Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції в.11.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
3.03 Mб
Скачать

11.3.4 Кадр Ethernet snap

Найновіший тип протоколу - SNAP (SubNetwork Attachment Point ~ точка під'єднання до підмережі) доповнює заголовок LLC 5-байтовим полем ідентифікації протоколу. Для буль-якої рамки 802.3 LLC+SNAP поля DSAP і SSAP дорівнюють AA і в полі управління встановлене значення 03:

LLC

SNAP

AA

AA

03

00

00

00

08

00

3 октети OUI

2 октети поля TYPE

OUI (Organization Unique Identifier) ідентифікує організацію, а поле TYPE визначає тип протоколу, який помістив інформацію в поле даних (див. табл. 4.2). Для даного прикладу це протокол IP (код рівний 0800).

Для усунення різнобою в кодуваннях типів протоколів, повідомлення яких вкладені в поле даних кадрів Ethernet, комітетом 802.2 були проведені робота з подальшої стандартизації кадрів Ethernet. У результаті з'явився кадр Ethernet SNAP (SNAP — SubNetwork Access Protocol, протокол доступу до підмереж). Кадр Ethernet SNAP (див. мал. 3.6) являє собою розширення кадру 802.3/LLC за рахунок уведення додаткового заголовка протоколу SNAP, що складає з двох полів: OUI і Type. Поле Type складається з 2-х байт і повторює по форматі і призначенню поле Type кадру Ethernet II (тобто в ньому використовуються ті ж значення кодів протоколів). Поле OUI (Organizationally Unique Identifier) визначає ідентифікатор організації, що контролює коди протоколів у поле Type. За допомогою заголовка SNAP досягнута сумісність з кодами протоколів у кадрах Ethernet II, а також створена універсальна схема кодування протоколів. Коди протоколів для технологій 802 контролює IEEE, що має OUI, рівний 000000. Якщо в майбутньому будуть потрібні інші коди протоколів для якої-небудь нової технології, для цього досить вказати інший ідентифікатор організації, що призначає ці коди, а старі значення кодів залишаться в силі  (у сполученні з іншим ідентифікатором OUI).

Тому що SNAP являє собою протокол, вкладений в протокол LLC, то в полях DSAP і SSAP записується код 0хАА, відведений для протоколу SNAP. Поле Control заголовка LLC встановлюється в 0х03, що відповідає використанню ненумерованих кадрів.

Заголовок SNAP є доповненням до заголовка LLC. тому він припустимий не тільки в кадрах Ethernet, але й у кадрах протоколів інших технологій 802. Наприклад, протокол IP завжди використовує структуру заголовків LLC/SNAP при інкапсуляції в кадри всіх протоколів локальних мереж: FDDI, Token Ring, 100VG-AnyLAN, Ethernet, Fast Ethernet, Gigabit Ethernet.

При передачі пакетів IP через мережі Ethernet, Fast Ethernet і Gigabit Ethernet протокол IP використовує кадри Ethernet DIX.

"Сирий" формат рамки 802.3 застосовується лише в мережах Novell NetWare. Замість заголовка LLC NetWare додає власну інформацію про протокол вищого рівня. Перші два байти поля даних містять інформацію заголовка протоколу IPX і завжди рівні FF FF. Ці два байти уможливлюють розпізнання того, що рамка "сирого" 802.3 містить інкапсульовану інформацію від протоколу IPX. Слід відзначити, що IEEE не рекомендує формат "сирого" 802.3, використаного Novell; він рекомендує тільки рамки 802.3, які містять заголовки 802.2 і 802.2 SNAP.

Основна різниця між рамками в стандартах Ethernet II і 802.3 полягає у використанні двобайтового поля після адреси джерела (див. рис. 11.3.4.1). Якщо Ethernet II визначає це поле як Тип рамки, то 802.3 використовує його як поле Довжина даних. Хоч видається, що це робить рамки Ethernet II та 802.3 несумісними в рамках одної кабельної системи, насправді це не так. Сумісність можлива внаслідок того, що для рамок 802.3 існує обмеження довжини рамки до 1518 байтів (октетів), а всі рамки типу Ethernet II мають значення цього поля, більші від 1518 (у десятковому форматі) або 05 FE (у шістнадцятковому форматі). Отже, якщо рамка має значення 05 FE або менше у 13-му та 14-му байтах, то вона розглядається як рамка 802.3.

Друга різниця між рамками Ethernet II і 802.3 видна в полях адреси призначення і адреси джерела. Тоді як Ethernet II використовує один біт для індикації багатоадресності, 802.3 застосовує для цього два біти. Структура поля адреси призначення в стандарті 802.3 має такий вигляд:

Біти

1

2

3

4

...

47

48

Значення

I/G

U/L

S

S

S

S

S

Перший біт (I/G - individual/group) приймає такі значення: 0 - одноадресна рамка, 1 - багато- або широкомовна рамка. Другий біт -це ознака U/L (universal/local) унівесальної (0) або локальної (1) адреси. Решта байтів цього поля (S) вказують адресу групи вузлів (перші три байти) і локальну адресу в групі (другі три байти). Другий біт рідко застосовується в мережах Ethernet. Його використання в основному пов'язане з операціями мостів при об'єднанні мереж з різними методами доступу (наприклад, Ethernet і Token Ring).

Границі байтів (октетів)

1

2

3

4

5

6

7

8

Преамбула/початковий обмежувач рамки (8)

Адреса призначення (6)

Адреса джерела (6)

Поля рамки

14

Довжина даних (2)

Дані

(46...1500)

.

.

.

Поле даних

46... 1500

Доповнення

Циклічна контрольна сума рамки (CRC) (4)

Поле рамки

 4

Повна довжина рамки, байтів

64... 1518

Рис. 11.3.4.1 Рамка в стандарті IEEE 802.3.

змагання за доступ до каналу та передавання, при чому періоди простою з'являються тоді, коли всі станції не передають.