Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMA_4.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
136.95 Кб
Скачать

Класифікація кредиторської заборгованості та відповідних видів розрахунків

Рядок балансу

Вид кредиторської заборгованості

Рахунок синтетичного обліку

Яка кредиторська заборгованість включається до статті

Організація аналітичного обліку

440

Довгострокові кредити банків

501 - 504

Заборгованість підприємства банкам за отриманими від них позиками, яка не є поточним зобов’язанням

За позикодавцями (банками) в розрізі кожного кредиту (позики) окремо та строками погашення кредиту (позик).

Довгострокові зобов’язання з оренди - за кожним орендодавцем та об’єктом орендованих необоротних активів

450

Iнші довгострокові фінансові зобов’язання

505 - 506, 51, 52, 53

Довгострокова заборгованість підприємства щодо зобов’язання із залучення позикових коштів (крім кредитів банків), на які нараховуються відсотки

460

Відстрочені податкові зобов’язання

54

Сума податків на прибуток, що підлягають сплаті у майбутніх періодах унаслідок тимчасової різниці між обліковою та податковою базами оцінки

-

470

Iнші довгострокові зобов’язання

505, 506 (безпроцентні), 55

Довгострокові зобов’язання, які не можуть бути включені до інших статей розділу "Довгострокові зобов’язання" балансу

За кожним кредитором та видами залучених коштів

500

Короткострокові кредити банків

60

Поточні зобов’язання підприємства перед банками за отриманими від них позиками

За позикодавцями (банками) в розрізі кожного кредиту (позики) окремо та строками їх погашення

510

Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями

61

Довгострокові зобов’язання, що підлягають погашенню протягом 12 міс. з дати балансу

За кредиторами та видами заборгованості

520

Векселі видані

62

Заборгованість, на яку підприємство видало векселі на забезпечення поставок (робіт, послуг) постачальників, підрядників та інших кредиторів

За кожним виданим векселем та за строками їх погашення

530

КЗ за товари, роботи, послуги

63

Заборгованість постачальникам і підрядникам за матеріальні цінності, виконані роботи й отримані послуги (крім заборгованості, забезпеченої векселями)

За кожним постачальником та підрядником у розрізі кожного документа (рахунка) на сплату

540

Поточні зобов’язання (ПЗ) за розрахунками з одержаних авансів

681*

Аванси, одержані від інших осіб у рахунок наступних поставок продукції, виконання робіт (послуг)

Окремо за підприємствами, організаціями, установами та фізичними особами, з якими здійснюються розрахунки

550

ПЗ за розрахунками з бюджетами

64

Заборгованість підприємства за всіма видами платежів до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства

За видами податків і платежів

560

ПЗ за розрахунками з позабюджетних платежів

68

Заборгованість за внесками до позабюджетних фондів, передбаченими чинним законодавством

За видами платежів

570

ПЗ за розрахунками зі страхування

65

Заборгованість за відрахуваннями до Пенсійного фонду, на соціальне страхування, страхування майна підприємства та індивідуальне страхування його працівників

За кожним видом зборів і відрахувань, за страхувальниками та окремими договорами страхування

580

ПЗ за розрахунками з оплати праці

66

Заборгованість підприємства з оплати праці, включаючи депоновану заробітну плату

За кожним працівником, видами виплат і утримань

590

ПЗ за розрахунками з учасниками

67

Заборгованість підприємства його учасникам (засновникам), пов’язана з розподілом прибутку (дивіденди тощо) і формуванням статутного капіталу

За кожним засновником та учасником і за видами виплат

600

ПЗ за внутрішніми розрахунками

682, 683

Заборгованість підприємства пов’язаним сторонам та кредиторська заборгованість за внутрішньовідомчими розрахунками

Окремо за підприємствами, організаціями, установами та фізичними особами, з якими здійснюються розрахунки

610

Iнші поточні зобов’язання

372, 684, 36 за буд. контрактами

Зобов’язання, які не можуть бути включені до інших статей, наведених у розділі "Поточні зобов’язання" балансу

* Якщо підприємство не здійснює обліку операцій за виданими та отриманими авансами на окремих субрахунках синтетичного обліку, все одно має забезпечуватися відображення відповідного сальдо за такими операціями у відповідних статтях балансу (рядок 180 - таблиця 1 та рядок 540 - таблиця 2).

Синтетичний облік

Для обліку розрахунків із дебіторами (дебіторської заборгованості) призначено рахунки синтетичного обліку 34 «Короткострокові векселі одержані» (активний), 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками», 37 «Розрахунки з різними дебіторами» (активні або активно-пасивні) та пасивний рахунок 38 «Резерв сумнівних боргів».

Пов’язаними сторонами вважаються:

1) підприємства, які перебувають під контролем або суттєвим впливом інших осіб;

2) підприємства і фізичні особи, які прямо або опосередковано здійснюють контроль над підприємством або суттєво впливають на його діяльність, а також близькі члени родини такої фізичної особи.

Перелік пов’язаних сторін визначається підприємством, враховуючи сутність відносин, а не лише юридичну форму (превалювання сутності над формою). Відносини між пов’язаними сторонами — це, зокрема, відносини: материнського (холдингового) і його дочірніх підприємств; спільного підприємства і контрольних учасників спільної діяльності; підприємства-інвестора і його асоційованих підприємств; підприємства і фізичних осіб, які здійснюють контроль або мають суттєвий вплив на це підприємство, а також відносини цього підприємства з близькими членами родини кожної такої фізичної особи; підприємства і його керівника та інших осіб, які належать до провідного управлінського персоналу підприємства, а також близьких членів родини таких осіб.

Пункт 3 П(С)БО 23 Для обліку розрахунків за довгостроковими зобов’язаннями призначено рахунки класу 5 «Довгострокові зобов’язання» (рахунки 50 — 55). Розрахунки за поточними зобов’язаннями обліковують на рахунках класу 6 «Поточні зобов’язання» (рахунки 60 — 68). Ці рахунки, у принципі, є пасивними, проте на окремих субрахунках синтетичних рахунків 63, 64, 65, 68 сальдо на кінець місяця може бути не лише кредитовим, а й дебетовим. Такі показники не згортаються, а сальдо синтетичного рахунка визначається розгорнуто за дебетом і кредитом як сума відповідного сальдо на субрахунках.

Організацію аналітичного обліку розрахунків з дебіторами і кредиторами, що має забезпечуватися підприємством, показано у таблиці 1 і таблиці 2.

Визнання ДЗ при реалізації товарів

Відомо, що в основу вітчизняного бухобліку, що грунтується на міжнародних стандартах, покладено принцип нарахування. Тобто доходи від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) визнаються після їх відповідного нарахування (на підставі первинних документів про відвантаження товарів, виконання робіт, послуг). Під час нарахування доходів від реалізації товарів, робіт, послуг визнається дебіторська заборгованість (п. 6 П(С)БО 10).

Отже, реалізація товарів, робіт послуг, незалежно від характеру розрахунків між сторонами, має визначатися за кредитом рахунка 70 у дебет відповідного субрахунка обліку дебіторської заборгованості. Як правило, дебетується рахунок 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками» (Д-т 36, К-т 70). Якщо йдеться про реалізацію продукції (товарів, робіт, послуг) пов’язаним сторонам, — це може відображатися в обліку записом Д-т 6821 К-т 70.

1 Хоча в Інструкції №291 до рахунка 682 сказано, що «на субрахунку 682 «Внутрішні розрахунки» ведеться облік всіх видів поточних розрахунків з дочірніми і асоційованими підприємствами», а це не повний перелік можливих пов’язаних осіб, проте, на нашу думку, з огляду на положення п. 59 П(С)БО 2, застосування цього субрахунка в цьому випадку можливе за аналогією.

Засади обліку авансів

Якщо підприємство реалізує товари, роботи, послуги за передоплатою, — покупець (замовник), що сплатив кошти, з моменту отримання підприємством передоплати (авансу), по суті, виступає кредитором, і лише після відвантаження товарів, виконання робіт, послуг відбувається погашення кредиторської заборгованості.

За логікою національних стандартів та відповідно до плану рахунків, одержані аванси треба відображати в обліку не за кредитом рахунка 36, який за своєю сутністю є активним, а за кредитом субрахунка 681 «Розрахунки за авансами одержаними» (Д-т 30, 31 К-т 681). І лише після відвантаження товару, виконання робіт, послуг та відображення у загальному порядку дебіторської заборгованості одержаний раніше аванс спрямовується на зарахування дебіторської заборгованості, що виникла (Д-т 681 К-т 36).

Аналогічно слід вчиняти і з авансами, виданими постачальникам чи підрядникам як передоплата за товари роботи, послуги. Під час їх видачі роблять запис у дебет субрахунка 371 «Розрахунки за виданими авансами» в кореспонденції з кредитом субрахунків 30, 31. Після отримання товарів, робіт, послуг від постачальників чи підрядників субрахунок 371 кредитується (Д-т 63, К-т 371).

Доцільність окремого обліку авансів

Застосування субрахунків обліку авансів є обґрунтованим з огляду на доцільність однакового відображення в обліку однакових операцій. Це може бути необхідно і з метою належного та однакового відображення у бухгалтерському обліку операцій з нарахування податкових зобов’язань та податкового кредиту з ПДВ (див. таблицю 3 і таблицю 4). Саме в такий спосіб у таблицях 3 і 4 на прикладі господарської операції з виконання робіт (надання послуг) у виконавця й оприбуткування та оплати за них у замовника показано відповідно бухгалтерський та податковий облік розрахунків із постачальниками та підрядниками (для замовника — таблиця 3) і бухгалтерський та податковий облік розрахунків із покупцями та замовниками (для виконавця — таблиця 4).

Таблиця 3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]