Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3-кпв укр.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
14.12.2019
Размер:
179.71 Кб
Скачать

Міністерство охорони здоров'я україни

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені О.О.БОГОМОЛЬЦЯ

Кафедра дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань

Затверджено”

на засіданні кафедри дитячої

терапевтичної стоматології та

профілактики стоматологічних

захворювань

Протокол № 7 від 31.10.2016р.

Зав.кафедри________проф. О.В.Савичук

Методичні рекомендації

ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

При підготовці до практичного заняття

Навчальна дисципліна

Профілактика стоматологічних захворювань

Модуль № 1

Профілактика стоматологічних захворювань

Змістовий модуль № 1

Методика стоматологічного обстеження та визначення факторів ризику розвитку стоматологічних захворювань. Індексна оцінка стану порожнини рота.

Тема заняття №3

Індексна оцінка стану твердих тканин зубів. Практичне засвоєння індексів КПВ, КПВ+кп, кп зубів, КП поверхонь

Курс

3 курс

Факультет

Стоматологічний

Кількість годин

3

Укладач: ас. Вовченко Л.О.

Рецензент: доц. Кононович О.Ф.

КИЇВ 2016

1. Актуальність теми:

Планування лікувально-профілактичної допомоги у дітей, розробка профілактичних програм та оцінка їх ефективності неможливі без вивчення стоматологічної захворюваності населення. Захворюваність на карієс зубів оцінюється шляхом визначення таких показників як поширеність і інтенсивність (індекси кп, КПВ, кп + КПВ, кпп (кп поверхонь), КПпВ), а також його приросту і редукції приросту карієсу зубів.

2. Навчальні цілі: 1. Вміти визначати поширеність карієсу. 2. Вміти визначати інтенсивність карієсу у дітей різного віку. 3. Освоїти методику підрахунку індексів кп, КПВ, КПВ + кп зубів, а також уражених поверхонь. 4. Вміти визначати показники приросту і редукції приросту карієсу.

3. Матеріали доаудиторної самостійної роботи:

3.1. Базові знання, навики, вміння необхідні для вивчення теми:

Назва попередніх дисциплін

Отримані знання, вміння, навички

1. Гістологія

Знати періоди розвитку тимчасових і постійних зубів. Знати гістологічну будову твердих тканин тимчасових і постійних зубів.

2. Анатомія

Знати анатомічні ознаки різних груп тимчасових і постійних зубів. Вміти визначати групову належність тимчасових і постійних зубів.

3. Пропедевтика терапевтичної стоматології

Знати і вміти користуватися інструментами для клінічного обстеження стоматологічного хворого. Знати характерні ознаки молочних і постійних зубів.

3. Терапевтична стоматологія

Вміти записати зубну формулу - анатомічну, клінічну і рекомендовану ВООЗ. Вміти діагностувати карієс молочних і постійних зубів.

3.2. Зміст теми заняття: 1. Індекси карієсу: - Індекси карієсу зубів в тимчасовому, постійному та змінному прикусі; - Індекси карієсу поверхонь зубів; - Індекс приросту карієсу; - Індекс редукції приросту карієсу Для визначення рівня захворюваності карієсом використовують такі показники: поширеність, інтенсивність, приріст інтенсивності карієсу і редукція приросту карієсу зубів. Поширеність карієсу - це відсоток осіб серед обстежених, що мають

Наприклад: при обстеженні 1100 дітей в 870 в порожнині рота були каріозні зуби. Поширеність карієсу серед обстеженого контингенту становить:

Щоб порівняти поширеність карієсу в різних регіонах країни, ВООЗ запропонував використовувати рівні поширеності даного захворювання серед 12-річних дітей.

Значення поширеності

Рівень поширеності

0 - 30%

Низький

31% - 80%

Середній

81% - 100%

Високий

Інтенсивність карієсу - це загальна сума каріозних (К), пломбованих (П) і видалених (В) зубів у одного обстеженого. Вона визначається індексами КПВ, кп, КПВ + кп. У дітей з тимчасовим прикусом показник інтенсивності карієсу визначається за загальною кількістю каріозних і пломбованих тимчасових зубів і реєструється як "кп". У змінному прикусі - являє собою суму двох індексів: КПВ + кп, де к - каріозні тимчасові зуби, п - запломбовані тимчасові. Видалені тимчасові зуби не враховуються у зв'язку з розсмоктуванням їх коренів в період зміни на постійні. В постійному прикусі індекс карієсу КПВ визначається як сума каріозних, пломбованих і видалених зубів. При визначенні даних індексів не враховують ранні (початкові) форми карієсу зубів у вигляді вогнищ демінералізації (білих або пігментованих плям).

Наприклад: у дитини 12 років при стоматологічному обстеженні виявлено 3 каріозних, 5 пломбованих і 1 видалений зуб. Індекс КПВ дорівнює 3 + 5 + 1 = 9.

Для визначення середньої інтенсивності карієсу в групі обстежених осіб необхідно визначити індивідуальні показники карієсу і розділити їх на кількість обстежених.

Наприклад: обстежено 10 осіб, інтенсивність карієсу в кожного з них становила: 6, 8, 9, 5, 5, 7, 10, 6, 0, 3. Таким чином, в середньому інтенсивність карієсу в обстеженій групі становить:

ВООЗ пропонує наступні оцінки інтенсивності карієсу зубів за індексом КПВ для 2-х ключових груп: 12- та 35-44 літніх.

Рівень інтенсивності карієсу

Показник інтенсивності карієсу (КПВ) - 12 років

Показник інтенсивності карієсу (КПВ) - 35-44 роки

- Дуже низький

- низький

- середній

- високий

- дуже високий

0,0- 1,1

1,2-2,6

2,7-4,4

4,5-6,5

6,6 та вище

0,2- 1,5

1,6-6,2

6,3-12,7

12,8-16,2

16,3 та вище

Індекс КПВ є інформативним показником, як в цілому, так і за окремими складовими. Середня кількість каріозних зубів дозволяє планувати обсяг лікувальної роботи, число пломбованих зубів - оцінити якість стоматологічної санації, а кількість видалених - необхідний обсяг ортопедичної допомоги. Для визначення ефективності проведення профілактичних заходів використовують індекс приросту карієсу і індекс редукції приросту карієсу зубів. Крім індексів інтенсивності карієсу зубів, існують індекси інтенсивності карієсу уражених поверхонь зубів. Вони визначаються шляхом підрахунку всіх поверхонь (жувальна, апроксимальні, вестибулярна, оральна) тимчасових і постійних зубів на яких діагностовано карієс або пломба. У такому разі індекс карієсу записується кпп, КПпВ, КПпВ + кпп. Індекси карієсу поверхонь є більш інформативними при визначенні рівня інтенсивності карієсу, і використовуються головним чином при оцінці ефективності профілактичних заходів.

Але низька інтенсивність карієсу зубів у популяції в цілому не виключає високої інтенсивності карієсу у частини популяції. В останні роки все помітніше стає «стоматологічна нерівність»: в той час як у значної частини населення інтенсивність карієсу складає КПВ=0, основний тягар карієсу зубів лягає на найменш захищену меншість популяції. Для того щоб звернути увагу на ситуацію в неблагополучних групах населення, прагнучи до стратегічної мети ВООЗ «Здоров'я для всіх», в 2000р. г. Братхол ввів показовий індекс карієсу Significant Caries Index (SiC). Цей індекс - усереднений КПВЗ, розрахований для третини обстеженого населення, що має найбільш високий для даної популяції індекс КПВЗ.

Приклад підготовки даних епідеміологічного обстеження для розрахунку індексу SiC.

Алгоритм розрахунку SiC:

1) розрахунок індивідуального КПВЗ для всіх обстежених;

2) виділення третини популяції з найбільш високими значеннями КПВЗ;

3) розрахунок середнього КПВЗ для виділеної підгрупи.

На малюнку дані епідеміологічного обстеження представлені у вигляді графіка частотного розподілу КПВЗ. Близько 45% членів популяції інтенсивність карієсу дорівнює нулю (КПВЗ = 0). Середній КПВЗ для всієї популяції становить 1,91. Вертикальна лінія показує виділення підгрупи, для якої розраховували SiC. Цей показник інтенсивності карієсу виявився набагато вище: SiC = 4,61.

На проміжних етапах застосування профілактики показником її ефективності є редукція приросту карієсу зубів у порівнянні з контрольною групою, де проводяться профілактичні заходи. Наприклад: через 2 роки після початку профілактики індекс КПВ в контрольній групі зріс на 1,0, а в профілактичній групі - на 0,75. Тобто, редукція приросту карієсу становить 0,25 (25%). Розрахунок редукції приросту карієсу зубів проводиться за формулою, виходячи з абсолютних величин приросту показників КПВ зубів або КПВ поверхонь в контрольній і основній (дослідної) групах.

Мк - середня величина приросту показника в контрольній групі. Мд - середня величина приросту показника в дослідній групі.

Приріст карієсу - це середня кількість нових каріозних уражень або видалених зубів на одного обстеженого, які з'явилися за певний проміжок часу (1, 2, 3, 5 років). Як правило, приріст карієсу розраховують через рік, а в осіб з підвищеним ступенем ризику виникнення карієсу (хворі з патологією щитовидної залози, активним перебігом каріозного процесу тощо) - через 6 місяців. Наприклад: У дитини 11 років при визначенні інтенсивності карієсу виявлено, що індекс КПВ дорівнював 5. Через рік при визначенні індексу КПВ у даного пацієнта інтенсивність карієсу склала 7. При визначенні приросту карієсу необхідно 7-5 = 2. Приріст карієсу через рік склав 2.