Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції в.11.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
3.03 Mб
Скачать

4 .Топології мереж.

Важливою проблемою при проектуванні мереж є встановлення топології мережі.

Топологія мережі - це особливе фізичне, тобто реальне, або логічне, тобто віртуальне, розташування елементів мережі - вузлів та зв'язків між ними. Дві мережі мають однакову топологію, якщо конфігурація зв'язків однакова, тобто ці мережі мають однакову кількість вузлів та ідентичні зв'язкиміж вузлами. Мережі з ідентичною топологією можуть мати відмінності у фізичних з'єднаннях, відстанях між вузлами, швидкостями передавання, типами сигналів.

Означення для окремих видів топологій наведені нижче і проілюстроване на рис.4.1

  • Топологія повного з'єднання. Це мережева топологія, в якій існує прямий шлях (гілка) між будь-якими двома вузлами, тобто граф мережі є повним. У такому графі з n вузлами існує n(n-1)/2 гілок. Повне з'єднання можна розглядати як частковий випадок сіткової топології.

  • Топологія шини. Це мережева топологія, у якій всі вузли сполучені разом через окрему шину.

  • Зіркова топологія. Мережева топологія, у якій периферійні вузли сполучені з центральним вузлом. Центральний вузол ретранслює всі повідомлення, прийняті від будь-якого периферійного вузла, до всіх периферійних вузлів включно з вузлом-джерелом повідомлення. Всі периферійні вузли можуть комунікуватися між собою, тільки передаючи до центрального вузла і приймаючи від нього. Ліквідація сполучення між периферійним та центральним вузлами (наприклад, аварія в лінії зв'язку) ізолює тільки цей периферійний вузол. Якщо центральний вузол пасивний, то вузол-джерело повинен бути здатний витримувати прийняття еха від власного передавання із затримкою, викликаною подвійним проходженням через сполучення між периферійним та центральним вузлами та затримкою у центральному вузлі. Активний центральний вузол звичайно має засоби для запобігання проблемам, пов'язаним з ехом.

  • Кільцева топологія. Це мережева топологія, в якій кожен вузол має точно два зв'язки з іншими вузлами.

  • Топологія дерева. Ця мережева топологія з чисто топологічної точки зору схожа на зіркову, в якій окремі периферійні вузли можуть передавати до або приймати від тільки одного іншого вузла в напрямку до центрального вузла. Функції центрального вузла можуть бути розподілені. Як і в класичній зірці, окремі вузли можуть бути ізольовані від мережі внаслідок ліквідації одного зв'язку (гілки), наприклад, внаслідок аварії в лінії. У мережі з топологією дерева існує один виділений вузол, який є коренем дерева.

  • Топологія сітки. Це мережева топологія, в якій існують щонайменше два вузли з двома або більше шляхами між ними.

  • Змішана (гібридна) топологія. Це поєднання двох або більшої кількості мережевих топологій. Можна навести приклади, коли дві об'єднані основні мережеві топології не змінюють характеру топології мережі і тому створюють гібридної мережі. Наприклад, сполучення мереж з топологією дерева дає мережу з такою ж топологією. Тому гібридна топологія мережі виникає тільки тоді, коли сполучені дві мережі з основними топологіями дають у результаті мережу, топологія якої не відповідає жодному з означень основних топологій. Наприклад, дві мережі із зірковою топологією при об'єднанні утворюють мережу з гібридною топологією. Гібридна топологія мережі виникає також при сполученні мереж із різними видами топологій.

  • Лінійна (ланцюгова) топологія. Це топологія, у якій кожен вузол з'єднаний з попереднім та наступним відносно себе. Виникає з кільцевої при видаленні однієї гілки. Часом трактується як ідентична до шини.

Рис. 4.1. Найпоширеніші топології мереж.