Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KiK_ШП.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
716.85 Кб
Скачать

2. Визначення дохідності кредитного портфеля

Мета проведення кредитних операцій банку полягає в одержанні доходів, а тому саме цей параметр є визначальним у виборі напряму кредитування.

Дохідність характеризується абсолютними (сума доходів у грошовому вираженні) та відносними показниками (середній рівень дохідності кредитних ресурсів).

Дохыднысть кред.портфелю банку протягом певного перыоду залежить выд обсягу кредитного портфелю до рывня % ставок.

Рівень % ставок – узагальнюючий показник , оскільки через нього опосередковано враховуються такі чинники як тривалість користування кредитом, ступінь ризику, метод зарахування та спосіб сплати % , забезпеченість позики.

Дохід за кредитною операцією (в межах року):

                  

де Еі — дохід за і-ю кредитною операцією (у грошовому вираженні);  — відсоткова ставка за і-м кредитом (річна); Vi — сума і-го кредиту (у грошовому вираженні);  — період кредитування за і-м кредитом (дні); BS — база розрахунку (360 чи 365 днів).

Дохід кредитного портфеля формується за рахунок усіх доходів, одержаних банком від проведення операцій кредитного харак­теру за певний період:

                 (5.3)

де N — кількість кредитів у портфелі; L — кількість інших операцій кредитного характеру.

Узагальнюючим показником є рівень дохідності кредитного портфеля, що розраховується як відношення суми доходів від кредитних операцій до обсягу наданих кредитів:

              (5.4)

де d — дохідність кредитного портфеля (у відсотках); V — обсяг кредитного портфеля банку.

Рівень дохідності кредитного портфеля банку залежить від таких економічних чинників:

- ринкова ставка відсотка;

- обсяг і структура кредитного портфеля;

- умови конкуренції на банківському ринку;

- власні можливості банку щодо вибору напрямів та об’єктів кредитування.

3. Гарантія , поручительство

Гарантія – вид забезпечення, згідно з яким гарант(банк, страхова компанія) гарантує кредитору виконання боржником свого обов’язку, тобто зобов’язання погасити борг позичальника, коли він фінансово не здатний зробити це самостійно.

Зокрема укладається угода між банком і гарантом шляхом видачі останньому гарантійного листа і прийняття до виконання банком. Банк надає кредит, забезпечений гарантією лише після того як отримає гарантійний лист з відміткою банку про його зобов’язання списати з поточного рахунку гаранта відповідну суму боргу та % за позикою.

Типи гарантій:

  • Відкличні – гарантія може бути відкликана або її умови можуть бути змінені банком-гарантом без попереднього повідомлення бенефеціара

  • Безвідкличні

  • Безумовні гарантії – гарантії, при яких банк виконає свої зобов’язання перед бенефеціаром (здійснити платіж) за його простої письмової вимоги, навіть якщо вона нічим необумовлена та не підтверджена наданням будь яких додаткових документів.

  • Умовні гарантії – менш вигідні бенефеціару, бо їх реалізація залежить від певних умов, зокрема є необхідність вказати бенефеціару причину подання вимоги по гарантії.

Форми гарантій:

  • Прямі – виставляються бенефеціару напряму без авізування через банк бенефіціара, такий спосіб отримання менш вигідний бенефеціару з точки зору перевірки достовірності гарантії та оперативного зв’язку з банком бенефіціара.

  • Непрямі – через національні, юридичні та митні формальності, що діють в країні при наданні гарантії підключається 4-та сторона, як правило це іноземний банк, створений в країні бенефіціара за допомогою якого він здійснює свої платежі.

Види гарантій:

  • Платіжні гарантії виставляються банками –гарантами для забезпечення платіжних

зобов’язань покупців по відношенню до продавців.

  • Договірні (контрактні) – виставляються банками для забезпечення інтересів імпортера.

До них належать: тендерна ( зобов’язання банку видане за наказом сторони, яка бере участь у тендері на користь сторони, що організовує тендер виплатити останній певну суму при порушенні учасником тендеру умов контракту в частині відмови від його реалізації після того як ними виграно тендер); гарантія виконання зобов’язань по поставці товарів, гарантія повернення авансованого платежу, гарантія повернення кредиту.

Строк дії гарантії встановлюється на 10-15діб і більше від строку погашення позички, повернення якої забезпечено гарантією. Дія гарантії припиняється після погашення відповідних позик.

Гарант може відмовитись від задоволення вимог кредитора, якщо: вимога або додані до неї документи не відповідають вимогам гарантії; вони подані гарантом після настання строку дії гарантії. Гарантія припиняє дію якщо гарант виконав свої зобов’язання або закінчився строк дії гарантії.

Поручительство третьої особи оформляється як договір поруки між банком-кредитором і поручителем. Договір поруки має містити відповідальність поручителя за виконання на повну суму зобов’язань позичальника. Поручитель може забезпечити виконання зобов’язань як у частковому, так і в повному обсязі. При порушенні виконання зобов’язань боржник і поручитель несуть солідарну відповідальність. Боржник може мати декілька поручителів обсяг відповідальності яких перед кредитором обумовлюється в договорі поруки, і може включати не лише основну суму боргу, а й % за ним. У разі звернення кредитора до поручителя із вимогою виконання умов договору поруки поручитель зобов’язаний повідомити боржника про пред’явлення претензій і виконати умови поруки. Водночас може виникнути ситуація, що й боржник матиме заперечення щодо вимог кредитора, в такому разі поручитель може: самостійно висунути їх проти вимог кредитора навіть у тому випадку, якщо боржник визнав борг; виконати умови поруки, однак в такому разі він має очікувати, що в разі звернення до боржника за задоволенням власних вимог ці ж заперечення можуть бути висунуті проти нього.

Поручитель звільняється від своїх зобов’язань якщо: зобов’язання виконано боржником; зобов’язання змінено без згоди поручителя внаслідок чого збільшується обсяг його відповідальності; відбулося переведення боргу на іншу особу, якщо поручитель не поручився за нового боржника;закінчився строк встановлений в договорі поруки;

У разі коли договором поруки такий строк не передбачений порука припиняється якщо кредитором протягом 6місяців від дня настання строку виконання основного зобов’язання не пред’явлено вимоги до поручителя. У разі якщо й строк основного зобов’язання не встановлено, то порука припиняється якщо кредитор не пред’явить позову до поручителя протягом 1року від дня укладення договору поруки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]