основу для виготовлення супозиторіїв найчастіше використовують масло какао (Butyrum Cacao), сплави парафіну і гідрогенізованих жирів

78

її

(бутирол - Butyrolum), желатино - гліцеринову або мильно -гліцеринову суміш.

Фармакологічні речовини при введенні в складі ректальних супозиторіїв всмоктуються швидше, ніж при введенні у шлунок, потрапляють у нижню порожнисту вену, минаючи печінку. Хворим тваринам, які знаходяться у непритомному стані або з порушенням акту ковтання, доцільно вводити лікарські засоби у формі супозиторіїв, їх використовують також для місцевої дії.

Більшість супозиторіїв випускають у готовому вигляді. У зв'язку з цим всі супозиторії - офіцинальні лікарські форми і виписуються скороченим прописом. Він починається з назви лікарської форми - Suppositorii (род. відмінок однини), далі після прийменника cum (з) пишуть назву лікарської речовини у орудному відмінку та її дозу. Рецепт закінчується прописом - D.t.d.N. і сигнатурою.

Приклад рецепта:

Виписати супозиторії, до складу яких входить іхтіол (Ichthyolum) no 0,2. Внутрішньовагінально по 1 супозиторію 2 рази на добу 10 днів.

Свині скорочення: Rp.: Suppositorii cum Ichthyolo 0,2 Supp. ...

D.t.d.N. 20

S.Внутрішньовагінально. По 1 супозиторію 2 рази на добу.

Другий, більш раціональний варіант скороченого пропису.

Свині скорочення: Rp.: SuppositoriorumIchthyoli 0,2N.20 Supp.... В.З.Внутрішньовагінально. По 1 супозиторію 2 рази на добу.

Оптимальний пропис простих супозиторіїв:

79

Спині

Rp.: Supp. Ichthyoli 0,2 ІМ.20 D.S....

За магістральними прописами супозиторії в аптеках виготовляють рідко. Такі супозиторії виписують розгорнутій формі рецепта.

Приклад рецепта в розгорнутій формі на супозиторії.

Виписати собаці супозиторії, до складу яких входит дерматол (Dermalolum) по 2,0. Ректальне по 1 супозиторію рази на добу протягом 3 днів.

Собаці скорочення: Rp.: Dermatoli 2,0 Butyroli q.s.,

Ut f. suppositorium rectale ... supp.... D.t.d. N.6 S. В пряму кишку по 1 супозиторію 2 рази

на добу.

У окремих випадках офіцинальним складним супозиторіям надається комерційна назва, наприклад, супозиторії «Анузол», «Бетіол», «Анестезол» та інші. При ї виписуванні пропис обмежується вказівкою лікарсько форми у родовому відмінку множини (Suppositoriorum) комерційною назвою супозиторіїв та їх кількістю. Приклад рецепта:

Виписати 10 супозиторіїв «Бетіол» ("Bethiolum") собаці. Вводити ректальне по 1 супозиторію 2 рази на добу.

скорочення:

Собаці (оптимальний пропис) Rp,: Suppositoriorum «Bethiolum» N. 10 Supp.... О.З.Ректально. По 1 супозиторію. 2 рази на добу

Існує також форма виписування простого супозиторію в рецепті, де назва лікарської форми вказується в знахідному відмінку однини (Suppositorium), потім

80

прийменник cum (з) і назва лікарської речовини в орудному чідмінку з дозою. Після цього пишуть D.t.d.N, і сигнатура.

Приклад рецепта:

Виписати супозиторії, до складу яких входить іхтіол (Ichthyolum) по 0,2. Вводити свині внутрішньовагінально по 1 супозиторію 2 рази на добу 10 днів.

Свині скорочення: Rp.: Suppositorium cum Ichthyolo 0,2 Supp. ... D.t.d.N. 20 S.Внутрішньовагінально по 1 супозиторію

2 рази на добу.

Цей же рецепт може бути виписаний в більш раціональній формі, де назва лікарської форми вказується в знахідному відмінку множини:

Свині скорочення:

Rp.: Suppositoria cum Ichthyolo 0,2 N.20Supp....

D.8.Внутрішньовагінально по 1 супозиторію ; '. 2 рази на добу

Існує також інша форма виписування і складних офіцинальних супозиторіїв з комерційною назвою, коли лікарська форма в рецепті вказується в знахідному відмінку множини.

Приклад рецепта:

Виписати 10 супозиторіїв «Бетіол» (Bethiolum) собаці. Вводити ректальне по 1 супозиторію 2 рази на добу.

скорочення: Supp. .,.

виписують тільки всі

Собаці

Rp.: Suppositoria «Bethiolum» N. 10

D.S.Ректальне. По 1 супозиторію