Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5-гіг навч і станд мет чищ. укр.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
14.12.2019
Размер:
159.23 Кб
Скачать

Методи чищення зубів Стандартний метод чищення зубів

Зубний ряд умовно ділять на декілька сегментів (по 3 сегменти на кожній щелепі): по два сегмента- моляри та премоляри, по одному сегменту - ікла та різці. Чистку зубів та ясен починають з верхніх правих великих кутніх зубів та продовжують в напрямку верхніх лівих молярів. Чистку зубів послідовно проводять на верхній, а потім на нижній щелепі.

При чищенні щічних поверхонь великих та малих кутніх зубів верхньої та нижньої щелепи щетинки щітки повинні бути направлені під гострим кутом до поверхні зубів. "Підмітаючими" рухами вниз - для верхньої щелепи та вгору - для нижньої щелепи зубний наліт видаляється одночасно і з ясен. Потім роблять декілька горизонтальних (вперед-назад) рухів, і закінчують чистку круговими рухами, причому тиск на щітку застосовують тоді, коли вона пройшовши від ясен тре по зубу. Потім зустрічне напівколо проводять без тиску для повернення щітки в вихідне положення. Після цього зубну щітку просувають на один сегмент вперед та повторюють всю комбінацію рухів. Жувальні поверхні великих та малих кутніх зубів верхньої та нижньої щелеп чистять щетинками щітки, направленими перпендикулярно до оклюзійної площини (проникаючи глибоко в фісури і міжзубні проміжки) горизонтальними рухами головки щітки (без зміни її положення) вперед-назад.

Піднебінні поверхні великих та малих кутніх зубів верхньої та язикові нижньої щелепи чистять так само, як і щічні поверхні. При чищенні щічних поверхонь верхніх та нижніх передніх зубів проводять такі самі рухи, як при чищенні щічних поверхонь молярів та премолярів.

При чищенні піднебінних поверхонь верхніх та язикових поверхонь нижніх передніх зубів ручку щітки тримають паралельно оклюзійній площині, причому два чи три пучки щетини охвачують зуби та ясна. Проводять горизонтальні рухи. Потім розташування щітки змінюють так, щоб головка щітки була спрямована перпендикулярно до оклюзійної площини зубів, а щетинки щітки були під гострим кутом до них та заходили на частину ясен. Рухами щітки вверх-вниз чистять не тільки зуби, а і ясна.

Метод обертання щітки:

Щетинки щітки розміщують на слизовій оболонці ясен. Обертовими рухами щітку проводять до коронки зуба. Цю операцію проводять 10-12 разів в кожному сегменті зубного ряду.

Метод Леонарда

Зубну щітку встановлюють перпендикулярно до поверхні зубів, проводять вертикальні рухи тільки в напрямку від ясен до коронки зуба: на верхній щелепі зверху вниз, на нижньої щелепі знизу вверх. При таких рухах вдається уникнути пошкодження чи рефракції ясен. Вестибулярні поверхні зубів чистять при замкнутих зубах, жувальні поверхні очищають рухами щітки вперед-назад.

Метод Рейте

Щетинки щітки встановлюють паралельно до осі зуба, вільними кінцями вони повинні прилягати до краю ясен. При чистці виконують евакуаційні рухи від ясен до коронки зуба. В кінці руху щетинки встановлюють під прямим кутом до осі зуба. Процес повторюють. Язикові поверхні чистять тим же способом, жувальні поверхні - рухами щітки вперед-назад.

Метод Басса

Щетинки щітки повинні бути під кутом 45° до осі зуба, при цьому кінці щетинок частково потрапляють в ясенну борозну та міжзубні проміжки. При чистці проводять вібруючі рухи вперед-назад без переміщення кінчиків щетини. Тут можливий ряд помилок: невірна постановка головки зубної щітки до поверхні зубів та ясен, невірний рух щітки при чистці, тобто перехід до горизонтальних рухів. Внутрішні поверхні очищують так саме. Жувальні поверхні, як і при інших методах, чистять, рухаючи зубну щітку вперед-назад.