Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
____економ 3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
272.9 Кб
Скачать

115.Що таке виробнича, технологічна, повна трудомісткість?

Виробнича трудомісткість (ТМв) - це сума затрат основних і допоміжних робітників, які беруть участь у процесі виробництва продукції включає технологічну трудомісткість (ТМт) і трудомісткість обслуговування виробництва (ТМоб).

ТМв = ТМт + ТМоб (2.20)

Технологічна трудомісткість (ТМт) включає всі затрати праці основних робітників - як відрядників, так і почасовиків.ТМт = Тв + Тп, (2.21)

де Тв, Тп- відповідно затрати праці основних робітників -відрядників та основних робітників почасовиків.

Трудомісткість обслуговування виробництва (ТМоб)

включає усі затрати праці допоміжних робітників.

Трудомісткість управління виробництвом (ТМу) включає затрати праці керівників, спеціалістів, службовців.

Повна трудомісткість(ТМ) - це затрати праці всього промислово-виробничого персоналу на даному підприємстві.

ТМ = ТМт + ТМоб +ТМу = ТМв + ТМу (2.22)

За характером і призначенням для потреб планування та аналізу виробничо-господарської діяльності підприємств і організації розрізняють нормативну, фактичну та планову трудомісткості.

Нормативна трудомісткість - визначає затрати праці на виготовлення одиниці продукції або виконання певного обсягу робіт за діючими нормами. Використовується для визначення чисельності окремих груп працюючих, а також для порівняння трудомісткості виготовлення продукції на різних підприємствах, що дає змогу виявити резерви.

Фактична трудомісткість - виражає фактичні затрати праці на виготовлення одиниці продукції або певного обсягу робіт.

Планова трудомісткість-це затрати праці на одиницю продукції або виконання певної роботи, які повинні бути досягнуті в плановому періоді. В основу планової трудомісткості покладена нормативна трудомісткість з урахуванням заходів щодо підвищення ефективності виробництва.

114)Які методи виробітку ви знаєте?

  • Натуральний

  • Умовно-натуральний

  • Вартісний

  • Трудовий

114) Які методи виробітку ви знаєте?

Розрізняють натуральний, трудовий і вартісний (грошовий) методи. Сутність натурального методу полягає в тому, що обсяг виробничої продукції і продуктивність праці розраховуються в натуральних одиницях (штуках, тоннах, метрах тощо). Трудовий метод найчастіше використовується на робочих місцях, у бригадах, на виробничих дільницях і в цехах, де обсяг робленої продукції або виконаних робіт визначається в нормо годинах. У сучасних умовах найпоширенішим методом вимірювання продуктивності праці є вартісний (грошовий), який грунтується на використанні вартісних показників обсягу продукції (валова, товарна продукція, валовий оборот, нормативна вартість обробки, чиста, нормативно-чиста й умовно-чиста продукція, валовий дохід).