Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5-гіг навч і станд мет чищ. укр.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
14.12.2019
Размер:
159.23 Кб
Скачать

Метод Сміта - Бєлла

Рухи щітки повторюють шлях їжі при жуванні. Щітку встановлюють перпендикулярно до жувальної поверхні і в цьому положенні при слабкому натисканні та обертанні просовують до ясен.

Метод Чартера

Цей метод належить не стільки для очищення зубів, скільки для масажу ясен. Метод є додатковим терапевтичним заходом при лікуванні запальних хвороб тканин пародонту, а також показаний як захід профілактики рецидивів після проведеного курсу лікування. Для загальної гігієни порожнини роту цей метод не рекомендується. Обов'язковою умовою є попереднє видалення зубного каменю, в іншому випадку захворювання може загостритись внаслідок травмування ясен. Зубну щітку встановлюють так, щоб щетинки були під кутом 45° до краю ясен. Кінці щетинок направлені в бік ріжучого краю зуба. Зберігаючи нахил положення, виконуються легкі струшуючі або кругові рухи, при яких щетинки заходять в міжзубні проміжки. Після трьох-чотирьох рухів зубну щітку переміщують на нову групу зубів та повторюють весь процес. Цей метод можна рекомендувати людям з деякими мануальними навичками. Як правило, чистку проводять під постійним контролем стоматолога або підготовленого допоміжного персоналу.

Метод Стілмана

Зубну щітку встановлюють так, щоб кінці щетинок лежали частково на яснах і частково на пришийковій частині зуба. Щетинки знаходяться під кутом до осі зуба та натискаються на край ясен до видимої анемічності, при цьому щітці надають слабкий обертовий рух. Рухи зупиняють для відновлення кровотоку в яснах. Так повторюють декілька разів. Для того, щоб почистити язикові поверхні передніх зубів нижньої та верхньої щелеп, щітку розміщують паралельно до осі зуба, причому так, щоб зуб та маргінальна частина ясен знаходилась між пучками. Жувальні поверхні великих та малих кутніх зубів чистять щетинками, направленими перпендикулярно до оклюзійної площини.

Метод Фонеса

Щетинки зубної щітки розміщують перпендикулярно до вестибулярної поверхні зубів. Зубні ряди зімкнуті. При чистці виконують кругові рухи. Таким чином, одночасно очищуються вестибулярні поверхні зубів верхньої та нижньої щелеп. Язикові поверхні зубів верхньої та нижньої щелеп чистять по черзі - на верхній та нижній щелепі при відкритому роті круговими рухами. Жувальні поверхні чистять також круговими рухами. Цей метод особливо рекомендується людям, що мають патології пародонту.

Контрольоване чищення зубів – це чищення зубів, яке пацієнт робить самостійно у присутності спеціаліста (лікаря-стоматолога, гігієніста, тощо).

Для цього зуби пацієнта фарбують спеціальним засобом (розчином люголя 2-3%, метиленового синього, 4-5% еритрозину, 6% основного фуксину, бісмарка коричневого) та визначають індекс гігієни. Потім пацієнт чистить зуби, і у нього знову визначають значення індексу гігієни. Спеціаліст вказує пацієнту за допомогою дзеркала, які поверхні він чистить недостатньо. Під час наступних відвідувань контрольоване чищення зубів повторюють, оцінюючи навички пацієнта.

Індивідуальний контроль чищення – це контроль чищення зубів, який пацієнт виконує самостійно, для чого він після чищення зубів розжовуває таблетку еритрозину та оцінює наявність забарвлення нальоту або його відсутність.