Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологія ркр.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
95.01 Кб
Скачать

30. Озоновий шар. Руйнування як глобальна проблема

Озоновий шар - це повітряний шар у верхніх шарах атмосфери (стратосфері), що складається з особливої форми кисню - озону. Молекула озону складається з трьох атомів кисню (03). Озоновий шар починається на висотах близько 8 км над полюсами (чи 17 км над екватором) і сягає висоти приблизно 50 км. Однак щільність озону дуже низька, і якщо стиснути його до щільності, яку має повітря біля поверхні Землі, то товщина озонового шару не перевищить 3,5 мм. Озон утворюється, коли сонячне ультрафіолетове випромінювання бомбардує молекули кисню.

Оскільки озоновий шар поглинає ультрафіолетове випромінювання, то його руйнування призведе до більш високих рівнів ультрафіолетового випромінювання на поверхні Землі. Це, у свою чергу, викличе збільшення випадків захворювання на рак шкіри. Іншим наслідком підвищеного рівня ультрафіолетового випромінювання стане розігрівання поверхні землі, а отже, зміна температурного режиму, режиму вітрів і дощів і підвищення рівня моря.

У 1985 р. Британські науковці повідомили результати спостереження за атмосферою, згідно з якими за попередні вісім років весняний вміст озону над Північним і Південним полюсами зменшився на 40 % - це явище отримало назву “озонових дір”.

Існують різні причини цього явища:

1. руйнування озонового шару оксидами нітрогену, що надходять із двигунів надзвукових транспортних літаків і ракет;

2. особливості циркуляції атмосфери - повітряні потоки з нижніх шарів атмосфери під час руху вгору розштовхують озон;

3. руйнування озону в атмосфері сполуками хлорфторвуглеводнями.

Потужним джерелом руйнування озону є ядерні вибухи. Теплова енергія, що виділяється при цьому, нагріває атмосферу і прискорює такі перетворювання хімічних речовин, які при нормальних умовах або не відбуваються, або здійснюються дуже повільно. Такими речовинами, зокрема, є окисли азоту.

Процеси руйнування озону підсилюються парниковим ефектом.

В кінці кінців у разі руйнування озонового шару загине все живе.

31. Ядерна зима як прогноз майбутньої екологічної проблеми

Майже 30 років тому, в 1983-1985 роках, одночасно і незалежно вченими СРСР і США були зроблені прогнози ядерної зими. Ці прогнози мали величезне значення для детального уявлення людством, по-перше, про те, що світ, може бути легко зруйнований, і це буде глобальна катастрофа, а по-друге, що його можна і потрібно зберегти, і це реально досяжно. Тоді в результаті розробки прогнозів ядерної зими люди зрозуміли, що розв'язання великомасштабної ядерної війни неприпустимо - це призведе цивілізацію до руйнування.

Ядерна зима — гіпотетичний глобальний стан клімату Землі в результаті широкомасштабної ядерної війни.

Зараз гостро позначена проблема ядерної зброї, яка має настільки руйнівну силу, що здатна миттєво знищити більшу частину території і людей. При декількох масштабних ядерних вибухах, пари від нього піднялися б до стратосфери і утворили »ядерну зиму» на землі, так як сонячне світло було б блоковане.

Таким чином, продовження життя на Землі було б проблематичним, це в першу чергу пов’язано з дефіцитом харчування та енергії. Згодом після вибуху станеться радіоактивне забруднення території Землі, що призведе до зникнення живої природи, вимирання тварин і людей.

Саме тому ядерна зброя вважається величезною і найнебезпечнішою загрозою людству. Зараз підписані мирні договори між державами про припинення ядерних випробувань і в загальному ядерне роззброєння, але тим не менше-цей вид зброї не знищений остаточно, і невідомо чи буде воно використовуватися державами в разі Третьої Світової Війни, навіть якщо очевидно, що його використання-це непоправний збиток для всього живого на Землі.