Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KiK_ШП.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
716.85 Кб
Скачать

4. Ефективність управління кредитним портфелем банку

Якість кредитного портфеля оцінюють за допомогою відносних показників, таких як співвідношення величини резерву і загального обсягу виданих кредитів або робочих активів банку. Показник ризику кредитного портфеля банку знаходиться як співвідношення розрахункових значення резерву під нестандартну заборгованість за кредитами до вартості всього кредитного портфеля :

    (5.6)

де IR — показник ризику кредитного портфеля; R — розрахункове значення резерву під нестандартну заборгованість за кредитними операціями банку; V — обсяг кредитного портфеля банку.

Коефіцієнт ефективності управління кредитним портфелем банку визначається за формулою:

             (5.7)

де kC — коефіцієнт ефективності управління кредитним портфелем; d — дохідність портфеля; r0 — ставка без ризику; IR — показник ризику кредитного портфеля.

Безризикова кредитна ставка r0 показує рівень дохідності портфеля, сформованого наданням кредитів тільки першокласним позичаль­никам із рейтингом, наприклад, ААА за системою Standard&Poors. Зауважимо, що назва «ставка без ризику» є досить умовною й означає не цілковиту відсутність ризику, а лише його мінімальний (найнижчий із усіх можливих варіантів) рівень.

Коефіцієнт ефективності управління кредитним портфелем може бути використаний банком у процесі перспективного або ретроспективного аналізу. Перспективний аналіз проводиться на стадії формування кредитного портфеля і дозволяє порівняти ефективність різних варіантів розміщення ресурсів. Крім того, цей підхід можна використати для формування портфеля заданої якості. Для цього слід встановити внутрішній ліміт ефективності кредитних операцій — граничний рівень, нижче за який видача кредиту визнаватиметься за недоцільну. У результаті буде сформовано оптимальний з погляду співвідношення доходу та ризику кредитний портфель.

Ретроспективний аналіз дозволяє оцінити результати управління кредитним портфелем банку у порівнянні з очікуваними (плановими) значеннями коефіцієнтів ефективності, а також з аналогічними показниками діяльності інших банків або із ринковим портфелем. За результатами ретроспективного аналізу виявляють динаміку ефективності кредитного портфеля та її відповід­ність стратегії управління банком.

5. Застава майна (іпотека, застава рухомого майна -заклад, застава цп, дорогоцінних металів )

Порядок забезпечення виконання кредитних зобов'язань заставою регулюється Законом України "Про заставу" (від 2 жовтня 1992 р.) і договором застави.

Застава має бути оформлена в виді договору чи угоди про заставу , де визначається суть забезпеченої заставою вимоги, її розмір і строк виконання зобов’язання, опис предмета застави, а також умови , відносно яких між сторонами досягається згода. Право застави виникає з моменту укладення договору а у випадках коли договір підлягає нотаріальному посвідченню, з моменту нотаріального посвідчення.

Застава випливає із заставного зобов’язання , що видається позичальником (заставодавцем) заставодержателю(кредитору) і підтверджує право останього у разі невиконання платіжного забовязання отримати переважне задоволення претензій з ватрості закладеного майна. Предметом застаи можуть бути – майно, майнов права ( товарно-матеріальан продукція, ЦП, устаткування, транспортін засоби , об’єкти нерухомості)

Вимоги до застави:

1)висока ліквідність

2)здатність до тривалого зберігання

3)стабільність цін на майно яке перебуває у заставі

4)низькі витрати на зберігання та реалізацію застави

Основні види застави :Іпотека, застава рухомого майна, застава товаро-розпорядчих документів, застава ЦП, застава дорогоцінних металів.

В разі видачу кредиту під заставу майна банк має врахувати :

1. позичальник має бути власником застави, або мати право управління ним

2.подати документ що підтверджує що дане майно не є вже заставлене за попередніми зобовязаннями

3.предмет застави має мати визначену ціну, підтверджену документально.

Іпотека – застава нерухомого майна , що залишається у володінні заставодавця або третьої особи. Для об’єктів нерухомості обов’язково подаються правовстановлюючі документи, залежно від способів придбання права власності :

  1. На підставі договорів купівлі-продажу, або інших договорів ціивільно-правового характеру, що передбачаються перехід права власності

  2. Введенняв експлуатацію закінченого об’єкта будівництва

  3. Придбання права власності шляхом приватизації державного майна- договір купівлі-продажу із фондом держ.майна України

  4. Придбання у власність об’єкта нерухомості з публічних торгів ( свідоцтво про придбання майна з аукціону)

Застава рухомого майна передбачає використання у якості застави обладнання, машини, механізми, інвентар.Кредитор набуває права розпорядження ними , але вони залишаються в позичальника для подальшого користування.

Якщо в заставу надається рухоме майно то воно має бути внесено в державний реєстр обтяжень рухомого майна. ДРОРМ – реєструє на підставі отриманої заяви обтяжувала та після внесення відповідної плати обтяження.Це єдина комп’ютерна база даних яка забезпечує зберігання інформації про виникнення зміни , припинення обтяжень.

Заклад – застава рухомого майна, що передається у володіння заставодержателю (на його склади) або аз його наказом у володіння третій особі, або за взаємною згодою залишається в розпорядженні заставодавця під замком ат печаткою заставодержателя.Цей вид приховує в собі ризики , бо необбхідні приміщення для зберігання.

Застава цінних паперів – є зручна для кредитора бо відсутні труднощі щодо передачі типу власності . витрати на зберігання є мінімальні, їх швидко та легко можна реалізувати .Водночас основними недоліками такого виду застави є коливання ціни на ЦП. Перевага надається цінним паперам що котируються на біржі аел в будь-якому випадку сума кредиту бед менша від вартості ЦП .

Застава дорогоцінних металів – монети, злитки , дорогоцінне каміння також вважається надійним способом забезпечення. Найчастіше використовується впрактиці ломбардів. Предметом застави неможуть бути національні , культурні та історичні цінності, які є об’єктами держ.власносіт та занесені до реєстру нац.культурної спадщини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]