Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологія ркр.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
95.01 Кб
Скачать

15.Розвиток екосистем:сукцесії та екологічний клімакс.

Екологічною сукцесією– називається зміна угруповань організмів і біотопу під впливом взаємодії організмів між собою та неживою природою. Приклад:занедбана ділянка у лісі заростає бур’яном, потім багаторічними травами, чагарником, а пізніше деревами. Так само – озеро перет­ворюється в болото. Це все приклади сукцесій. Сукцесії бувають автотрофні та гетеротрофні.

Сукцесії із зміною рослинності поділяються на первиннітавторинні.Первиннісукцесії починаються на безжиттєвій ділянці, авторинні– внаслідок зміни екоумов, спричиненої життєдіяльністю самого фітоценозу. Вторинні сукцесії, у свою чергу, поділяються за причинами виникнення на природні (внутрішні, зовнішні) й антропогенні.

Для прикладу сукцесія під дією внутрішніх фак­торів на занедбаному полі пд.-приазовського степу:

● 1 стадія – польові бур’яни однорічники і дворічники;

● 2 стадія – через 2–4 роки з’являться кореневищні злаки

● 3 стадія – через 13–24 роки зростуть дернинні злаки (калерія струнка, типчак, ковили);

● 4 стадія – через 25–50 років розселяться характерні для степу рослини. Тільки через 150–200 років степ і переліг стануть однаковими.

Сукцесія під дією зовнішніх факторів зумовлена зміною клі­мату, ґрунту, діяльністю тварин, вітровалом, зсувом, пожежею. Наприклад, згорів ялинковий ліс. Сукцесія штучна (антропічна) – викликана діяльністю людини. Прикладом штучної сукцесії є меліорація, будівництво артезіанських колодязів, будівництво АЕС (ГЕС), посилене випасання худоби, надмірне удобрювання, забруднення пестицидами, побутовими відходами, витоптування рослин людьми, вирубування лісу, пожежі. Наприклад, внаслідок надмірного випасання худоби у степу на пісках Нижнього Дніпра замість екосистеми степу виникла екосистема пісків, тому що зі зміною рослинності змінилось тваринне населення і ґрунт.

Гетеротрофна сукцесія – відбувається за участі лише гетеротрофів. Це можливо лише там, де є накопичення органіки – у пні, поваленому дереві, буртах, річці, забрудненій органікою, тощо.

Екоклімакс– це стан стійкої рівноваги між живими угрупованнями і середовищем системи; кінцевий результат сукцесій. Клімаксова екосистема перебуває в стані гомеостазу – стані відносної динамічної рівноваги, сталості складу і властивостей. Найстабіль­нішою екосистемою на Землі є екосистема тропічного лісу. Вона залишається майже «незмінною» протягом останніх 20 млн років; ялинові, букові ліси, ялицеві діброви, ковилові степи існують у природі сотні тисяч років «не змінюючись».

16.Загальна характеристика біосфери.

Біосфера - це загальнопланетна оболонка, до складу якої входять нижні шари атмосфери, вся гідросфера і верхні шари літосфери, її склад і будова зумовлені нинішньою та попередньою життєдіяльністю всієї сукупності живих організмів (живої речовини). Вона має свої компоненти: жива речовина, гірські породи, вода, повітря, сонячна радіація. Вона є трифазною, тобто включає в себе речовини в твердому, рідкому, газоподібному стані. Товщина понад 40 км. Біосфера охоплює нижні шари атмосфери, всю гідросферу і верхній шар літосфери.

Ознаки біосфери за Вернадським:

1)Б охоплює три сфери: нижня- атмосфера, всю атмосферу, верхню- гідросферу.

2)Межі Б, верхня- променева, нижня- термічна.

3)Б загальнопланетарна оболонка.

4)Склад і будова Б зумовлені сучасною і минулою життєдіяльністю всіх живих організмів.

5)Б є наслідков взаємодії всіх живих і неживих компонентів.

6)Б самоорганізована, саморегульована стійка система.

(на всякий случай)

Атмосфера - це газоподібна оболонка землі.

Атмосфера має шарувату будову, тобто складається з тропосфери, стратосфери, мезосфери, іоносфери, екзосфери.

● Тропосфера – шар, що має товщину 7-10 км над полюсами і 16-18 км над екваторам.

● Стратосфера – шар, що сягає висоти 50 км від поверхні Землі, де температура зростає до 1000 градусів за цельсієм, тут знаходиться озоновий шар.

● Мезосфера — шар атмосфери між стратосферою та термосферою на висотах 50÷80 км. Характеризується зниженням температури від 0° до –90°С.

● Оносфе́ра— шари атмосфери на висоті від 80 до 600 км, які характеризуються високим вмістом іонів і вільних електронів.

● Екзосфера- знаходиться на висоті 800 км, товщина 200-300 км,температура зростає до 2000 град.

Функції атмосфери:

● регулює клімат на Землі; якщо б не було атмосфери, то добові коливання температури на планеті сягали б від – 2000С до + 2000С , а так в середньому +14,6–14,80С.

● пропускає теплове випромінення Сонця та зберігає тепло, там утворюються хмари, дощ, сніг, вітер;

● виконує переносну роль вологості на Землі;

● є середовищем поширеного звуку (без повітря на Землі царила б тиша);

● є джерелом кисневого дихання;

● б) приймає газоподібні продукти обміну речовин;

● впливає на теплообмін та інші функції живих організмів;

● захисна функція

Літосфе́ра — верхня тверда оболонка земної кулі. До її складу входять земна кора та верхня частина мантії Землі.

Гідросфера — водяна оболонка Землі, до складу якої входять океани, моря та континентальні водні маси, сніговий покрив і льодовики.