Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KiK_ШП.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
716.85 Кб
Скачать

11. Поняття кредитного процесу та його стадії. Аналіз та попередній відбір заявок

Кредитний процес – це рух банківського кредиту як послідовного перебігу його організаційних стадій. Стадії кред. процесу: розгляд заявки на отримання кредиту; аналіз фін стану клієнта; визначення порядку забезпечення кредиту, гарантій повернення позики; розробка умов позики, підготовка та укладення кред договору; процедура надання позики; процедура погашення позики; контроль за кредитною операцією.

1 етап кред процесу включає аналіз і попередній відбір заявок на отримання кредиту. Вимого до інформації, яка має міститись в кредитній заявці: загальні відомості про підприємство; докладний опис кредитного запиту (вид кредиту, сума і валюта кредиту, %ставка); структура акціонерного капіталу під-ва, інформації про засновників; інформації про банк. Рахунки, поточна діяльність під-ва; кредитна історія позичальника, дата заявки, підписи.

Окрім заявки подаються: установчі і реєстраційні документи(копія статуту, установчого договору, свідоцтво про державну реєстрацію); фінансові документи (баланс, звіт про фін результати, розшифровка дебіторської і кредитор заборгованості, перелік відкритих рахунків); комерційні документи ( бізнес план, копію контрактів і договорів); документи забезпечення повернення кред коштів ( гарантії, страховий поліс); довідка про нерухоме майно; підписку про ознайомлення позичальника зі статтею 222КК Шахрайство з фінансовими ресурсами.

12. Поняття кредитного ризику та його структура

Кредитний ризик – ризик втрати вартості частини активів кредитора внаслідок невиконання зобов'язань позичальниками.

Загальними причинами виникнення кредитного ризику є:

  • необхідність балансування між такими цілями, як максимізація прибутку та мінімізація ризик у, дотримання необхідного рівня ліквідності;

  • наявність асиметричної (неповної) інформації, яку необхідно розглядати принаймні з двох точок зору:

по-перше, ризик став би неможливим, якби кредитори могли зі сто відсотковою впевненістю знати, якою буде в майбутньому кон'юнктура ринку;

по-друге, ризик можна було б звести до нульової позначки, якби кредитори були ознайомлені зі справами кожного позичальника.

  • елемент випадковості;

  • брак часу для раціональної оцінки ситуації.

У науковій літературі розрізняють два види ризику:

    • активний кредитний ризик – імовірність того, що вартість частини активів кредиторів зменшиться, тобто це ризик неповернення або несвоєчасного повернення кредиту;

    • пасивний кредитний ризик – це ймовірність втрати кредитором частини прибутку через надто обережну кредитну політику.

Крім того, кредитний ризик залежить від екзогенних факторів (тобто зовнішніх, пов'язаних зі станом економічного середовища, з кон'юнктурою) та ендогенних факторів (внутрішніх, викликаних помилковими діями кредитора).

Виявлення джерел кредитного ризику є передумовою ефективного управління ризиками, тому й структуру кредитного ризику необхідно розглядати з точки зору причин виникнення кредитного ризику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]