Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум по рецептуре (укр.).doc
Скачиваний:
233
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
897.54 Кб
Скачать

87 Р1дкт лікарські форми

Рідкі лікарські речовини (рідини) краще за твep проникають у кров і діють швидше, їх можна вводити всередину (снтерально) і парентеральне, тобто обминають травний канал. Парентеральне введення лікарських речові мас велике значення у тих випадках, коли потрібно надат негайну лікарську допомогу. Рідкі лікарські форми широк застосовуються у практиці гуманної та ветеринарне медицин. До них належать розчини, настої, відварї мікстури, слизи, емульсії, настойки, екстракти, новогаленов препарати та інші.

РОЗЧИНИ - SOLUTIONES

Розчин (Solutio - наз. відмінок, Solutionis - роль відмінок однини) - однорідна прозора рідина, яку одержую в результаті повного розчинення лікарських речовин твердих, рідких або газоподібних) в розчинниках.

Важливе значення при приготуванні розчинів має розчинник. Він повинен бути: а) нечужорідним для організм тварин; б) не вступати в реакцію з лікарською речовиною; в) більше розчиняти у собі лікарської речовини; г) бути простим по приготуванню і недорогим.

Найбільш універсальним в цьому плані розчинником-вважаються вода дистильована (Aqua destillata), кип'ячеш (Aqua cocta), кринична (Aqua communis), водопровідна (Aqua fontana).

Розчинниками можуть бути також: гліцерині (Glycerinum), олії оливи (Oleum Olivarum), персика (Oleum Persicorum), мигдалю (Oleum Amygdalarum), соняшника! (Oleum Helianthi), льону (Oleum Lini); спирт етиловий (Spiritus aethylicus), ізотонічний розчин натрію хлориду) (0,9%), глюкози (5%), новокаїну (0,25 - 0,5%).

88

Концентрацію етилового спирту зазначають у процентах. У ДФ-Х-1968 рік розрізняються спирти чотирьох концентрацій - 95%, 90%, 70% та 40%. Якщо в рецепті не вказано концентрацію, беруть 90% етиловий спирт.

Якщо в рецепті розчинник зовсім не зазначено, то розчин готують на дистильованій воді.

Виготовляють розчини трьома способами: масовим, об'ємним та масово - об"ємним. При виготовленні масовим способом лікарську речовину і розчинник беруть за масою. Цей метод найточніший, але трудомісткий, тому застосовується рідко.

Об'ємним способом виготовляють так: спочатку роблять концентрований розчин, а потім розведенням одержують потрібну концентрацію.

Суть масово - об'ємного способу полягає в тому, що лікарську речовину беруть за масою і додають до неї розчинник з метою одержання заданого об'єму розчину. Цей спосіб застосовується найчастіше.

По концентрації розрізняють розчини: насичений (saturata), концентрований (concentrata), розбавлений (diluta).

При виготовленні розчинів крупнокристалічні речовини, сухі та густі екстракти спочатку розтирають у ступці з незначною кількістю розчинника до утворення однорідної маси, а потім уже додають необхідну його кількість, фільтрують розчини через фільтрувальний папір або кілька шарів гігроскопічної вати. Використовують також спеціальні фільтри.

Після цього їх розливають по флаконах, закупорюють герметичне пробками, покривають паперовим ковпачком і споряджають етикеткою або сигнатурою: а) етикеткою білого кольору - розчини для внутрішнього вживання; б) жовтого або червоного - зовнішнього; г) блакитного -парентерального введення.

89

За кількістю інгредієнтів розрізняють розчини прості (одна лікарська речовина і один розчинник ) і складні, які включають три і більше інгредієнтів.

За місцем виготовлення розчини можуть бути офіцинальними і магістральними.

По способу використання розрізняють: а) розчини для зовнішнього вживання; б) для внутрішнього; в) для ін'єкцій.

Розчини для зовнішнього і внутрішнього застосувань не стерилізуються, за винятком для введень у відносно стерильні середовища.

Розчини для внутрішнього і зовнішнього вживань.

Ці розчини готують нестерильно. Для внутрішнього введення їх призначають чайними, десертними, столовими ложками або чарками, склянками, а для великих тварин -іноді цеберками.

Приблизні міри маси рідин (г):

Посуд

Вода

Олія

Спирт

1 чайна ложка

5,0

4,0

6,0

1 десертна ложка

10,0

9,0

13,0

1 столова ложка

15,0

12,0

20,0

1 склянка

200,0

Для виписування рецептів на ці розчини потрібно знати разову, добову, курсову дози лікарської речовини і об'єм розчину на одне введення з розрахуванням загальної; кількості.

Рецепти на прості розчини можна виписувати. скороченим і розгорнутим способами.

При виписуванні скороченим способом після слова «Rp.:» - (візьми) пишуть слово «Solutio» в родовому відмінк) однини, а за ним назву лікарської речовини, міцність розчину

90

і його кількість 5 мілілітрах. Закінчується рецепт скороченим D.S- («видай, познач»).

При виписуванні розгорнутим способом після слова «Кр.:» пишеться назва лікарської речовини і її кількість, а потім розчинник. У Subscriptio пишуть M.f. soiutio. В кінці рецепта пишугь D.S. або M.D.S. («Змішай. Видай. Познач.»).

Приклад пропису простого рецепта у скороченій формі: Виписати 50 мл 1% розчину міді сульфату (Cupri sulfas) для собаки. Внутрішнє. По 1 столовій ложці кожні 10 хвилин протягом півгодини до настання блювоти.

скорочення:

Собаці (оптимальний пропис) Rp.: Solutionis Cupri sulfatisl%-50ml Sol.... D.S. Внутрішнє. По 1 столовій

ложці кожні 10 хвилин протягом півгодини до настання блювоти.

Приклад розгорнутого пропису цього ж рецепта:

Собаці скорочення:

Rp.: Cupri sulfatis 0,5

Aquae destillatae ad 50ml Aq. destill.... M.f. soiutio ... sol. D.S. Внутрішнє. По 1 столовій ложці

кожні 10 хвилин протягом півгодини

до настання блювоти.

Концентрацію розчину можна зазначити і масово -об'ємне (з якої кількості лікарської речовини треба виготовити потрібний об'єм розчшгу).

Собаці скорочення: Rp: Solutionis Cupri sulfatis ex 0,5-50ml Sol.... D.S. Внутрішнє. По 1 столовій

ложці кожні 10 хвилин протягом пів­години до настання блювоти.

91

Рецепти на розчини низької концентрації для зовнішнього застосування частіше виписують із зазначення» її відносно одиниці (1:500; 1:1000 тощо).

Приклад рецепта: Виписати 500 мл розчину етакридкна лактату (Aethacridmi lactas) 1:1000 свині для промивання рани.

скорочення: Sol....

Свині

Rp.: Solutionis Aethacridini lactatis l:1000-500ml D.S.Зовнішнє. Для промивання рани.

У тих випадках, коли розчин виготовляється не на дистильованій воді, в скороченій формі рецепті зазначається: олійний - oleosae, гліцериновий - glycerinosai спиртовий - spiriluosae, ефірний - aetherosae.

Приклади рецептів:

Виписати 50 мл 1% олійного розчину менто; (Mentholum), закраплювати по 5 крапель собаці у ко) ніздрю 2 рази на добу.

Собаці скорочення: Rp.: Solutionis Mentholi oleosae l%-50ml Sol... D.S. Зовнішнє. По 5 крапель у кожну ніздрю

2 рази на добу.

Виписати 50 мл 5% спиртового розчину камфорі (Camphora) свині для втирання в ділянку ураженої шкірі спини один раз на добу (якщо концентрація спирту 90%).

Свині скорочення: Rp.: Solutionis Camphorae spirituosae 5%-50ml Sol.... D.S. Зовнішнє. Втирати в шкіру спини один раз на

92

Вишюати 50 мл 10% гліцеринового розчину таніну (Tanninum) коневі для змазування слизової оболонки ротової порожнини.

Коневі скорочення: Rp.: Soiutionis Tannini glycerinosae 10%-50mi Sol...

D.S. Зовнішнє. Змазувати слизову оболонку ротової порожнини один раз на добу.

Виписати 50 мл 5% ефірного розчину йодоформу (lodoformium) теляті для обробки кастраційної рани.

Теляті скорочення: Rp.: Solutionis lodoformii aetherosae 5%-50ml Sol....

D.S. Зовнішнє. Змазувати кастраційну рану один раз на добу.

Якщо треба вказати, в якому конкретному розчиннику зробити розчин, то рецепти виписують тільки розгорнутим прописом.

Приклади: Виписати собаці 50 мл 1% олійного розчину ментолу на олії соняшника.

Собаці скорочення: Rp.: Menthol і 1,0

Olei Helianthi ad 50 ml 01. ... M.f. solutio ... sol. D.S.Зовнішнє....

Виписати 50 мл 2% спиртового розчину діамантового зеленого (Viride nitens) - на 60% спирті свині для змазування, ділянки ураженої шкіри спини 3 рази на добу.

Свині скорочення: Rp.: Viridis nitentis 1,0

Spiritus aethylici 60% ad 50ml Spir.... M.f. solutio ... sol. D.S.Зовнішнє.. Для змазування ділянки

ураженої шкіри спини 3 рази на добу.

93

Рецепти на складні розчини, як правило, виписують по розгорнутій формі.

Приклад рецепта: Виписати собаці для внутрішнього вживання кодеїну фосфат (Codeini phosphas), разова доза 0,015, амонію хлориду (Ammonii chloridum) - 0,3. Задавати у формі розчину 3 рази на добу протягом 4 днів. Собаці доцільно задавати на 1 прийом розчин, що міститься в столовій ложці, тобто разова доза води 15мл.

Необхідно зробити розрахунок на загальну кількість розчину:

Всього прийомів - 4 доби х 3 рази на добу =12 Кодеїну фосфату потрібно взяти 0,015 х 12= 0,18 Амонію хлориду -»- -»- 0,3 х 12 = 3,6 Води дистильованої -»- -»- 15млх 12 ~ 180мл

В зв'язку з цим розрахунком рецепт треба виписати таким чином:

Собаці скорочення: Rp.: Codeini phosphatis 0,18 Ammonii chloridi 3,6

Aquae destillatae ad 180ml Aq. destill.... M.f. solutio ' ... sol. D.S.Внутрішнє. По 1 столовій ложці

З рази на добу.

Необхідно знати, що при виписуванні складною розчину в рецепті ставлять лікарські речовини за стулене зниження їх фармакологічної активності (basis, adjuvans. corrigens. constituens).

Розчини для ін'єкцій - Solutiones pro injectionibus

Інфекція (від лат. injectio - вприскування) - введенї лікарських речовин шляхом ураження (перфораї цілосності шкіри або слизових оболонок за допомогою гої та шприця (розрізняють ін'єкції: внутрішньошкірнс

94

в/м'язово, в/венно, в/артеріально, підшкірне, субарахноїдально, в/кістково, в/очеревинно та інші).

До лікарських форм, які використовують для ін'єкції, ставляться вимоги: стерильність, відсутність механічних домішок, стійкість, апірогенність і у ряді випадків -ізотонічність.

Розчинником для ін'єкційних розчинів є два рази дистильована вода (Aqua bidestillata seu Aqua redestillata), вода для інфекцій (Aqua pro injectionibus). Дистильована вода може мати значну кількість мертвих тіл мікроорганізмів, які, в свою чергу, можуть бути пірогенами, тобто викликати підвищення температури тіла тварини.

У тих випадках, коли в організм треба ввести велику кількість стерильного розчину, як розчинник слід брати стерильний ізотонічний розчин натрію хлориду (Solutio Natrii chloridi isotonica pro injectionibus). Для розчинення антибіотиків частіше використовують 0,25% - 0,5% розчини новокаїну (Novocainum), 5% - 10% - 25% розчини глюкози (Glucosum).

Лікарські речовини, які не розчиняються у воді, впорскують в олійних розчинниках - індиферентних оліях: Oleum Olivarum - оливи, Oleum Amygdalarum - мигдалю, Oleum Persicorum - персика. Вводити олійові розчини в кров'яне русло забороняється (можлива емболія мозку).

Ін'єкційний спосіб має свої переваги:

1) дія лікарської речовини настає дуже швидко;

2) точність дозування і економія лікарських речовин;

3) ін'єктувати лікарські речовини можна тварині в стадії агонії;

4) впорскувати можна і лікарські речовини, які руйнуються у шлунково - кишковому тракті (інсулін, пітуїтрин, адреналін та інші.).

95

ІнУкційний спосіб введення має також і.. свс недоліки^

1) викликає біль і необхідність фіксування тварин;

2) можливість Іюрадгння кровоносних судин або нервових стовбурів;

3) можливість занесення інфекції;

4) наявність підготовлених спеціалістів;

5) ін'єкційні розчини повинні бути стерильними;

6) вимагає необхідних умов і обладнання.

У ДФ-Х приведені такі методи стерилізації: 1 фізичний, 2) хімічний, 3) механічний. 1. Фізичний включає:

а) прожарювання на відкритому полум'ї;

б) нагрівання в сушильній шафі при температурі 160-170°С протягом 1 години;

в) кип'ятіння у воді (100°С) протягом 30-60 хв.;

г) нагрівання текучою парою при температурі 100° протягом 30-60хв;

д) нагрівання в автоклаві при температурі 110°С (0,5 атмосфер тиску) 60хв. або 120°С (1 атм. тиску) - 15-20хв;

е) тиндалізація (роздрібнена стерилізація) - нагрівання у воді при температурі 60-65°С протягом години п'ять днів або при температурі 70-80°С - три дні. В проміжках між нагріванням матеріал зберігається в умовах термостату. Цей метод використовують, якщо стерилізуючий матеріал; руйнується при температурі 80-100°С;

ж) виготовлення рідких лікарських препаратів асептичне, якщо вони руйнуються при температурі вище 35-40СС. В цих випадках стерилізують розчинник, інструменти, І посуд тощо. Лікарська речовина без стерилізації відважується і розчиняється в стерильному розчиннику в стерильному посуді та стерильних умовах (стерильному;

96

боксі). Людияа, яка готує ці розчини, одягнена в стерильний халат, шапочку, респіратор, стерильні хірургічні рукавички.

При асептичному способі виготування інжекційних розчинів в рецепті можна писати para aseptice (асептичне).

2.ХЇМІЧНИЙ метод стерилізації проводять за допомогою антисептичних речовин (фенол, трикрезол та інші) і консервантів.

3. Механічний метод стерилізації проводять за допомогою бактеріальної фільтрації через мікропористі стерильні фільтри в асептичних умовах.

Інжекційні розчини, як і для зовнішнього та внутрішнього вживання, можуть бути простими та складними, офіцинальними та магістральними.

При виписуванні рецептів на ін'єкційні розчини в Subscriptio необхідно вказувати:

sterilisatae - «простерилізованого», sterilisata - «простерилізований», sterilis - «стерильний», Sterilisetur! - «простерилізуй»!

Прописування розчинів для інфекцій. Прості

розчини виписують скороченною формою і розгорнутою. Вони бувають:

а) неа.мпульовані;

б) ампульовані;

Неампульовані розчини.

Приклад скороченої форми пропису рецепта:

Виписати 100 мл 0,5% розчину новокаїну (Novocainum) для інфільтраційної анестезії теляті.

97

Теляті скорочення: Rp.: Solutionis Novocaini 0,5%-100,0 Sol.... Sterilisetur! Steril.! D.S.Для інфільтраційної"анестезії. При розгорнутій формі пропису цей рецепт має такий вигляд:

Теляті скорочення: Rp.: Novocaini 0,5

Aquae destillatae ad 100ml Aq. destill.... M.f. solutio. Slerilisetur! ...sol. Steril. D.S.Для інфільтраційної анестезії.

Оптимальний пропис простого неампульованого розчину:

Теляті

Rp.: Sol. Novocaini 0,5% pro injectionibus 100ml D.S. Для інфільтраційної анестезії.

Складні розчини виписують, як правило, по

розгорнутій формі пропису.

Приклад розгорнутої форми пропису рецепта:

Виписати 250 мл 0,5% розчину новокаїну (Novocainum) з додатком ЗО крапель 0,1% розчину адреналіну гідрохлориду (Adrenalin! hydrochloridum) для інфільтраційної анестезії корові.

Корові скорочення: Rp.: Novocaini 1,25

Aquae destillatae ad 250ml Aq. destill.... M.f. solutio. Sterilisetur! ... sol. Steril.! Adde aseptice Solutioms Adrenalin! hydrochloridi Sol....

0,1%-gtts.XXX M.D.S. Для інфільтраційної анестезії.

98

Розчини для ін'єкції в ампулах і флаконах (ампульовані). Ці розчини є різновидністю ін'єкційних. Для прискорення роботи аптеки по видачі та зберіганню ліків більшість лікарських засобів виготовляють на фармацевтичних заводах в стерильних умовах і розміщують в ампули та флакони - скляний посуд місткістю 1, 2, 5, 10, 25, 50, 250, 500 мл. В них випускаються не тільки розчини хімічних сполук, а також високоочищені новогаленові препарати з рослинної сировини та органопрепарати (патентовані медичні засоби, гормональні препарати, зокрема олійові розчини з вказаною концентрацією).

Для правильного пропису розчинів в ампулах і флаконах необхідно знати одноразову, добову та курсову дози лікарської речовини, концентрацію розчину, кількість її в одній ампулі чи флаконі, після чого зробити розрахунок їх кількості на повний курс лікування.

Приклади рецептів на розчини в ампулах. Виписати 20% розчин кофеїну - бензоату натрію в ампулах. Об'єм ампули 10 мл, разова доза кофеїну 6,0, вводити п/шкірно 3 рази на добу, протягом 4 днів корові.

Корові скорочення: Rp.: Solulionis Coffeini-natrii bensoatis Sol....

20%-10ml

D.t.d.N. 45 in ampullis ... in ampull. 8.Підшкірно. Вміст 3 ампул (ЗО мл) на одне введення 3 рази на добу протягом 5 днів.

Якщо розчин в ампулах має олійний розчинник, про це треба писати в рецепті.

Приклад рецепта: Виписати 20% олійовий розчин камфори в ампулах, об'єм ампули 10 мл. Разова доза камфори коневі 10,0. Вводити в/м'язово 2 рази на добу протягом 2 днів.

99

Коневі скорочення: Rp.: Solutions Camphoraeoieosac20'!/o-lClm! Sol ...

D.t.d.N. 20 in ampullis ... inampull. 8.Внутрішньом'язово. Вміст 5 ампул (50 мл) на

одне введення 2 рази на добу протягом 2 днів. Розрахунок кількості ампул в даному рецепті роблять таким чином:

Разова доза коневі сухої камфори - 10,0 Всього ін'єкцій в/млязово - 4 (2 рази на добу х 2 доби) Камфори потрібно взяти - 10,0 х 4 = 40,0 Об'єм ампули 10 мл Концентрація розчину камфори - 20% Треба розрахувати кількість сухої камфори в одній ампулі (Юмл) : кількість будь - якої речовини в відсотках розраховують від 100 : 20% розчин - це 20 г камфори розчинено в 100 мл олії, а в 10 мл буде в 10 разів меньше. Виготовимо пропорцію: 100мл-20,0

Х=

10мл-Х

20,0. 10мл

= 2,0, тобто

100мл

в 1 ампулі 2,0 чистої камфори. Потім розраховують кількість ампул на одну разову

дозу:

Разову дозу камфори 10.0:2,0=5 ампул

5x4 (кількість введень) = 20, це і є загальна кількість ампул, яка потрібна на весь курс лікування, що і прописано в рецепті.

В ампулах і флаконах випускаються не липіе розчини хімічних сполук, а і високоочищені новогаленові препарати. Лікарські засоби, що швидко руйнуються в розчині (гексенал, тіопентал-натрій, новарсенол, антибіотики: бензилпеніцилін-натрій, біцилін, стрептоміцину сульфат тощо), випускаються у формі стерильного порошку. Перед застосуванням ці

100

порошкоподібні лікарські речовини розчиняють відповідним розчинником, яким найчастіше є стерильний ізотонічний розчин натрію хлориду, 0,25% і 0,5% розчини новокаїну або вода для інфекцій. Розчини готують, як правило, ex tempore (перед вживанням). В ампулах випускаються також розчини, які мають спеціальну комерційну назву (меркузал, кордіамін, коразол, цитітон).

Приклад рецепта: Виписати новарсенол в ампулах по 0,60 на одну внутрішньовенну інфекцію коневі. Доза новарсенолу 0,005 - 0.015/на кг маси тіла. Маса коня 400кг. Розчинник 10 мл ізотонічного розчину натрію хлориду на одну ампулу.

Кешеві скорочення: Rp.: Novarsenoli 0,60

D.t.d.N. 4 in ampullis ...inampull. S.Вміст 4 ампул розчинити в 40 мл

- стерильного ізотонічного розчину

натрію хлориду (на кожну ампулу : 10 мл розчинника) і ввести ; внутрішньовенне повільно.

Більшість антибіотиків, гормональних препаратів тощо зберігаються і видаються в закритих, ізольованих від атмосферного повітря, флаконах.

Приклади рецептів: Виписати бензилпеніцилін-натрію (Benzylpenicillmum-natrium) у флаконах, що містять по 200 000 ОД, для свині масою 100кг. Разова доза 8000 ОД/кг. Вводити в/м'язово 4 рази на добу протягом 5 днів.

Свині

Rp.: Benzylpenicillini-natrii 200000 ED D.t.d.N. 80 З.Вміст 4 флаконів на 1 введення розчинити асептичне

в 10 мл води для ін'єкцій. Вводити в/м'язово

4 рази на добу протягом 5 днів.

101

Виписати стрептоміцину сульфат (Streptomycini sulfas) у флаконах по 0,5 для ІзнутріІІІньом'язового введення теляті масою 50 кг. Вводити 2 рази на добу 5 днів. Доза препарату 0,01 на 1 кгмаси. Теляті

Rp,: Streptomycin! sulfatis 0,5 D.t.d-N. І О

S.Вміст 1 флакону на 1 ін'єкцію розчинити в 5мл стерильного 0,5% розчину новокаїну. Вводити в/м'язово 2 рази на добу протягом 5 днів.

Рідкі лікарські засоби, які мають комерційну назву. виписують в рецепті без назви лікарської форми (Solutio) i без указаная концентрації розчину в ампулі.

Приклад рецепта: Виписати собаці цитітон (Cytitonum) в ампулах по 1 мл на 2 внутрішньовенні ін'єкції. Доза - 1 мл на одне введення.

Собаці скорочення: Rp.: Cytitoni 1ml

D.t.d.N. 2 in ampullis ... in ampull. S.Вміст 1 ампули (1 мл) на 1 ін'єкцію

вводити вігутрішньовенно 2 рази на добу.

Контрольні завдання для засвоєння матеріалу

Виписати в рецепті:

1) Корові на 1 внутрішньовенну ін'єкцію камфора (Camphora) - 1.0; глюкоза (Glicosum) - 15,0; спирт етиловий (Spiritus aethylicus) - 75,0; розчину натрію хлориду ізотонічного (Solutio Natrii chloridi isotonica) - до 300 мл. ;

2) Корові 80,0 глюкози на 1 внутрішньовенн; ін'єкцію у формі 40% розчину;

3) Собаці на 2 підшкірні ін'єкції 0,1% апоморфіну гідрохлориду (Apomorphini hydrochloridum) в разовій дозі 2 мг по д.р. (діючій речовині);

102

4) Поросяті заліза лактат (Ferri lactas), кальцію фосфат (Caicii phosphas), кальцію карбонат (Calcii carbonas) -по 0,2, цукор молочний (Saccharum lactis) - 0,5 на прийом. Призначити внутрішньо у формі розчину по 1 столовій ложці З рази на добу 10 днів;

5) Вівці 10% розчин кальцію хлориду (Calcii chloridum) в ампулах по 10 мл. Призначити на 5 внутрішньовенних ін'єкцій в разовій дозі 2.0 по д.р.;

6) Корові для промивання рани 200 мл розчину етакридину лактату (Aethacridini lactas) в концентрації 1:1000;

7) Вівці 50 мл 1% ефірного розчину йодоформу (lodoformium) для обробки рани;

8) Коневі на 3 підшкірні ін'єкції олійний розчин камфори (Camphora) в ампулах. Разова доза 2,0 по д.р.;

9) Корові кофеїн-бензоат натрію (Coffeini-natrii benzoas) - 2,0, глюкоза (Glucosum) - 60,0. Ввести внутрішньовенне на ізотонічному розчині натрію хлориду (Solutio Natrii chloridi isotonica);

10) Собаці 20 мл 5% спиртового розчину йоду для обробки операційного поля;

11) Корові йод (lodum) на гліцерині (Glycerinum) у співвідношенні 1:5. Виписати 50 мл для змазування шийки матки.

НАСТОЇ ТА ВІДВАРИ (INFUSA et DECOCTA)

Настій (Infusum - наз. відмінок, Infusi - род. відмінок однини). Відвар (Decoctum - наз, відмінок. Decocti - род. відмінок однини). Це рідкі лікарські форми - водні витяжки з рослинної сировини або водні розчини спеціальних екстрактів (концентратів).

Настої частіше виготовляють з м"яких частин лікарських рослин - листків, квіток, трав. Рідше їх виготовляють з грубих частин рослин. Це доцільніше робити

103

тоді, коли рослинний матеріал містить леткі сполуки (ефірі олії), або коли речовини легко руйнуються при тривалому нагріванні. Так, з кореневища з корінням валеріани готують настої, а не відвари.

Відвари, звичайно, виготовляють з грубих (твердих) частин лікарських рослин - насіння, кори, коріння, кореневищ, бульби, зрідка з листків (листків мучниці).

Настої і відвари призначаються для внутрішнього і, рідше, для зовнішнього застосування (полоскання, примочки, припарювання). Виготовляють їх перед вживанням. Оскільки настої і відвари швидко псуються, їх виписують на 2-3 доби і рекомендують зберігати в прохолодному місці. Дозують настої і відвари ложками, склянками, пляшками.

При виготовленні настоїв і відварів здебільшого користуються трьома співвідношеннями - 1:10 (одна частина по масі рослинної сировини і 10 частин за об'ємом води) -для несильнодіючих речовин; 1:30 - для трави горицвіту (herba Adonidis vernalis) , конвалії (herba Convallariae), кореневищ з корінням валеріани (rhizoma cum radicibus Valerianae), коріння істоду (radix Senega) та маткових ріжків (Secale cornutum); 1:400 - для сильнодіючих і отруйних засобів (трава термопсису -herba Thermopsidis , листки наперстянки - folium Digitalis, коріння іпекакуани - radix Ipecacuanhae) та інші.

Для виготовлення настоїв і відварів зважену кількість висушених і грубо подрібнених частин рослини кладуть в інфундирку - фарфоровий, емальований або з нержавіючої сталі посуд, раніше підігрітий протягом 15 хв. на водяній бані, заливають дистильованою водою кімнатної температури, закривають кришкою і ставлять на кипячу водяну баню або в інфундирний апарат, часто помішуючи. У таких випадках інфундирку з сировиною витримують протягом 15хв. для виготовлення настоїв і 30хв. - відварів.

104

Після цього інфукдирку знімають і охолоджують - настої протягом 45хв., відвари - 10. Потім проціджують, віджимаючи залишки рослинного матеріалу (дрогу). Якщо при виготовленні настою чи відвару зменшується розрахований за рецептом об'єм колатури, то до зазначеного об'єму доливають дистильовану воду.

Виписують настої і відвари частіше в скороченій формі з зазначенням кількості лікарської сировини і загальної кількості настою чи відвару. Після слова Rp.: у родовому відмінку однини пишуть слово Infusi seu Decocti, потім обов'язково зазначають частини рослин (листки, кора, трава та інші), назву рослини, кількість лікарської сировини в грамах і загальну кількість настою або відвару в мілілітрах чи грамах. Наприклад, щоб виписати собаці настій трави термопсису, який треба вживати по одній столовій ложці З рази на добу протягом 4 днів (загальна кількість прийомів буде -12) потрібно взяти - 180мл настою (одна столова ложка містить 15мл, а 12 - 180мл). Згідно з Фармакопеєю X (1968р.) настій трави термопсису готують у співвідношенні 1:400. Це означає, що з 1ч (частини) трави виготовляється 400мл настою, а для виготовлення в кількості 180 мл

потрібно взяти 1:400 = х:180, Х = —777-= 0,45

трави.

400

Курсова доза трави - 0,45.

скорочення: Inf. hr.....

Собаці

Рецепт виписують у такому вигляді:

Rp.: Infusi herbae Thermopsidis ex 0,45- 180ml D.S.Внутрішнє. По 1 столовій ложці З рази на добу протягом 4 діб.

Приклад рецепта на відвар: Виписати відвар кори дуба (Cortex.Quercus) на три приймання на добу. Доза кори на прийом - 10,0.

105

скорочення:

Rp.: Decocti corticis'Quercus ex 30,0-300,0 Dec. cort. ... D.S.Внутрішнє. По півсклянки 3 рази на добу.

Виписати собаці настій трави горицвіту (herba Adonidis vernalis) на 4 доби по 3 прийоми на добу. Доза трави - 0,5 на один прийом.

Собаці скорочення: Rp.: Infusi herbae Adonidis vernalis ex 6,0-180,0 Inf. hr.... D.S-Внутрішнс. По одній столовій ложці З рази на добу протягом 4 діб.

Контрольні завдання для засвоєння матеріалу

Виписати в рецепті:

1) Свині настій із листа сени (Folium Sennae) 1:10 в разовій дозі 10,0 листа на 5 прийомів;

2) Корові настій із трави горицвіту весняного (Herba Adonidis vernalis), разова доза 3,0 трави. Призначити на З прийоми:

3) Вівці на 3 прийоми відвар із плодів ялівцю (Fructus Juniperi). Разова доза плодів - 10,0;

4) Теляті по 50 мл настою із трави деревію (Herba Millefolii) чотирьохкратно в разовій дозі по 2,0 сировини;

5) Корові відвар із кори дуба (Cortex Quercus) на 5 прийомів в разовій дозі по 15,0 сировини;

6) Собаці кору крушини (Cortex Frangulae) в разовій дозі 2,5. Призначити у формі відвару по 1 столовій ложці З рази на добу на 9 прийомів;

7) Коневі настій із трави хвоща польового (Herba Equiseti) на 4 прийоми в разовій дозі 10,0 по сировині;

8) Теляті трави деревію (Herba Millefolii) - разова доза - 2,0. Задати внутрішньо 2 рази на добу 3 дні по 50 мл настою на прийом;

9) Свині відвар із кореневища гірчака зміїного (Rhizoma Bistortae) - разова доза 10,0. Призначити на 2 прийоми;

106

і 0) Корові відвар із трави грициків (Herba Bursae pastoris) в разовій дозі - 20,0 по сировині. Призначити по 1 склянці 3 рази на добу 2 дні.

МІКСТУРИ - MIXTURAE

Мікстура (Mixtura - наз. відмінок однини) - рідка лікарська форма, що утворюється при змішуванні у розчиннику двох і більше твердих або рідких лікарських речовин. Це можуть буги суміші твердих або рідких речовин з водою чи настоєм, відваром, слизом, емульсією, настойкою, екстрактом; суміші рідких лікарських форм між собою (двох настойок, розчину з настоєм тощо). Вони бувають прозорими, каламутними, з осадом (останні перед застосуванням слід збовтувати).

Призначають мікстури здебільшого всередину столовими, десертними, чайними ложками, склянками, а також і зовнішньо. Лікарські речовини, які розчинені у мікстурі, краще всмоктуються і швидше діють на організм порівняно з порошками і таблетками. Недоліком мікстур є неточність дозування, непортативність і нестійкість при зберіганні.

Всі мікстури, як правило, магістральні форми. Тому їх виписують розгорнутим прописом, тобто в рецепті перераховують усі інгредієнти і зазначають їх кількість.

При прописуванні мікстур розрахунки лікарських речовин роблять, враховуючи разові дози і загальну кількість прийомів. У Subscriptio пишуть: M.D.S. («змішай, видай, познач»). Наприклад, треба виписати мікстуру собаці на 4 дні по столовій ложці 3 рази на добу з таких речовин: натрію броміду (Natrii bromidum), разова доза якого 0,3, і кодеїну фосфату (Codeini phosphas), разова доза якого буде 0,015.

Розрахунок: прийомів усього буде 3x4=12 Natrii bromidi треба взяти 0,3x12=3,6 Codeini phosphatis треба взяти 0,015х 12=0,18

107

Як розчинник беруть дистильовану воду. Столова ложка містить 15мл.

15x12=180мл Отже рецепт треба виписати так:

Собаці

скорочення:

Aq. destill...

Rp.: Natrii bromidi 3,6 Codeini phosphatis 0.18 Aquae destillatae ad 180ml M.D.S.Внутрішнє. По 1 столовій ложці 3 рази на добу.

Контрольні завдання для засвоєння матеріалу

Виписати в рецепті:

1) Теляті настій із листа наперстянки (Folium Digitalis) - 0,05 та настойки валеріани (Tinctura Valerianae) -ЗО крапель. Приготувати на 5 прийомів;

2) Коневі для наркозу ректальне 1000 мл відвару із 50,0 кореня алтеї (Radix Althaeae) та 40,0 хлоралгідрату (Chloralum hydratum).

3) Коневі на 1 прийом 200 мл відвару кореня алтеї (Radix Althaeae) 1:20, 25 мл настойки валеріани (Tinctura Valerianae), 50 мл настойки м'яти перцевої (Tinctura Menthae piperitae), 15,0 іхтіолу (Ichthyolum);

4) Корові внутрішньовенне 3,0 кофеїну-бензоат натрію (Coffeinum-natrii benzoas) в 200 мл 20% розчж глюкози (Glucosum);

5) Козі настойку строфанту (Tinctura Strophanthil настойку конвалії (Tinctura Convallariae), настойку валеріані ефірну (Tinctura Valerianae aetheraea) no 2 мл. Призначити н 5 прийомів;

6) Коневі 2 рази на добу 3 дні антипірин (Antipyrinum) в разовій дозі 25,0 та настій трави термопсисуі (Herba Thermopsidis) 1:400 із 0,5;

108

7) Коневі ректально екстракт красавки (Extractum Ве!1ябогілае)-2,0 в 250 мл відвару із сімені льону (Serninis Lini);

8) Собаці пепсин (Pepsinum), розведена хлористоводнева кислота (Acidum hydrochloricum dilutum) -по 4,0, настойка полину (Tinctura Absinthii) - 10,0, води - 200 мл. Внутрішньо по 1 столовій ложці 3 рази на добу 5 днів;

9) Собаці мікстуру Бехтерева в складі: натрію бромід (Natrii bromidum) - 8,0; кодеїн (Codeinum) -0,1; настій трави горицвіту весняного (Herba Adonidis vernalis) - із 4.0 - 200мл. Призначити по 1 столовій ложці 3 рази на добу;

10) Коневі на 1 прийом настойку валеріани (Tinctura Valerianae) - 50,0 та відвар із кори дуба (Cortex Quercus) -•1:10-250 мл.

СЛИЗИ - MUCILAGINES

Слиз - (Mucilago - наз. відмінок, Mucilaginis - род. відмінок однини) - густа рідина, яку одержують шляхом обробки водою спеціальної рослинної сировини, що містить слизові речовини: насіння льону (Semen Lini), крохмаль картоплі (Amylum Solani), пшениці (Amylum Tritici), рису (Amylum Oryzae), кукурудзи (Amylum Majdis), корінь алтеї (Radix Althaeae), бульби салепу (Tuber Salep), або із речовини, що є слизом за природою - аравійська камідь (Gummi arabicum), абрикосова камідь (Gummi armeniacae). трагакантова камідь (Gummi Tragacanthae) та інші.

Слизи застосовують для зменшення місцевоподразнюючої дії лікарських речовин, сповільнення всмоктування ліків у кишках та зменшення всмоктування отрут стінками при отруєннях. Добре діють слизи при запаленні слизової оболонки кишок і шлунка. Вводять їх через рот (per os) або у вигляді клізми через пряму кишку (per rectum), рідше зовні.

109

У практиці ветеринарної медицини часто використовують крохмальний слиз, слиз салепу, аравійської каміді, насіння льону та настій алтейного коріння.

Виписують слизи у скороченій простій формі

Приклад рецепта. Виписати теляті 200,0 слизу насіння льон (Semen Lini)

скорочення: Mucil. sem. .

Rp.: Mucilaginis seminis Lini 200,0

D.S.Внутрішнє. Па один прийом

Контрольні завдання для засвоєння матеріалу

Виписати в рецепті:

1) Свиноматці слиз крохмалю із картоплі (Amylum Solani) 1:50 в дозі по 500 мл на 2 прийоми;

2) Теляті слиз із сімені льону (Semen Lini) 1:30 по 50 мл 3 рази на добу;

3) Вівці слиз із коріння алтеї (Radix Althaeae) 1:20 в дозі 250 мл на 4 прийоми;

4) Кішці внутрішньо слиз із 35% розчину желатози (Gelatosa) в дозі по 0,5 д.р. на 5 прийомів по 2 рази на добу;

5) Корові офіцинальний слиз із бульб зозулинців (Tuber Salep) і спирту по - 1 частині, води-до 100 мл по 1000 мл три рази на добу;

6) Собаці 100 мл слизу із аравійскої каміді (Gummi arabici) для введення в пряму кишку;

7) Свині 250 мл слизу із абрикосової каміді (Gummi armeniacae) для зовнішнього використання;

8) Коневі слиз крохмалю із пшениці (Amylum Tritici) 1:50 по 1000 мл на введення через зонд 3 рази на добу;

110

9) Козі слиз крохмалю із рису (Amylum Oryzae) 1:50 по 200 мл 3 рази на добу 2 дні;

10) Собаці слиз із кореня алтеї (Radix Althaeae) 1:20 в дозі 100 мл 3 рази на добу 3 дні.

ЕМУЛЬСІЇ - EMULSA

Емульсія (Emulsum - наз. відмінок, Emulsi - родовий відмінок однщщ) . це рідка лікарська форма як двофазна система, в якій дисперсне середовище - це вода, а дисперсна фаза - нерозчинні у воді рідини (жирні або ефірні олії, бальзами тощо). Вони знаходяться у водному середовищі у завислому стані (у вигляді дрібненьких крапельок, розмір яких коливається в межах 1-50мкм). Прикладом природної емульсії може бути молоко.

За способом виготовлення розрізняють: емульсії олійні (Emulsa oleosa) і насінні (Emulsa seminalia).

Олійні (несправжні) емульсії виготовляють з рідких олій: рицинової (Oleum Ricini), льону (Oleum Lini), соняшника (Oleum Helianthi), коноплі (Oleum Cannabisj,' мигдалю (Oleum Amygdalarum) та ін.

Для того, щоб з олії і води утворилась емульсія, треба емульгувати, тобто розділити ії на найдрібніші краплини. З цією метою олію змішують із спеціальними речовинами - емульгаторами. Як емульгатори використовують: камідь, желатину, желатозу, жовток яйця (Gummi arabicum, Gelatina, Gelatosa, Vitellum Ovi) або офіцинальний емульгатор - ОП з розрахунку 2 частини олії, одна частина емульгатора і 17 частин води (1:0,5:8,5).

Виписують олійні емульсії у скороченій і розгорнутій формах. Приклади рецептів: виписати собаці 200,0 емульсії риб'ячого жиру (Oleum jecoris Aselli) скороченим і розгорнутим прописом. Скорочений пропис:

111

скорочення: Emuls. oi. ...

збаці

Rp.: Emulsi olei jecom ASfJH 200 ml

D.S. Внутрішнє. По столовій ложці

2 рази на добу Розгорнутий пропис:

Собаці

Rp.:

О1. ...

Olei jecoris Aselli 20,0

Gelatosae 10,0

Aq. destill. ... ... emuls.

Aquae destillatae ad 200,0

M.f. emulsum

D.S. Внутрішнє. По столовій ложці

2 рази на добу

Насінні (справжні) емульсії одержують розтиранням з водою насіння льону (Semen Lini), плодів коноплі (Fructus Cannabis), насіння соняшника (Semen Helianthi), насіння маку (Semen Paraveris), насіння гарбуза (Semen Cucurbitae) та ін. Насіння і плоди цих рослин містять олії і слизові речовини білкової природи, які мають емульгуючі властивості. Тому при виготовленні справжніх емульсій емульгатори не використовують. Співвідношення насіння до води у справжніх емульсіях - 1:10.

Виписують насінні емульсії також як скороченим, так і розгорнутим прописом.

Приклади рецептів: виписати теляті 100,0 емульсії насіння гарбуза (Semen Cucurbitae) скороченим і розгорнутим прописом.

Скорочений пропис:

Теляті скорочення: Rp.: Emulsi seminis Cucurbitae 100,0 Emuls. sem. ... D.S. Внутрішнє. На 1 прийом.

скорочення: Sem.... Aq. destill... ... emuls.

Теляті

Розгорнутий пропис:

Rp.: Seminis Cucurbitae 10,0 Aquae destillatae ad 100,0 M.f. emulsum D.S. Внутрішнє. На 1 прийом.

112

Емульсії застосовують зовнішньо і всередину (місцеве і резорбтивно), а також для маскування неприємного смаку ліків.

Олійні емульсії виготовляють таким чином: до зваженої кількості емульгатора додають олію і старанно розтирають у сухій ступці до однорідної сметаноподібної маси. Після цього при постійному розтиранні доливають поступово необхідну кількість води до утворення молокоподібної рідини. До емульсій нерідко додають порошки, настойки, сиропи та ін. Існують також спеціальні апарати для виготовлення емульсій.

Контрольні завдання для засвоєння матеріалу

Виписати в рецепті:

1) Коневі 400 мл емульсії із риб'ячого жиру (Oleum jecoris Aselli), Задати внутрішньо в 2 прийоми;

2) Теляті внутрішньо емульсію в разовій дозі 30,0 сімені льону (Semen Lini). Призначити на 4 прийоми;

3) Коневі на 2 прийоми емульсію із олії соняшника (Oleum Helianthi) в разовій дозі 100 мл;

4) Теляті емульсію із плодів фенхелю (Fructus Foeniculi) на 4 прийоми в разовій дозі - 5,0 по сировині; 5) Коневі на 4 прийоми емульсію із плодів коріандру Fractus Coriandri). Разова доза - 10,0;

6) Теляті емульсію із плодів гльоду (Fructus Grataegi) разова доза 5,0 на 3 прийоми;

7) Свині емульсію із 60 мл олії рицини (Oleum Ricini) на 1 прийом;

8) Поросяті емульсію із олійного 0,125% розчину ергокальциферолу (Sol. Ergocalciferoli oleosae 0,125%) 10 мл. Призначити внутрішньо по 2 чайних ложки с кормом щоденно 8 днів;

113

9) Собаці емульсію із олії мигдалю (Oleum Aniygdalarum) - разова доза 20 мл 2 рази на добу 5 днів;

10) Корові емульсію із олії соняшника (Oleum Helianthi) - 20 мл, для зовнішнього використання як пом'якшувальний засіб.

ГАЛЕНОВІ ПРЕПАРАТИ

Галенові препарати одержують в результаті технологічної обробки (екстрагування, перегонка, осаджування тощо) лікарської сировини мінерального, тваринного і, головним чином, рослинного походження. До галенових препаратів належать - настойки, екстракти, ароматичні води, сиропи тощо. Недоліком галенових препаратів є те, що склад їх непостійний як в кількісному, так і в якісному відношеннях.

НАСТОЙКИ -TINCTURAE

Настойка - (Tinctura - наз. відмінок, Tincturae - род. відмінок однини ) - рідка прозора забарвлена1 спиртова, спиртове - водна або спиртове - ефірна витяжка лікарських речовин з сировини рослинного або тваринного походження.

Настойки готують методом мацерації (настоювання), перколяції (витіснення) або розчинення сухих екстрактів. Настоювання триває протягом 7 днів при температурі 15-20°С. Для їх приготування беруть 1 ч. лікарської сировини і заливають 10ч. екстрагуючої речовини. А з рослин, які не містять сильнодіючих та отруйних речовин, 1 частину сировини заливають 5ч. екстрагуючої речовини.

Настойка - це стійка лікарська форма, що може зберігатись тривалий період у прохолодному, захищеному від світла місці в добре закупорених склянках.

114

Виписують настойки як офіцинальні форми, тобто пропис починають з назви лікарської форми - Tincturae, потім зазначають назву рослини і кількість настойки. Дозуються настойки краплями та ложками.

Приклад рецепта: виписати собаці 50мл настойки конвалії (Tinctura Convallariae), призначити як внутрішнє по 20 крапель 3 рази на добу. Собаці скорочення:

Rp.: Tincturae Convallariae 50 ml Tinct. ... D.S. Внутрішнє. По 20 крапель 3 рази на добу.

Настойки застосовуються в основному всередину, іноді зовнішньо.

Контрольні завдання для засвоєння матеріалу

Виписати в рецепті:

1) Корові по 5 мл настойки полину (Tinctura Absinthii) призначити на 5 прийомів;

2) Козі настойку конвалії (Tinctura Convallariae) по 1 чайній ложці на 5 прийомів;

3) Теляті на 8 прийомів настойку м'яти перцевої (Tinctura Menthae piperitae) в разовій дозі 2 мл;

4) Вівці настойку красавки (Tinctura Belladonnae) внутрішньо по 1 чайній ложці на 10 прийомів;

5) Вівці настойку ревеню (Tinctura Rhei). Внутрішньо по 1 столовій ложці 3 рази на добу 5 днів;

6) Вівці на 5 прийомів настойку собачої кропиви (Tinctura Leonuri) в разовій дозі-2,0;

7) Свині настойку чілібухи (Tinctura Strychni) в разовій дозі 2 мл на 5 прийомів;

8) Корові настойку строфанту (Tinctura Strophanthi) в разовій дозі 0,5 мл внутрішньовенне;

9) Коневі настойку лимонника (Tinctura Schizandrae) разова доза 2 мл, 3 рази на добу 5 днів.

1-15

":' ' .10) Корові настойку чемериці (Tinctura Veratri) - 10 мл Й&ї'гірийом.

ЕКСТРАКТИ - EXTRACT A

Екстракт - (Extractum - наз. відмінок, Extracti - род. відмінок однини). - концентрована витяжка з лікарської рослинної сировини. Готують подібно настойкам, але з наступним випарюванням екстрагенту до відповідної концентрації.

Залежно від консистенції розрізняють рідкі, густі та сухі екстракти. Рідкий екстракт (Extractum fluidum) - це забарвлена рідина, в якій міститься не менше 50% вологи. Густий ексіракт (Extractum spissum) - це в'язка маса, в якій міститься не більше 25% вологи. Сухий екстракт (Extr. .siccum) - це сипка маса, що містить до 5% вологи.

Готують екстракти методом мацерації фармацевтичних заводах. Як екстрагуючу речовину; використовують воду, етиловий спирт, ефір, спиртове -водний розчин.

Зберігають екстракти в добре закупореному посуді в захищеному від світла приміщенні.

Виписують екстракти за простим прописом. Після назви лікарської форми - Extracti (екстракту) пишуть назву рослини і обов'язково зазначають консистенцію - fluidi (рідкого), spissi (густого), sicci (сухого). Потім зазначають кількість екстракту в мілілітрах (рідкі) або в грамах (сухі, густі, рідкі). Закінчують рецепт сигнатурою «D.S.». Дозують краплями, ложками, іноді виписують дозовані.

Якщо екстракти випускають (порошок, таблетки, рідина в ампулах чи флаконах, в капсулах тощо) або призначають в іншій лікарській формі (болюс, кашка, пілюля) то виписують їх в рецепті як вищевказані форми.

116

Приклади рецептів: виписати собаці 25 мл екстракту крушини ламкої рідкого. Назначити по 2,0 2 рази на добу. Собаці . скорочення:

Rp.: Kxtracti Frangulae fluidi 25m! Extr. ... fluid. ... D.S. Внутрішнє. По 1/2 чайної ложки

2 рази на добу

Виписати коневі екстракт алое густий у вигляді болюсів. Разова доза 15,0 Коневі скорочення:

Rp.: Extract! Aloes spissi 15,0 Extr. ... spiss. ... Saponis viridis q.s.

Ut f. bolus ... bol. D.t.d. N. 2

S. Внутрішнє. По 1 болюсу 2 рази на добу. Виписати корові на 6 прийомів екстракт маточних ріжків сухий. Разова доза 5,0.

Корові скорочення: Rp.: Extract! Secalis cornuti sicci 5,0 Extr. ... sice. ... D.t.d.N. 6 S, Внутрішнє. По 1 порошку 3 рази на добу.

Контрольні завдання для закріплення матеріалу

Виписати в рецепті:

1) Собаці екстракт валеріани сухий (Extractum Valerianae siccum) у таблетках по 0,2. Призначити внутрішньо по 1 таблетці 2 рази на добу 3 дні;

2) Коневі екстракт красавки сухий (Extractum Belladonnae siccum), разова доза 3,0 у формі болюса. Призначити по 1 болюсу 3 рази на добу 2 дні;

3) Корові підшкірно екстракт алое рідкий (Extractum Aloes fluidum) в ампулах по 1 мл. Призначити на 10'ін'єкцій по 3 мл щоденно;

117

4) Вівці екстракт кореня солодки густий (Radix G'ycyrrhizae spissum). Задати по 3 рази ка добу 3 дні в дозі 10,0;'

5) Корові підшкірне екстракт плаценти для ін'єкцій (Extractum Placentae pro mjeciiombus) в ампулах по 1 мл. Призначити на 10 ін'єкцій по 3 мл щоденно;

6) Вівці екстракт чоловічої папороті густий (Extractum Filicis maris spissum) в желатинових капсулах по 0,5. Разова доза - 2,5;

7) Свині екстракт чілібухи сухий (Extractum Strychni siccum) в разовій дозі 0,1 у формі рідкої кашки на З прийоми;

8) Собаці екстракт гірчака перцевого рідкого (Extractum Polygon! hydropiperis fluidum) в разовій дозі 1 мл З рази на добу 3 дні; ;

9) Козі екстракт грициків рідкий (Extractum Bursae pastoris fluidum) в разовій дозі 5 мл 3 рази на добу 3 дні;

10) Бику екстракт елеутерококу рідкий (Extractum Eleuterococci fluidum) в разовій дозі 20 мл 2 рази на добу 10 днів.

НОВОГАЛЕНОВІ ПРЕПАРАТИ - це водно спиртові або спиртово-хлороформні витяжки лікарських; речовин ( в основному з рослинної сировини), які максимально очищені від побічних (баластних) речовин. Виготовляються вони на фармацевтичних заводах: для ін'єкцій - в ампулах, а для внутрішнього застосування -флаконах. Це є офіцинальні форми і виписують їх скороченим прописом. До них належать гітален, адонізид,; лантозид, кордигіт, конвазид, корглікон та інші.

Приклади рецептів: виписати собаці адонізид (Adonisidum) в ампулах (по 1 мл) і флаконах (по 15мл). Ввести відповідно внутрішньом'язово по 1 мл 3 рази на добу на 2 дні і як внутрішнє по 15 крапель 3 рази на добу.

118

Собаці . скорочення: Rp.: Adonisidi 1 ml

D.t.d.N. 6 in ampullis ... in ampull. S. Внутрішньом'язово. Вміст

1 ампули на 1 ін'єкцію 3 рази на добу.

-#-

Rp.: Adonisidi 15 ml D.S. Внутрішнє. По 15 крапель 3 рази на добу.

Контрольні завдання для закріплення матеріалу

Виписати в рецепті:

1) Коневі новогаленовий препарат дигален-нео (Digalen-Neo) у флаконах по 15 мл. Призначити по 30 мл 1 раз на добу 6 днів;

2) Корові корглікон (Corgliconum) у ампулах по 1 мл 0,06% розчину. Внутрішньовенне по 5 мл два рази на добу 10 днів;

3) Собаці строфантин К (Strophanthinum K) в ампулах по 1 мл 0,05% розчину. Внутрішньовенне по 1 мл 2 рази на добу 10 днів;

4) Вівці гітален (Gitalenum) у флаконах по 15 мл. Внутрішньовенне по 2 мл 2 рази на добу 6 днів;

5) Собаці діланізид (Dilanisidum) у ампулах по 1 мл. Внутрішньовенне по 0,5 мл 2 рази на добу 6 днів;

6) Корові лантозид (Lantosidum) у флаконах по 15 мл. Внутрішньо по 3 мл 2 рази на добу 5 днів;

7) Свині адонізид (Adonisidum) у ампулах по 1 мл. Внутрішньом'язово по 1 мл 2 рази на добу 5 днів з повторенням курсу через 4 дні;

8) Собаці еризимін (Erysiminum) у ампулах по 1 мл 0,033% розчину. Внутрішньовенне по 1 мл 2 рази на добу 5 -: днів;

9) Коневі конвалятоксин (Convallatoxinum) у ампулах по 1 мл 0,03% розчину. У вену в дозі 5 мл дворазове з інтервалом 10 годин;

119

10) Корові корглікОІІ (Corglyconum) у ампулах по і 0,06% розчину. Внутрішньовенно одноразово в дозі 5 мл.

АЕРОЗОЛІ -AEROZOL1

Аерозоль (Aerozolum - наз. відмінок, Aerozoli - род. відмінок однини) - це є дисперсна система, в якій дисперсним середовищем є газ, а дисперсною фазою - дуже дрібні частини (0,5 - 5мкм) твердих або рідких лікарських речовин, які знаходяться в газоподібному середовищі у зваженому стані. Аерозолі поділяються на тверді (дуети, дими) і рідкі (мряка і туман).

Використовують аерозолі для інгаляції (загальна дія) або зовнішнього застосування (місцева дія) на шкіру й слизові оболонки.

Одержують аерозолі за допомогою аерозольних балонів (їх виготовляють промисловим способом), аерозольних генераторів і розпилювачів.

Аерозольні балони - це металева ємкість циліндричної форми із спеціальним клапанним пристроєм розпилювальною головкою. В середині балона знаходяться лікарський препарат (суспензія, емульсія, розчин тощо) пропелент (газ, що витискує препарат із балона).Як пропелент найчастіше використовують зріджений фреон.

Вказана суміш знаходиться в балоні під тиском 2-3 атмосфери і виділяється назовні у вигляді аерозолю при натискуванні на клапан.

Перевага аерозольних балонів полягає в тому, ше вони зручніші для використання, портативні, надійне захищені від висихання і забруднення.

Аерозольні генератори - апарати спеціальної конструкції для одержання аерозолей. За принципом дії вони бувають механічні і термомеханічні. До механічних належать пневматичні (газові) форсунки і дискові

120

розпилювачі

(САГ і ДАГ), в яких рідина подається і розпилюється струменем повітря під тиском. У термомеханічних генераторах рідини розпилюються вихлопними газами двигуна внутрішнього згорання.

Аерозольні розпилювачі бувають різної конструкції. Принцип їх роботи полягає в тому, що із компресора (балона із стисненим повітрям, насоса Камовського) під тиском 0,5 -1,5 атм. в розпилювач (САГ) подається стиснене повітря, під дією якого рідкі речовини перетворюються у найдрібніші частинки, що заповнюють приміщення.

Залежно від природи частинок лікарських речовин розрізняють аерозолі бактеріальні (вакцини, сироватки), дезінфікуючі, хіміотерапевтичні, протигельмінтні, антидотні та інші. Наприклад - аерозолі «Інгаліпт», «Каметон», «Інгаламф», «Естразоль», «Кубатол».

Аерозольний метод застосування лікарських речовин досить перспективний! Переваги його такі: простота і масовість застосування лікарських засобів; швидкість всмоктування речовин і повільніше виділення їх з організму порівняно з іншими способами введення.

Проте утруднене дозування ліків, стійкість деяких засобів у зовнішньому середовищі і труднощі, які пов"язані з знешкодженням їх залишків, поки що гальмують широке впровадження аерозолей в лікувальну практику ветеринарної медицини.

Рецепти на аерозолі виписують по скороченій формі.

Приклад рецепта: теляті виписати 2 аерозольні балони "каметону" ("Cametonum") для інгаляцій 3 рази на добу.

Теляті

Rp.: Aerozoli «Cametonum» 3Qml D.t.d.N. 2 8.Для інгаляцій 3 рази на добу.

121

Контрольні завдання для закріплення матеріалу

Виписати в рецепті:

1) Собаці «Ліфозоль» («Lifosolum») у аерозольній, упаковці по 200 мл. Наносити на рану 3 рази з інтервалом 20 с. Повторно через 8 діб;

2) Перол (Perolum) у аерозольному балоні на 385 см3 Обробити 40 м" площі (1 балон) від мух;

3) 5 коровам акродекс ("Acrodex") у аерозольному балоні на 385см^. Обробити однократно. Повторити через 8- 12 днів. Аерозоль з відстані 30-60 см на уражену ділянку 25- 30с.; :

4) Вівці "Вольфазоль" ("Wolfazolum") у аерозольному балоні на 380 см3. Повільно заживаючу рану обробити 2 рази з інтервалом 8 днів. Струмінь піни наносять з відстані 15-20 см протягом 2-3 с.;

5) Вівці "Міазоль" ("Myazolum") у аерозольному балоні на 380 см". Наносити на поверхню рани при вольфартіозі;

6) Свині "берліцетин" ("Berlicetinum") у аерозольних балонах по 190 мл при дерматиті: ,

7) Вівці клотримазол (Clotrimazolum) в аерозольних балонах по 180 мл при мікозних ураженнях шкіри. Обробляти 3-5 разів через кожні 4-7 діб;

8) Коневі "Міковет" ("Micovetum") в аерозольних балонах по 385,0. Обробляти 2 рази на добу 7 днів;

9) Для дезінфекції вуликів дезінфектол (Desinfectolum) у аерозольних балонах по 385 мл. Факел аерозолю спрямувати з відстані 10-15 см протягом 1 хвилини. Один балон використовувати на- обробку 6 дванадцятистільникових вуликів;

10) Собаці при опіках чемі-спрей (Chemmy-spray) У аерозольних балонах по 200 мл. Обробляти 2 рази на добу 10 днів.

122

Додатки

Додаток-МЬі

Лікарські засоби, що підлягають збереженню в захищеному від світла місці

Адонізид

Адреналіну гідротартрат

Адреналіну гідрохлорид 0,1% розчин (п. м).

Акрихін

Амідопірин, ,

Аміказол (с. м)

Аміназин (с. м) •

Анестезин (с. м)

Антипірин.

Ацеклідин. . - -

Беладонни лист (с. м, до 20 °С)

Бензогексоній (с. м.)

Бензонал (с. м)

Бепаск (с. м)

Бетазин (с. м)

Білігносту розчин 20 % і 50 % для ін'єкцій

Бромізовал (с. м)

Бромкамфора (с. м)

Бутадіон (с. м)

Вікасол (с. м)

Вісмуту нітрат основний (з м)

Галаскорбін (з, п м)

Гексамідин (с. м)

Гідроперит, (с м, не вище 20 °С)

Гістидину гідрохлорид (с. м, не вище 20 °С)

Дерматол (с. м., не вище 20 °С)

Діазолін (с. м., не вище 20 °С)

Дигален-нео (с. м , не вище 20 °С)

Дийодтирозин (с. м., не вище 20 °С)

Диколіну розчин 1 % для ін'єкцій

123

Дикумарин (с. м)

Димедрол (с. м.)

Димеколін

Дипразин (с. м)

Дипразину розчин 2,5 % для ін'єкцій

Дифенін (с. м.)

Діетйлстільбестр"ол (с. м)

Діетилстільбестролу пропіонат (с. м.)

Діетилстільбестролу проніонату розчин 0,1 % і 0,5 % в олії

(с.м)

Екстракт чоловічої папороті

Екстракт беладонни (с. м)

Екстракт чоловічої папороті (с.м)

Еметину гідрохлорид (с. м)

Еметину Іідрохлориду розчин 1 % для ін'єкцій

Ерготал (не вище 5°С)

Еритроміцин (с. м)

Етазол-натрію розчин 10 % чи 20 % для ін'єкцій

Етазол-натрій (з м.)

Еуфілін (с. м)

Еуфіліну розчин 2,4 % чи 12 % для ін'єкцій

Еуфіліну 0,15 (таблетки)

Ефедрину гідрохлорид (с. м.)

Ефедрин)' гідрохлориду розчин 5 % для ін'єкцій

Шлунковий сік натуральний (с м, при 2—10 °С) .

Вапно хлорне (с. м, при 2— 10 °С)

Імізин (п., с. м)

Йод (п м)

Кальційодин (с. м.)

Камфори розчин в олії 20 % для ін'єкцій

Карбахолін (с. м)

Кислота аскорбінова (с. м)

Кислоти аскорбінової розчин 5 % для ін'єкцій (п. м)

Кислота глютамінова (з м)

Кислота нікотинова

Кислота саліцилова (с. м)

Кодеїн (з м)

124

Кодеїну фосфат (с. м)

Коларгол (с., п м.)

Колодій (вдалині від вогню, її., с. м)

Коразол (с. м.)

Корглікону розчин 0,06 % для ін'єкцій

Кордіамін

Кортикотропін для ін'єкцій (с. м, до 20 °С)

Крохмаль (с. м. до 20 °С)

Ланолін безводний (п., с. м)

Магнію перекис (с. м.)

Мазі (с. п. м.)

Метацин (с. м.)

Мегацину розчин 0,1 % для ін'єкцій

Міарсенол (с., п. м.)

Морфіну гідрохлорид (с. м.)

Морфіну гідрохлориду розчин 1 % чи 5 % для ін'єкцій

Наперстянки лист (с. м)

Натрію нітрит

Неоміцину сульфат (с. м., не вище 20 °С)

Нікотинаміду розчин 1 %-2,5 % чи 5 % для ін'єкцій

Нікотинової кислоти розчин 1 % для ін'єкцій

Новарсенол (п. м.)

Новобіоцину натрієва сіль (с. м.)

Новокаїну розчин 0,5 %, 1 % чи 2 % для ін'єкцій

Новокаїн (с. м.)

Норадреналіну гідротартрат (с. м)

Норадреналіну гідротартрат розчин 0,2 % для ін'єкцій (п.м.)

Оксафенамід (с. м.)

Окситетрацикліну гідрохлорид (с. м)

Олії жирні (п. м)

Омнопону розчин 1 % чи 2 % для ін'єкцій (п. м)

Пентамін (с. м.)

Пепсин (с. м., від 2 до 15 °С)

Перекису водню розчин (п. м)

Пергідроль (не вище 25 °С, пробка до судини повинна

містити газовідводну трубку)

Піридоксину гідрохлорид (вітамін В6) (с. м., при 12—15°С)

125

Прогестерон (с. м.)

Прогестерону розчин в олії 1 % чи 2,5 % для ін'єкцій

Прозерин (с, м.)

Пропазин

Саліциламід (с. м.)

Салюзид розчинний (с. м., при 18— 20°С)

Срібла нітрат

Сиропи

Скополаміну гідробромід (с. м.)

Совкаїн (с. м.)

Спазмолітин (с. м.)

Тіаміну хлорид (вітамін В1) (без контакту з металами)

Тетацин-кальцію розчин 10 % для ін'єкцій

Тетрацикліну гідрохлорид (с. м.)

Трипсин кристалічний с. м., до 10 °С)

Хініну гідрохлорид (с. м.)

Хлоралгідрат (с., п. м.)

Хлорамін Б (с., п. м.)

Хлорацизин (с. М)

Хлорбутин (п., с. м.)

Хлоретил (п. м.)

Целанід

ІДеланіду розчин 0,02 % для ін'єкцій (п. м)

Цистеїн (с. м)

Ціанокобаламін (вітамін В12) (с. м.)

Примітка: У дужках зазначені додаткові умови збереження:

с. м — у сухому місці, п. м — у прохолодному місці, т.м.- у темному місці, необхідні температурні умови і т.д.

126

Додаток2 Лікарські засоби, що поглинають вологу повітря

Амізил (п. м.)

Аміназин (т.м.)

Амонію хлорид

Апресин

Ацетилхолін-хлорид

Барбаміл *

Бензилпеніциліну калієва сіль

Бензилпеніциліну натрієва сіль

Бутамід

Вугілля

Галун

Ганглерон

Галаскорбін (т., п. м.)

Гексенал (п., т.м.)

Гліцерин

Глюкоза

Гірчичники (т. м)

Гризеофульвін

Декамін (т.м.)

Дибазол

Диколін (т.м.)

Димедрол (т.м.) ;

Динезин (т.м.)

Дипразин (т. М)

Екстракти густі (п., т.м.)

Еметину гідрохлорид (т.м.)

Еритроміцин (т. м.)

Етамінал-натрій

Желатина медична

Ізоніазид (т. М)

Імізин * (т.м.) . -

Калію ацетат * . .

Калію йодид (т. м)

127

Калію карбонат *

Кальцію хлорид *

Кальцію сульфат

Канаміцину моносульфат

Карбахолін (т. м)

Ксероформ (т. м)

Котарніну хлорид ,(т.м.)

Маткові ріжки

Метилтестостерон (т.м.)

Натрію бромід (т. м)

Натрію йодид (т.м.)

Натрію нітрит (т.м.)

Натрію парааміносаліцилат (т.м)

Натрію саліцилат (т.м.)

Натрію хлорид

Нафтамон

Неодикумарин * (т. м)

Неоміцину сульфат (т.м.)

Нікодин * (т. м , не вшце 20 °С)

Новобіоцину натрієва сіль (т.м., не вище 20 °С)

Норсульфазол натрій (т.м., не вище 20 °С)

Оксазил (т.м.)

Оксациліну натрієва сіль (т.м.)

Оксилідин (т.м.)

Окситетрацикліну дигідрат (т.м.)

Окситетрацикліну гідрохлорид (т.м.)

Панкреатин (п. м.)

Пантоцид (п. м., т.м.)

Пентамін (т.м.)

Пепсин (при 2—15°С)

Пілокарпіну гідрохлорид * (т.м.)

Піперазину адіпінат

Прозерин (т.м.)

Пропазин (т.м.)

Протаргол (т.м.)

Секуриніну нітрат (т.м.)

Сергозин (т.м.)

128

Совкаїн (т.м.) Стрептоміцину сульфат Строфантин К (т.м., її м.) Сульфацил-натрій (т. м) Сироватки (т.м.. від +3 до +10°С) Танін

Тетрацикліну гідрохлорид (т.м.)

Тіаміну хлорид (вітамін В1) (т. м, без контакту з металом) Тіопентал-натрій (її. м., т. м) Тиреоїдин (т.м., п. м.) Трипсин кристалічний (т. м, не вище 10°С) Трихомонацид (т.м.) Фенатин

Фолієва кислота (т.м.) Фурадонін(т.м.) Хініофон (т.м.) Хлоралгідрат (п., т.м.) Хлорамін Б (п., т.м.) Хлортетрацикліну гідрохлорид Целанід (т.м.) Цитизин

Примітка. У дужках зазначені додаткові умови збереження (див. додаток.1 *-лікарські речовини з вираженими гігроскопічними властивостями. :

129

Додаток З

Леткі лікарські засоби

Лікарська речовина

Список

Додаткові умови збереження

Аміаку розчин Бромкамфора Ефірні олії

У прохолодному місці У темному, сухому місці При температурі не віще 15°С, у темному місці.

Йод

Йодоформ Камфора

Метил саліцилат Ментол

Ртуть металева

Тимол

Формальдегіду розчин

Хлоралгідрат

Б

Б Б

У темному, прохолодному місці

У темному місці У прохолодному місці

У темному місці У темному місці

У прохолодному місці У темному місці

У темному місці, при температурі не нижче 9°С У темному, прохолодному місці

130

Додаток 4 Лікарські засоби, що втрачають кристалізаційну воду

Акрихін (т. м, у добре укупореній тарі)

Апоморфіну гідрохлорид (т. м)

Атропіну сульфат

Вікасол (т.м.)

Галун

Глюкоза *

Дийодтирозин (с. м., т.м.)

Етюшорфіну гідрохлорид (діонін) (т.м.)

Еметину гідрохлорид (т.м.)

Заліза закисного сульфат

Запіза закисного лактат (т.м.)

Кальцекс (с. м.)*

Кальцію гліцерофосфат (с. м.)

Кальцію глюконат

Кальцію лактат

Кальцію фосфат

Котарніну хлорид (т.м.)

Кофеїн

Магнію сульфат

Міді сульфат

Метиленовий синій (т.м.)

Морфіну гідрохлориду розчин 1 % чи 5 % для ін'єкцій (т.м.)

Морфіну гідрохлорид (т.м.)

Натрію арсенат

Натрію пара-аміносаліцилат (с. м., т.м.)

Натрію сульфат

Натрію тетраборат

Натрію фосфат (п. м)

Норсульфазол-натрій (с. м., т.м.)

Натрію цитрат для ін'єкцій

Рутин (т.м.)

Свинцю ацетат

131

Скополаміну гідробромід (т.м.)

Сульгін ....'. -

Сульфацил-натрій (с. м., т.м.)

Теофілін (т.м.)

Терпінгідрат

Уросульфан розчинний (с. м.)

Фтивазид

Хініну гідрохлорид (т.м.)

Хініну сульфат (с. м.)

Хлорамін Б (с. м., п. м., т. м.)

Цинку сульфат

Примітка. У дужках зазначені додаткові умови збереження (див.

додаток. 1).

Додаток 5

Лікарські засоби, що підлягають збереженню в прохолодному

місці

Амілнітрит (т.м.)

Вазелін (с. м.)

Дьоготь березовий (с. м.)

Екстракти густі (п. м., т.м., с.м., при 12—15°С)

Екстракти рідкі (т. м, с. м., при 12—15°С) ,

Ефір для наркозу (т.м., вдалині від вогню)

Йод (т.м.)

Йодоформ (т.м., с. м.)

Камфора (с. м.)

Колодій (т.м., вдалині від вогню)

Ланолін безводний (т.м.)

Ланолін водний (т.м., с. м)

Лініменти (т.м.)

Лініменти, що містять леткі і термолабільні речовини, не

вище 10 °С)

Мазі (т.м.)

Олії жирні (т.м.)

Олії ефірні (т.м., не вище 15 °С)

Пепсин (с, м., від 2 До 15°С)

Перекис водню розчин (т.м.)

132

Пілюлі (с. м.) -

Пластири (с. м.)

Протаргол (т.м.)

Риб'ячий жир (т.м., не вище 10 °С)

Сиропи (т.м.)

Супозиторії (с. м.)

Хлоралгідрат (т.м.)

Хлорамін (с. м., т.м.)

Хлороформ (т. м)

Хлороформ для наркозу (т.м.)

Примітка. У дужках зазначені додаткові умови збереження (див. прил. 1).

Додаток 6 Пахучі лікарські засоби

Аміаку розчин

Валідол (п. м.)

Дьоготь

Ефірні олії (п. м.. т. м, не вище 15°С)

Іхтіол

Йодоформ (т.м., п. м.)

Камфора (п. М.)

Ксероформ (у тарі, що захищає від дії світла і вологи)

Метил саліцилат (т.м.)

Ментол (п. м.)

Нашатирно-анісові краплі (п. м.)

Скипідар (т.м., не вище 15°С)

Тимол (т.м., п. м.)

Фенол

Формальдегіду розчин (т.м., не нижче 9 °С)

Хлорамін Б (ізольовано, м., п. м.)

Примітка. У дужках зазначені додаткові умови збереження (див. додаток 1).

133

Додаток 7