Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції в.11.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
3.03 Mб
Скачать

12.2 Мережеві карти Ethernet.

Мережеві карти Ethernet називають Etherlink. Будь-яка карта Etherlink забезпечує два конектори: BNC для тонкого коаксіалу і DB-15 AUI для мереж з товстим коаксіалом. Окремі карти Etherlink включають автоконфігураційну опцію, яка дозволяє відчути, чи кабель під’єднаний до порта AUI; при відсутності такого кабеля автоматизно активується порт BNC. Інші карти мають ручні перемикачі, які дозволяють вказати відповідний тип кабеля. Карти Etherlink мають:

  • перетворення даних з послідовного у паралельне представлення і навпаки;

  • сторожевий таймер, який запобігає неперервному передаванню (Jabber Function);

  • діагностичну петлю для виявлення аварій станції;

  • генератор часових відміток з частотою 10 МГц;

  • манчестерське кодування/декодування;

  • управління доступом до середовища з використанням методу CSMA/CD;

  • формування рамок для передавання;

  • буферну пам’ять з використанням техніки DMA;

  • додаткову постійну пам’ять (Read-Only Memory - ROM) - забезпечує за допомогою booting systems віддалено від сервера;

  • ізоляційний конвертер та ізоляційний трансформатор; ізоляція гарантована до напруги 500 В для 10Base2 і до 200 В для 10Base5;

  • PROM для збереження конфігурації та унікальної MAC-адреси.

Більшість мережевих карт мають специфікацію Plug-n-Play (P-n-P). Для P-n-P-систем карти автоматично конфігуруються без втручання користувача, якщо система P-n-P відсутня, то конфігурування здійснюється вручну через програму встановлення (setup program) і/або встановленням DIP-перемикачів. Найбільше проблем виникає з мережевими картами для шини ISA, яка застосовується в більшості комп'терів типу AT а їх клонах (AT/286, AT/386, AT/486) Цікарти конфігурують вручну звикористанням перемичок або прогармно.

Наявні карти для підтримки всіх мережевих стандартів, включно з Fast Ethernet. Карти для Fast Ethernet часто дозволяють використання швидкостей 100 Мб/с і 10 Мб/с і автоматично встановлюються на потрібну швидкість (режим автоузгодження ~ Autonegotiation). Іншою опцією є повний дуплекс (full duplex), коли карта оперує з подвійною швидкістю (20 Мб/с для звичайного Ethernet і 200 Мб/с для Fast Ethernet).

12.2.1 Ресурси, які використовуються мережевими картами.

Ресурси, вживані мережевими картами ISA не можуть бути спільними, тобто дві катри не можуть вживати ті самі ресурси. Звичайно це чотири ресурси, які можуть бути конфігуровані користувачем. Деякі карти можуть використовувати тільки один, інші вимагають всіх чотирьох. До цих чотирьох ресурсів належать:

  1. Адреси портів вводу/виводу. Номери портів, які використовуються мережевими картами ПК, лежать в межах від 220h до 3ffh. Адреси портів вводу/виводу використовуються ПК для комунікації з мережевими картами (передавання команд, читання відповідей, здійснення передавання даних).

  2. Лінія запитів на переривання. Лінія запитів на переривання використовується мережевою картою для повідомлення центрального процесора про те, що карта потребує його уваги. Мережеві карти ISA не можуть спільно використовувати ту саму лінію запитів на переривання і також не можна використати IRQ2 в комп'ютерах AT/286/386/486. В шині ISA з'являються від IRQ2 до IRQ15.

  3. Лінія прямих запитів до памяті. Лінія запитів DMA використовується для передавання даних між мережевою картою і пам'яттю комп'ютера з великою швидкістю.Канал DMA 0 зарезервований виключно для системних потреб.

  4. Адреса буферної пам'яті. Деякі мережеві карти надають перевагу використанню місця в пам'яті замість застосування адрес вводу/виводу для передавання даних до процесора (див. 4.2.1.2). Це місце в пам'яті, зайняте мережевою картою, розташоване в головній пам'яті, якою розпоряджається процесор (звичайно між C0000h і EFFFFh). Потрібно забезпечити, щоб це місце не було використане для інших потреб. Це місце також іноді використовується для віддаленого початкового завантаження Eprom, що використовується для бездискових станцій при завантаженні операційної системи із сервера.