Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
____економ 3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
272.9 Кб
Скачать

20. Які моделі ринку праці ви знаєте?

Японська модель. Для неї характерна система трудових відносин в основі якої лежить принцип «довічного наймання»при якому гарантується зайнятість постійного працівника на підприємстві до досягнення ним 55-50-ти років. Заробітки працівників і розміри їм соціальних виплат прямо залежать їм від трудового стажу. Працівники постійно підвищують кваліфікацію у відповідних внутрішньо фірмових службах і переміщуються на нові робочі місця за встановленим планом. Така політика сприяє вихованню в працюючих творчого ставлення до виконання своїх обов’язків, підвищення їх відповідальності за якість роботи, формує турботу про престиж фірми і внутрішньо фірмовий патріотизм. Підприємці при необхідності скорочення виробництва, як правило, вирішують ці проблеми не шляхом звільнення персоналу, а за допомогою скорочення тривалості робочого часу чи переводу частини працівників на ін. під-ва за згодою з ними.

Шведська модель. Хар-ся активною політикою держави у сфері зайнятості, тому й рівень безробіття в країн мінімальний. Головний напрямок політики на ринку праці - попередження безробіття, а не сприяння тим, хто вже втратив роботу. Досягнення повної зайнятості здійснюється в такий спосіб:

1)проведення обмежувальної фіскальної політики, спрямованої на підтримку менш прибуткових під-ств і стримування прибутку високоприбуткових фірм для зниження інфляційної конкуренції між фірмами і підвищення з/п;

2) шляхом проведення «політики солідарності» у з/п, мета якої – досягнення рівної оплати за рівну працю незалежно від фін. стану фірми. Такі заходи спонукають малоприбуткові під-ва скорочувати чисельність працюючих, чи змінювати напрямок своєї діяльності. А високоприбуткові фірми – обмежувати з/п рівнем своїх можливостей;

3) проведення активної політики на ринку праці з підтримки малоконкурентноспроможних працівників. Для цього підприємці одержують значні субсидії.

4) підтримкою зайнятості в секторі економіки, що мали низькі результати діяльності, але забезпечували розв’язання соціальних задач.

Модель США. Для цього ринку праці хар-на децентралізація законодавства про зайнятість і допомогу безробітним, що приймається кожним штатом окремо. На під-вах діє стале ставлення до працівників, які можуть бути звільнені за необхідності скорочення обсягів вир-ва, при чому тривалість робочого часу одного працівника не змінюється. Працівників повідомляють про майбутнє звільнення не завчасно, а напередодні цієї події. Колективними договорами охоплена тільки 1/4 усіх співробітників. Мало приділяється уваги внутрішньофірмовій підготовці персоналу за винятком підготовки специфічних для фірми працівників. Просування по службі йде не по лінії підвищення кваліфікації, а при переході працівника на ін. роботу. Подібна політика фірми веде до значної географічної і профспілкової мобілізації працівників і до збільшення високого, ніж у Японії і Швеції, безробіття.

Є ще також моделі ринку праці з досконалою конкуренцією, існують моделі монопсоністичного, монополістичного, обопільно монополістичного, обмежено монополістичного, олігополістичного ринку праці.

21. Хто має право на одержання допомоги по безробіттю? зареєстровані на загальних підставах у державній службі зайнятості.

22. Впродовж якого терміну виплачується допомога по безробіттю. Допомога з безробіття виплачується з 8-го дня після реєстрації застрахованої особи в установленої порядку в державній службі зайнятості,не більше 360 кал.днів протягом 2-ох років.

23. Яким є мінімальний розмір допомоги по безробіттю громадянам України, зареєстрованим в державній службі зайнятості на загальних підставах? не менше 50%середньої з/пза попер.місцем роботи,не нижче встановленим законодавством розміру мінімальної з/п.

24. До форм прихованого безробіття відносимо… надлишкова чисельність прац,які одержують повну з/п;утримання на п-ві осіб,що працюють неповний робочий день;оформлення працівникам відпусток,без збереження з/п;наявність цілоденних простоїв на виробництві.