Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Екологічні норми

.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
15.08 Кб
Скачать

Екологічні норми

Навколишнє середовище і житло не повинні бути зонами, де здоров’ю може бути заподіяна шкода. Потенційний вплив несприятливих місцевих факторів, таких як радіація, шумове та хімічне забруднення, біологічна небезпека, має бути враховано. Адже ґрунт, вода, будматеріали, повітря не повинні містити токсичних речовин шкідливих для здоров’я.

Ці чинники враховують санітарні норми України, що визначають допустимий стан навколишнього середовища в зоні забудови та використання сертифікованих будівельних матеріалів.

Що необхідно врахувати?

В санітарних нормах вказуються вимоги до земельної ділянки з урахуванням геологічної ситуації, допустимий рівень забруднення атмосфери, ґрунту і водних ресурсів, сумісних з проживанням людей на даній території. При проектуванні будь – якого житлового комплексу повинні встановлюватися певні зони відчуження від промислових об’єктів, великих автомобільних і залізничних магістралей та інших об’єктів, які завдають шкоди здоров’ю людей. Підприємства повинні відділятися від житлової забудови санітарно – захисними зонами, ширина яких встановлюється з урахуванням санітарної класифікації підприємства і починається від 50 метрів. Завод який сильно забруднює атмосферу, повинен знаходитися не ближче одного кілометра від житлових будинків. Але найбільшої шкоди екологічній обстановці міста наносять вихлопні гази автомобілів. Саме ці викиди складають більше 90% від загальних антропогенних викидів в атмосферу. Саме тому, сусідство житла із жвавою автострадою –  не вітається, через високі концентрації формальдегіду і фенолу в повітрі.

Оцінка якості навколишнього середовища проводиться окремо, по кожному ряду напрямків, що включають якість повітря, води, ґрунту і продуктів харчування. Також, аналізу піддаються і інші напрямки, які не становлять особливої значущості для життя населення, але важливі у виняткових випадках.

Як бути з водою?

Вкрай важлива вода, яка використовується для приготування їжі і яка, безпосередньо, вживається для щоденного пиття. Всім нам відомо, що пити воду з – під крану шкідливо, а в районі з поганою екологічною обстановкою – тим більше. Найкраще купувати природну воду або використовувати якісний фільтр.

У районі з поганою екологією займатися спортом можна тільки в зелених зонах, але ніяк не вздовж автомагістралей і заводів: під час фізичних навантажень вплив шкідливих речовин на легені посилюється.

Вимоги до житлового приміщення, що регламентуються санітарними нормами України.

Норми встановлюють і конкретні вимоги до житлового приміщення. Так, наприклад, висота житлових приміщень від підлоги до стелі повинна бути не менше 2,5 м. Сонячне освітлення повинно бути забезпечено: в одно–, дво–, і трикімнатних квартирах – не менше ніж в одній кімнаті, в чотирьох–, п’яти–, шестикімнатних­–не менше ніж у двох кімнатах. У гуртожитках сонцем повинні освітлюватися не менше 60% житлових кімнат.

Строго регламентуються і вимоги до вентиляції виходячи з кліматичного поясу місцевості. Необхідність встановлення сміттєпроводів у житлових будинках визначається органами місцевого самоврядування, в залежності від прийнятої системи сміттєвидалення. Всі вимоги розроблені після багаторічного вивчення впливу чинників житла на самопочуття людини. Всього їх налічується кілька тисяч. У статті вказані лише деякі аспекти, тому перед покупкою квартири питання екології майбутнього місця проживання доцільно обговорити з фахівцем.