Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
topic 10.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
133.19 Кб
Скачать

Тема 10 функціонування інфраструктури національної економіки

План заняття

1. Основні поняття про інфраструктуру національної економіки.

2. Транспорт і зв'язок у забезпеченні розвитку національної економіки.

3. Роль фінансової та торгівельної інфраструктури в підвищенні функціонування національної економіки.

4. Соціальна інфраструктура.

1. Основні поняття про інфраструктуру національної економіки

Термін “інфраструктура” утворений від поєднання латинських слів “infra” – “під, нижче” і “structura” – “розташування”, структура. Існує неоднозначне визначення інфраструктури. По-перше, під нею розуміється сукупність системи обслуговування, основне завдання якої полягає в забезпеченні роботи підприємств і надання різних послуг населенню. По-друге, під інфраструктурою розуміється сукупність одиниць, діяльність яких спрямована на забезпечення нормального функціонування національної економіки.

Під інфраструктурою розуміють сукупність галузей господарського комплексу, що обслуговують основні галузі виробничої й невиробничої сфер, та безпосередньо людину. Вони надають послуги для здійснення необхідних виробничих, економічних, організаційних зв'язків між складовими частинами господарства, забезпечують умови життя населення. Свою інфраструктуру має кожен сектор економіки, а окремі її об'єкти є практично на кожному підприємстві чи в установі.

Інфраструктура має велике значення для функціонування національної економіки, будучи невід'ємною її частиною. Виділяються наступні основні види інфраструктури в національній економіці: виробнича інфраструктура; соціальна інфраструктура; ринкова інфраструктура.

Виробнича інфраструктураце сукупність одиниць національної економіки, основною метою функціонування яких є забезпечення нормального функціонування виробничого процессу (наприклад, вантажний транспорт, матеріально-технічне постачання, інженерні комунікації (електро-, водо-, газо-, теплопостачання), очисні споруди тощо). Виробнича інфраструктура характеризується наступними рисами: доход, що створюється у виробничій інфраструктурі включається до розрахунку національного доходу; виробнича інфраструктура сприяє перетворенню продукту в нову для нього якісну форму; виробнича інфраструктура має рівнозначну вагу разом з іншими галузями економіки.

Соціальна інфраструктура – це сукупність одиниць національної економіки, функціонування яких пов’язане із забезпеченням нормальної життєдіяльності населення країни. Вплив соціальної інфраструктури на національну економіку полягає в тому, що вона забезпечує відтворення трудових ресурсів. Соціальна інфраструктура виконує наступні функції в національній економіці: забезпечення нормальних умов життєдіяльності працівників підприємств; забезпечення необхідної для виробничого процесу продуктивності праці; збільшення працездатного віку; сприяння формуванню підростаючого покоління. За значенням у житті суспільства соціальну інфраструктуру можна поділити на дві важливі групи галузей. Перша задовольняє духовні й фізичні потреби населення й охоплює: освіту, культуру, охорону здоров'я та фізичну культуру, туризм і відпочинок. До другої групи галузей можна віднести: житлово-комунальне господарство, побутове обслуговування, пасажирський транспорт, зв'язок, торгівлю й громадське харчування,кредитування та страхування і т.ін., які покликані забезпечувати матеріальні умови життя населення. Тісніше взаємопов'язані галузі соціальної інфраструктури утворюють міжгалузеві комплекси: культурно-освітній, науковий, рекреаційний, соціально-побутовий, ринкової інфраструктури.

Трасформація уваги економічного зростання національної економіки в сторону підвищення якості життя населення зумовлює необхідність збільшення обсягів інвестицій у цю сферу.

Ринкова інфраструктура – це сукупність одиниць національної економіки, функціонування яких спрямоване на забезпечення нормальної діяльності ринку і його розвиток. Вона представлена сукупністю організацій і установ, що забезпечують діяльність різних галузей економіки.

Ринкова інфраструктура складається з наступних елементів:

1) торгівельних організацій. Ці організації не створюють матеріальний товар, головне їх функціональне завдання полягає в забезпеченні торгівлі вже створеними благами. З одного боку, вони забезпечують підприємства виробничої сфери – реалізують вироблений ними товар. З іншого – забезпечують потребу населення в товарах. Значення торгівельних організацій полягає в тому, що вони не лише забезпечують потреби виробництва, але й активно на нього впливають – визначають обсяги виробництва, випуск нових видів продукції і т. д.;

2) біржова торгівля – має велике значення для нормального функціонування національного ринку, що дозволяє підвищити ефективність товарно-грошових відносин, створити умови для нормального розвитку інститутів національної економіки. Біржа – це організований і регулярно діючий ринок, де здійснюється торгівля великими партіями товарів, валюти і т. д.;

3) банківська система – це сукупність організацій, що забезпечують грошовий обіг між господарюючими суб'єктами в ринковій економіці. Сучасну банківську систему нашої країни складають Національний банк і комерційні банки;

4) небанківські установи, організації, що працюють з грошовими коштами, але не мають статусу банків. До них відносяться страхові кампанії, пенсійні фонди, інвестиційні фонди, кредитні спілки і т. д.

Виробнича, соціальна і ринкова інфраструктури є невід'ємними елементами національної економіки, без яких неможливе її належне функціонування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]