Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KiK_ШП.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
716.85 Кб
Скачать

25. Формування та використання резервів під прострочені та сумнівні щодо отримання доходи за активними операціями

Резерв під прострочені та сумнівні щодо отримання нараховані доходи за активними операціями банків створюється на всю суму прострочених понад 31 день і сумнівних щодо отримання доходів. Нараховані доходи за активними операціями банків уважаються сумнівними до отримання, якщо платіж за основним боргом прострочений понад 90 днів або проценти за ним прострочені на строк понад 60 днів. Такий резерв відноситься до нестандартної частини резерву під кредитні ризики (див. рис. 5.3) і банки зобов’язані формувати його незалежно від їхнього фінансового стану (прибуткової чи збиткової діяльності).

Формування резерву під прострочені та сумнівні щодо отримання нараховані доходи банки здійснюють щомісяця в розмірі фактичної заборгованості за простроченими понад 31 день і сумнівними щодо отримання нарахованими доходами за станом на перше число місяця, наступного за звітним.

Для отримання адекватної оцінки ризику кредитного портфеля розрахункову величину резерву необхідно скоригувати , тому оцінюючи ризик кредитного портфеля банку слід врахувати резерв під нестандартну заборгованість в частині, розрахованій за кредитними операціями. Інша частина резерву під стандартну заборгованість не відображає ризику кред.портфеля і може спричинити необ’єктивні результати його аналізу. Оскільки він створюється за всіма без винятку кредитними операціями , навіть найбільш надійними, то він не свідчить про підвищений ризик банку, а це є своєрідне перестрахування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]